/ -FOTO: JEDRO.BAR
07/11/2021 u 10:14 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Турским држављанима по 14 мјесеци затвора за кријумчарење 39 људи из Црне Горе у Италију

У споразуму се наводи да су припремили јахту за испловљавање и дошли на плажу Трстено, гдје се укрцaло 39 миграната. За нелегално пребацивање у Италију наплаћивали су 3.500 еура по особи

Држављани Турске Ејуп Гулер и Рамазан Јилдиз осуђени су на по годину и два мјесеца затвора због кријумчарења 39 сународника из Црне Горе у Италију. Пресуду је донио Виши суд на основу споразума о признању кривице који су окривљени потписали са специјалним тужиоцем Сањом Јовићевић. Њима је изречена јединствена казна за стварање криминалне организације у стицају са недозвољеним прелазом државне границе и кријумчарењем људи.

Они су признали да су од почетка 2020. до 17.12. те године били чланови криминалне организације коју је организовало Н.Н. лице, а која је имала за циљ кријумчарење држављана Турске из Црне Горе у Италију. Држављани Турске долазили су авионом до Подгорице, одакле је требало да их пребаце у Италију и даље у земље Европске уније. Конкретно, Гулер и Јилдиз су имали задатак да поморским путем пребаце сународнике из Црне Горе у Италију јахтом "Посејдон", марке "елан 43". У споразуму се наводи да су припремили то пловило за испловљавање и дошли на плажу Трстено, на којој се укрцaло 39 држављана Турске. За нелегално пребацивање у Италију наплаћивали су 3.500 еура по особи.

Како је прецизирано у споразуму, Јилдиз је 16. децембра као закупац фиктивно закључио уговор о закупу пловила са сада правоснажно осуђеним К.П. као закуподавцем, на основу којег је јахту "Посејдон", која се била усидрена у луци Бар, наводно закупио на период од пет мјесеци за износ од 1.500 еура мјесечно. Дан прије него што су ухапшени, Гулер је у раним јутарњим часовима допутовао у Црну Гору из Турске редовном авио-линијом Истанбул–Подгорица, што је утврђено и на основу електронске авионске карте коју му је обезбиједило Н.Н. лице, а затим се упутио до предметног пловила у луци Бар. Гранична полиција ухватила их је 17. децембра око 04.35.

Од Јилдиза је одузет новац прибављен кривичним дјелом у износу од 2.690 еура. У казну им је урачунато вријеме проведено у притвору у којем се налазе од 19.12.2020.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:40