/ Vukas Radonjić
15/09/2023 u 05:41 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilac Jovanović podnio krivičnu prijavu protiv kolege: Radonjića krivi za zloupotrebu položaja

Jovanović navodi da je Radonjić ekspresno odbacio njegovu prijavu protiv specijalnog tužioca Miloša Šoškića, uskrativši mu status oštećenog i pravo na podnošenje pritužbe

Tužilac Srđa Jovanović podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Vukasa Radonjića, državnog tužioca i portparola SDT-a, koga tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Jovanović u prijavi navodi da mu je Radonjić povrijedio pravo na podnošenje pravnog sredstva, odnosno pritužbe.

Radonjić je, kako piše u prijavi, kao postupajući tužilac po krivičnoj prijavi koju je Jovanović 19. maja ove godine podnio Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv tužioca Miloša Šoškića i drugih zbog zloupotrebe službenog položaja, odbacio pomenutu prijavu, o čemu je samo putem pisma obavijestio Jovanovića, uskrativši mu time status oštećenog i pravo da podnese pritužbu. To je, prema navodima iz krivične prijave, učinjeno kako bi se Jovanoviću otežao krivičnopravni položaj i odbrana u postupku koji se protiv njega vodi pred Višim sudom u Podgorici, a u kom Šoškić postupa kao tužilac.

Radonjić je, naglašava Jovanović, ekspresno odbacio prijavu protiv Šoškića.

image
Jovanović Srđa

– Takođe, propustio je da, shodno čl. 59. st.1 ZKP-a, podnosioca i oštećenog Jovanović Srđu, a nakon što je našao da nema osnova da preduzme gonjenje za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili da nema osnova da preduzme gonjenje protiv nekog od prijavljenih saučesnika, u roku od osam dana obavijesti i uputi ga da može sam preuzeti gonjenje, i s tim u vezi dostavi mu rješenje o odbacivanju krivične prijave. Na taj način, u radnjama Radonjić Vukasa stekli su se svi elementi pretendovanog krivičnog djela i to kako u objektivnom tako i u subjektivnom smislu – piše u obrazloženju krivične prijave koju je Jovanović podnio protiv Radonjića.

Vještake optužio da su prikrili podatke

Krivične prijave zbog zloupotrebe položaja Jovanović je u maju podnio i protiv sudskih vještaka dr Ivane Čurović, dr Miodraga Šoća i dr Elvira Zvrka. Njih Jovanović optužuje da su zloupotrijebili položaj time što su u nalazu izostavili da navedu da je turski državljanin profesionalni ronilac, zbog čega postoji mogućnost da je povredu bubne opne (za koju kotorsko tužilaštvo tereti Pavićevića) mogao da zadobije i ranije prilikom ronjenja. Podatak da je Arikan profesionalni ronilac, kako navodi Jovanović u prijavi, vještaci su izostavili kako bi pomogli specijalnom tužiocu Šoškiću, a njemu otežali odbranu pred Višim sudom.

Tužilac Jovanović podnio je u maju krivične prijave protiv specijalnog tužioca Miloša Šoškića, rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru Danke Živković i tužioca Tijane Čelanović iz tog tužilaštva. Njih Jovanović takođe tereti za zloupotrebu položaja.

Jovanović je priveden prošle godine zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj postupajući u predmetu u kom su stranke u postupku bili turski državljanin Hakan Arikan i Duško Pavićević iz Tivta. SDT ga je sumnjičilo da je uklanjanjem zapisnika pokušao da pomogne Pavićeviću da izbjegne krivičnu odgovornost zbog nanošenja povreda turskom državljaninu u međusobnom sukobu. Jovanović tvrdi da je zapisnik pocijepao jer je turski državljanin promijenio iskaz u odnosu na onaj koji je dao u policiji, odnosno izjavio je da mu Pavićević nije nanio povredu. Novi zapisnik o saslušanju trebalo je naknadno da otkuca zapisničarka.

Prema riječima Jovanovića, da bi opravdali njegovo neosnovano lišavanje slobode, specijalni tužilac Šoškić i rukovodilac ODT-a Kotor Živković izvršili su pritisak na tužiteljku Čelanović kako bi podigla optužni akt protiv Duška Pavićevića kojim ga tereti za nanošenje teške tjelesne povrede.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:10