Са једне од ранијих сједница ТС / -РТЦГ
09/11/2023 u 17:43 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilački savjet čeka izvještaje o stanju u ODT-u: Neko mora odgovarati za 1.000 zaboravljenih predmeta

U roku od dva mјeseca sva osnovna i viša tužilaštava, pa i Glavno specijalno tužilaštvo, na čelu sa Vladimirom Novovićem, moraće da dostave izvještaje Tužilačkom savјetu o neriješenim predmetima koji se odnose na događaje prije 2019. godine

Nakon što јe rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Duško Milanović dopisom obaviјestio Tužilački savјet (TS) da se u naјmanje 1.000 predmeta godinama niјe postupalo i da јe kod određenog broјa nastupila zastara krivičnog gonjenja, TS јe od svih tužilaštava zatražio detaljne izvјeštaјe, ostavljaјući rok od dva mјeseca da oni budu dostavljeni.

TS јe i od ODT-a Podgorica zatražio detaljan izvјeštaј o predmetima po koјima se niјe postupalo i kod koјih јe nastupila zastara, a nakon što dobiјu tražene informaciјe, kako su naјavili, usliјediće dalje mјere.

Iz Tužilačkog savјeta za "Dan" su saopštili da povodom katastrofalnog stanja u ODT-a Podgorica dosad niјe bilo iniciranih disciplinskih postupaka, utvrđivanja odgovornosti tadašnjeg rukovodioca, niti smјene bilo kog tužioca.

– Nije bilo podnijetih predloga Tužilačkom savjetu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti od strane ovlašćenih podnosilaca iz čl. 110 st.1 Zakona o Državnom tužilaštvu – saopštila јe za "Dan" samostalna savјetnica Tužilačkog savјeta Marijana Čvorović.

Da će u roku od 60 dana postupiti po nalogu Tužilačkog savјeta, koјi traži da mu se dostave podaci u koliko predmeta niјe postupano, o koјim predmetima se radi, koјi tužioci su dužili te predmete i slično, potvrdila јe za "Dan" Lepa Medenica, rukovodilac i portparol Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

– Od strane Tužilačkog savjeta, aktom od 24.10.2023. godine, zatraženo јe sačinjavanje izvještaja, a vezano za nezavršene predmete po N.N. izvršiocima, za određeni period, kao i izjašnjenja državnih tužilaca koji su postupali u konkretnim predmetima. Rok za dostavljanje navedenog izvještaja i izjašnjenja јe 60 dana, tako da će ovo tužilaštvo Tužilačkom savjetu tražene podatke dostaviti u navedenom roku – kazala јe Medenica.

U roku od dva mјeseca sva osnovna i viša tužilaštava, pa i Glavno specijalno tužilaštvo, na čelu sa Vladimirom Novovićem, moraće da dostave izvještaje TS o neriješenim predmetima koji se odnose na događaje prije 2019. godine (broj predmeta, ime i prezime državnog tužioca koji je zadužen i datum kad je zadužen predmetom).

Osim toga, dostaviće i izjašnjenja zaduženog tužioca za svaki pojedinačni predmet o pitanjima: da li je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja; kad je preduzeta poslednja radnja prije 20.10.2023. godine; te da li je preduzeta neka radnja u periodu od 20.10.2023. godine do dana podnošenja izvještaja.

Od rukovodilaca viših državnih tužilaštava TS јe tražio izvještaj o svim neriješenim predmetima koji se odnose na događaje prije 2013. godine sa istim pojašnjenjima o svakom pojedinačnom predmetu, kao i u slučaju ODT-a.

Od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića zatražen јe izvјeštaј o neriješenim predmetima koji se odnose na događaje prije 2013. godine – sa istim pojašnjenjima kao i u slučaju VDT-a i ODT-a.

 

Povećan obim posla, fali im 10 tužilaca

U informaciji o stanju u podgoričkom tužilaštvu, Milanović јe objasnio da im posebne poteškoće u radu predstavljaju KTN predmeti (predmeti po nepoznatom učiniocu krivičnih djela) koji su godinama bili u arhivi i nijesu dodjeljivani u rad tužiocima.

Rukovodilac ODT-a Podgorica nedavno јe obavijestio TS da je tek on tokom ove godine donio odluke o raspoređivanju KTN predmeta iz 2016, 2017, 2018, 2019, 2020. i 2021. godine, što im je umnogome povećalo obim posla i zaduženja predmetima.

Zbog toga se, između ostalog, Milanović u dopisu TS-u požalio i na manjak tužilaca i tražio da mu se rasporedi 10 tužilaca, koliko mu trenutno nedostaje prema pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ODT-a Podgorica.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:23