/ фото: Тужилачки савјет
18/06/2021 u 15:19 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужилачки савјет: Нису испуњени услови за престанак тужилачке функције

Савјет је заузео став да нису испуњени услови да се констатује престанак функције државним тужитељкама које су навршиле 64 године живота и најмање 15 година стажа осигурања и државним тужиоцима који су навршили 61 годину живота и 40 година стажа осигурања

На сједници Тужилачког савјета, којом је предсједавао в.д. Врховног државног тужиоца Дражен Бурић, тумачио одредбу Закона о Државном тужилаштву којом се прописује да државном тужиоцу функција престаје када испуни услове за остваривање права на старосну пензију.

-  Тужилачки савјет је заузео став да би примјеном истог наступила дискриминација на основу пола и дискриминација професије, а супротно ратификованим медјународним инструментима, који имају превагу над националним законодавством. Подсјећамо да је Уставном суду поднијет предлог за оцјену сагласности ове одредбе Закона о Државном тужилаштву, са Уставом и потврђеним међународним уговорима- наводе из Свајета.

Савјет је заузео став да нису испуњени услови да се констатује престанак функције државним тужитељкама које су навршиле 64 године живота и најмање 15 година стажа осигурања и државним тужиоцима који су навршили 61 годину живота и 40 година стажа осигурања.

- Тужилачки савјет је заузео став да нису испуњени услови за престанак функције државним тужиоцима ни по основу стажа осигурања са увећаним трајањем. Наиме, примјеном језичког, али и телеолошког, логичког и системског тумачења одредаба чл. 17 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима се прописује нижа старосна граница у погледу стицања права на старосну пензију за жене (64 године живота) у односу на мушкарце (66 година живота), Тужилачки савјет заузео је став да су у питању норме које представљају један облик посебне, позитивне мјере у области социјалне заштите, у контексту одредаба чл. 16 и 17 Закона о родној равноправности. Таквом мјером, остављена је могућност женама да своје право на старосну пензију могу остварити у млађој старосној доби у односу на мушкарце- поручили су из Савјета.

Међутим, како кажу, такво њихово право, као вид позитивне мјере никако не смије истовремено представљати основ за императивни престанак функције државног тужиоца, јер би такво тумачење представљало кршење Уставом прокламованог права на рад, начела сталности тужилачке функције, као и принципа забране сваке непосредне или посредне дискриминације.

- Уколико би се прихватило становиште да државним тужитељкама које наврше 64 године живота и најмање 15 година стажа осигурања функција престаје по сили закона, онда рјешење прописано одредбама чл. 17 ст. 1 Закона о ПИО више не би представљало позитивну мјеру и погодност (што је несумњиво била интенција законодавца), већ класичан основ за дискриминацију жена, којима би функција државног тужиоца, потпуно неуставно и неосновано, по сили закона престајала двије године раније у односу на мушкарце. Дакле, одредбе чл. 17 ст. 1 Закона о ПИО односе се на право, које жене испуњењем прописаних услова могу, али не морају користити, као вид погодности и посебне, позитивне мјере законодавца, у контексту чл. 8 ст. 2 Устава Црне Горе. Све док у том правцу не постоји иницијатива државног тужиоца, који би, користећи своје право и погодност из чл. 17 ст. 1 Закона о ПИО, покренуо поступак за остваривање права на старосну пензију, Тужилачки савјет је становишта да не постоје услови да се констатује престанак функције државног тужиоца, прије испуњења општих услова за престанак радног односа по сили закона, предвиђених Законом о раду- наглашено је из Савјета.

Исти принцип према становишту Тужилачког савјета, примјењује се и у односу на одредбу чл. 17 ст. 2 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, која прописује право на старосну пензију осигураника који наврши 40 година стажа осигурања и 61 годину живота, тако да нису испуњени услови по овом основу за престанак мандата по сили закона државном тужиоцу ни по овом основу.

Тужилачки савјет цијенио је и одредбе чл. 18 Закона о ПИО, које прописују старосну границу за стицање права на старосну пензију осигуранику коме се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

- Право на тзв. бенефицирани радни стаж, прописује се за запослене, односно лица која се баве нарочито напорним и ризичним занимањима и такође представља вид позитивне мјере законодавца према тој категорији лица. Самим тим, оваква позитивна мјера, односно право не може истовремено представљати императивни основ за престанак радног односа или функције државног тужиоца, раније него што је то случај са осталим запосленим, односно државним тужиоцима, којима се стаж осигурања рачуна сходно општим правилима из чл. 17 Закона о ПИО- казалчи су из Савјета.

С тим у вези, Тужилачки савјет је становишта да нијесу испуњени услови за констатовање престанка мандата Главном специјалном тужиоцу, у смислу одредби чл. 18 у вези чл. 17 ст. 1 и 2 Закона о ПИО.

- На основу свег наведеног, овај састав Тужилачког савјета, неће подлећи непримјереним политичким притисцима и неће одустати од наведеног тумачења ове одредбе,  јер би одступање од већ предоченог значило поступање супротно когентим ратификованим медјународним нормама. Тужилачки савјет очекује да ће, због значаја овог питања и спречавања наступања неотклоњивих штетних посљедица, Уставни суд Црне Горе у најкаће вријеме оцијенити сагласност одредаба Закона о Државном тужилаштву са Уставом ЦГ и обуставити примјену спорних законских одредби до коначне одлуке, јер би њихова примјена  могла довести до грубог кршење права и начела Европске конвенције о људским правима и основним слободама и Устава ЦГ, те у крајњем до настанка обавезе накнаде материјалне и нематеријалне штете, уз угрожавање угледа Тужилачког савјета и могућег постављања питања његове одговорности- саопштено је из Савјета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:00