/ foto: jedro.bar
06/10/2021 u 12:55 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Турским држављанима по година и два мјесеца робије: Признали да су "Посејдоном" кријумчарили мигранте

Гранична полиција је 17. децембра 2020. пресрела пловило под црногорском заставом, на којем је затекла 41 турског држављанина, који су платили и до 13.000 еура да се домогну италијанске обале

Турски држављани Ејуп Гулер и Рамазан Јилидиз склопили су споразум о признању кривице са Специјалним државним тужилаштвом, а раније је подгорички Виши суд потврдио је раније оптужницу за кријумчарење мигранта из Турске преко Црне Горе једрилицом „Посејдон“.”

 - Специјални тужилац и окривљени Ј.Р. (Yildiz Ramazan) сагласни су да Виши суд у Подогрици за кривично дјел стварање криминалне организације из чл.401а ст.2 у вези ст.1 и 6 КЗ ЦГ КЗ ЦГ, примјеном чл.2, чл.3, чл.4, чл.13 ст.1, чл.15, чл.32, чл.42 ст.1, чл.45, чл.46 ст.1 тач.4 и чл.51 КЗ ЦГ изрекне казна затвора у трајању од 6  мјесеци, за кривично дјело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи из чл.405 ст.3 у вези ст.2 КЗ ЦГ, примјеном чл.2, чл.3, чл.4, чл.13 ст.1, чл.15, чл.32, чл.42 ст.1, чл.45, чл.46 ст.1 тач.4 и чл.51 КЗ ЦГ изрекне казна затвора у трајању од девет мјесеци, те примјеном чл.48 КЗ ЦГ изрекне јединствена казна затвора у трајању од 1 године и 2 мјесеца - наведено је споразумом.

image
foto: jedro.bar

Црногорска гранична полиција је 17. децембра прошле године пресрела пловило под црногорском заставом, на којем је затекла 41 турског држављанина, који су, како је установљено истрагом, платили и до 13.000 еура да се домогну италијанске обале. Пловилом које је предвиђено за укрцај девет лица управљао је Рамазан Јилидиз из Турске, са којим је као као члан посаде био и његов сународник Ејуп Гулер.

Криминалном групом координирала су три лица, од којих су два затечена у извршењу кривичног дјела, док је треће у бјекству и недоступно је црногорским правосудним органима. Полиција је била раније расписала локалну потрагу за К.П. (46) због сумње да је извршио стварање криминалне организације.

Термовизијским сензором детектована топлота у потпалубљу

– Оператери Регионалног центра граничне полиције Југ у ноћи 16. децембра 2020. су радарским подсистемом Управе поморске сигурности детектовали испловљавање непознатог пловила из увале Трстено. С обзиром на то да је било извјесно да ће ово пловило извршити недозвољен прелазак државне границе упућујући се ка отвореном мору, НЦЦ Подгорица је затражио ванредно ангажовање осматрачког хеликоптера Гуардиа ди Финанзе у склопу заједничке Фронтексове операције ЈО Монтенегро Маритиме. Термовизијским осматрачким сензором детектована је велика количина топлоте у потпалубљу пловила, која је указивала на присуство већег броја људи. Пловила Управе полиције и Управе поморске сигурности упућена су на локацију гдје се налазила предметна једрилица, која је након потјере у економској зони заустављена. Утврђено је да се на њој налази око 50 миграната. У току је привођење једрилице у пратњи два пловила ка Луци Бар, чије се упловљавање очекује око 13 часова, и друге полицијске активности у односу на овај догађај – саопштено је раније из Управе полиције.

Држављанин Турске К.П., признао је раније да је учествовао у кријумчарењу турских држављана који су из Истанбула долазили на аеродром Подгорица. Он је 27. новембра 2020. од Т.И. купио јахту „Посејдон“, марке „елан 43“, за 68.000 еура, а 16. децембра исте године у рентакар агенцији „Рено“, која се налази на аеродрому у Подгорици, изнајмио возило. То се наводи у споразуму о признању кривице који је 11. фебруара склопио са специјалним државним тужиоцем Сањом Јовићевић, на основу којег је осуђен на шест мјесеци кућног затвора

image
foto: jedro.bar
Кријумчарили мигранте за 3.500 еура по особи

- Па су тако окривљени Е.G. и Y.Р., реализујући криминални план у Црној
Гори у ноћи 17.12.2020., бавили се недозвољеним
пребацивањем других лица преко границе Црне Горе, а кријумчарен је већи
број лица за износ од 3.500,00 еура по особи. На начин што је претходно окривљени Y.P. 16.12.2020., као закупац фиктивно закључио Уговор о закупу пловила са сада правоснажно осуђеним К.П. као закуподавцем, на основу којег уговора је јахту марке “Елан 43”, са именом “Посеидон”,на период од пет мјесеци за износ од 1.500 мјесечне закупнине, за коју јахту је претходно сада правоснажно осуђени К.П. обезбиједио гориво и друга неопходна средства. Док је окривљени E.G. 16.12.2020.године, у раним јутарњим часовима допутовао у Црну Гору из Т. редовном авио линијом И.2 –П., на основу електронске авионске карте коју му је обезбиједило НН лице- Затим се упутио до предметног пловила које се налазило у Луци Б.2, па су затим заједно окривљени Y.Р. и Е.G. наведено пловило припремили за испловљавање и из Луке Б.2 испловили у правцу плаже Т.2 у близини Б., гдје су пристали на наведеној плажи и прихватили на укрцај 39 страних држављана турског поријекла који су претходно у Црну Гору дошли из Т. и других држава и који су до реализације криминалног плана били смјештени на територији Б. и Б.2 и то: O.H., K.U., C.A., P.L.,
S.B., S.U., B.N., C.N., E.Y., U.M., K.B., C.M., C.S., K.E., E.B., C.S.2, D.E.,
D.M., K.O.F., Y.R., K.E., S.M., K.F., D.M.A., K.M., K.N., C.H., C.Z., O.Z.,
K.Y., K.F., C.E.N., C.S.S., O.A.C., C.Z.2, C.Y.K., C.Y.K.2, C.Y.K.3 и O.A.O., па је један број ових лица, као новчану накнаду за пребацивање поморским
путем из Црне Горе у И., НН члановима криминалне организације који су их
преузели испред хотела “W.” у Б. и са других локација, предао новац у износима од по 3.500 по особи...- дио је споразума.

Рамазан и Еиуп су били терећени да су починили кривично дјело стварање криминалне организације и кривично дјело недозвољени прелаз државне границе и кријумчарења људи. Сумња се да су мигранте из Црне Горе требали да превезу до Италије, али су спријечени брзом и ефикасном акцијом полиције. Сви мигранти су турски држављани.

- Специјални тужилац и окривљени Е.Г. (Eyup Guler) сагласни су да Виши за кривично дјело стварање криминалне организације из чл.401а ст.2 у вези ст.1 и 6 КЗ ЦГ КЗ ЦГ, примјеном чл.2, чл.3, чл.4, чл.13 ст.1, чл.15, чл.32, чл.42 ст.1, чл.45, чл.46 ст.1 тач.4 и чл.51 КЗ ЦГ изрекне казна затвора у трајању од шест мјесеци, за кривично дјело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи изчл.405 ст.3 у вези ст.2 КЗ ЦГ, примјеном чл.2, чл.3, чл.4, чл.13 ст.1, чл.15, чл.32, чл.42 ст.1, чл.45, чл.46 ст.1 тач.4 и чл.51 КЗ ЦГ изрекне казна затвора у трајању од девет мјесеци, те примјеном чл.48 КЗ ЦГ изрекне јединствена казна затвора у трајању од 1 године и 2 мјесеца- наведено је споразумом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:22