/ -ФОТО СКРИНШОТ
16/06/2021 u 11:43 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужилаштво поднијело оптужни предлог против Илића

Кривичним закоником прописано је да ће се због кривичног дјела повреда гроба казнити новчаном казном или затвором до једне године ко неовлашћено уништи, оштети или уклони или грубо повриједи споменик или друго спомен – обиљежје умрлом лицу

Основно државно тужилаштво Никшић поднијело је оптужни предлог због грубе повреде споменика Лјубу Чупићу против Мирко Илић (57) из Никшића. Он је раније саслушан је у ОДТ Никшић и пуштен да се брани са слободе.  Након што је у јавност објављен снимак Никшићанина како уринира по споменику Љуба Чупића, полиција и надлежни су реаговали и овог мушкарца означили као починиоца гнусног чина.

- Основно државно тужилаштво у Никшићу поднијело је оптужни предлог против М.И. за кривично дјело - повреда гроба из члана 411 ст.2 у вези ст. 1  Кривичног законика Црне Горе. Окривљеном М.И. ставља се на терет да је у ноћи између 12. и 13.06.2021. године уринирао по споменику Лјуба Чупића који се налази на Тргу Слободе у Никшићу. Кривичним закоником Црне Горе прописано је да ће се због кривичног  дјела повреда гроба казнити новчаном казном или затвором до једне године ко неовлашћено уништи , оштети или уклони или грубо повриједи споменик или друго спомен – обиљежје умрлом лицу- саопштила је државна тужитељка и портпаролка ОДТ Никшић Вјера Мићуновић.

Како је раније саопштен, поступајући тужилац у ОДТ Никшић, у својству осумњиченог, саслушао је лице лишено слободе М.И. због основа сумње да је извршио кривично дјело - повреда гроба из чл.411 ст.2 у вези ст.1 Кривичног законика.

- Због обуставе рада адвоката Основно државно тужилаштво у Никшићу није било у могућности да осумњиченом одреди задржавање. Сви позвани адвокати одбили су да у наведеном предмету буду постављени као браниоци по службеној дужности,  сходно Одлуци Адвокатске коморе Црне Горе о проглашењу опште обуставе пружања правне помоћи адвоката. Због немогућности да се, усљед обуставе рада адвоката, осумњиченом одреди задржавање, поступајући тужилац ОДТ Никшић је Основном суду, судији за истрагу Никшић поднио приједлог за изрицање мјере надзора- забрана напуштања стана против М.И. из Никшића - саопштио је недавно руководилац ОДТ Никшић Жељко Пејовић.

Поводом овог саслушања огласили су се тада и из Основног суда.

- Рјешењем Основног суда у Никшићу Кри. бр. 59/21 од 14.06.2021. године, одлучујући у поступку против осумњиченог И. М. из Никшића, по предлогу Основног државног тужилаштва Никшић Кт.бр. 297/21 од 14.06.2021. године, осумњиченом И.М. из Никшића одређена је мјера надзора забрана напуштања стана из чл. 166 ст. 1 и ст. 2 т. 1 Законика о кривичном поступку, а због основане сумње да је извршио кривично дјело повреда гроба из чл. 411 ст. 2 у вези ст. 1 Кривичног законика Црне Горе. Одређена мјера има трајати док за то постоји потреба, а најдуже до правоснажности пресуде- саопштила је савјетница за односе са јавношћу Основног суд Никшић Светлана Лаловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

16. april 2024 01:03