/ - HOMELAND SECURITY INVESTIGATIONS (HSI)
01/11/2022 u 11:30 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

TUŽILAŠTVO SAD-a: Gogić može pobjeći za Crnu Goru, kokain utovarali brodskim dizalicama

Zapljena kokaina iz MSC Gayane u vrijednosti od preko milijardu dolara bila je jedna od najvećih zapljena kokaina u istoriji Sjedinjenih Država, navodi se u dokumentu tužilaštva

Federalni agenti SAD-a su 30. oktobra 2022. godine uhapsili su Gorana Gogića, bivšeg boksre Crne Gore, dok se ukrcavao na međunarodni let koji je polijetao iz Majamija na Floridi za Cirih. On je osumnjičen za šverc oko 22 tone kokaina vrijednog više od milijardu dolara. Nadležni organi te zemlje zatražili sud a on bude zadržan u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti za zajednicu, sve do početka suđenja.

SAD optužuju bivšeg crnogorskog boksera za trgovinu 22 tone kokaina

-Ovaj slučaj proizilazi iz opsežne federalne istrage o kriminalnim aktivnostima velike međunarodne zavjere za trgovinu narkoticima odgovorne za transport višetonskih tovara kokaina. Optuženi i njegovi saučesnici koristili su komercijalne kontejnerske pomorske brodove koji su prelazili iz Južne Amerike u Sjedinjene Države u Evropu za prevoz kokaina za kartele u Balkan. U koordinaciji sa optuženim, članovi zavjere su noću ukrcavali komercijalne teretne brodove na otvorenom moru u blizini obale i luka Kolumbije, Ekvadora i Perua, radeći sa članovima posade koji su podizali terete kokaina sa glisera koji su se približavali brodovima na više tačke na njihovoj ruti- navodi se u dokumentu Tužilaštva SDA-a Istočni okrug Njujorka u kojem je portal Dan imao uvdi.

Tužilaštvo precizira da su članovi ove kriminalne organizacije, da bi fizički utovarili kokain na brod, koristili  brodske dizalice kao i mreže.

-Kada bi kokain bio na brodu, članovi posade bi ga sakrili u posebne kontejnere za koje su znali da imaju prostora da sakriju velike količine kokaina koji su trgovali i za koje su imali duple krivotvorene pečate kontejnera. Odabrali su posebne kontejnere koji će se koristiti za prikrivanje kokaina, djelimično, na osnovu lokacije i orijentacije kontejnera, te rute i odredišta na brodu. Ova složena operacija se oslanjala na to da optuženi i njegovi saučesnici imaju pristup brodskoj posadi, ruti, saznanje o tome koji je legitimni teret bio sadržan u svakom kontejneru. Optuženi Goran Gogić je koordinirao sa različitim skupom radnika koji imaju pristup evropskim lukama da tajno pristupe i uklone kokain iz transportnih kontejnera po njihovom dolasku- navodi su dokumenta istrage.

Gogić bio glavna karika?

Prema sudskim dokumentima, Gogić je nadgledao logistiku šeme, koordinirajući sa članovima posade, kolumbijskim krijumčarima i evropskim pristaništima kako bi imao koristi za sebe i svoje kartele sa Balkana.U saopštenju, američki tužilac u Bruklinu nazvao je Gogićevo hapšenje i podizanje optužnice „velikom pobjedom za sprovođenje zakona“. Najmanje osam članova posade Gajana izjasnilo se krivim za optužbe. Prema evidenciji, Gogić je bio bokser od 2001. do 2012. godine, pobijedio je u 21 meču i izgubio četiri uz dva remija.  

 

TOKOM 2019. GOIDNE PALA TRI TOVARA KOKAINA

Američki službenici za provođenje zakona presreli su i zaplijenili tri od ovih pošiljki.

Federalni agenti su 27. februara 2019. zaplijenili otprilike 1.437 kilograma kokaina izlučenog na brodu MSC Carlotta u luci New York i New Jersey. Agenti su se ukrcali na brod i izvršili pretres zajedničkih prostora, prostorija za posadu, radnih prostora i skladišta za teret. Agenti su takođe intervjuisali članove posade. Tokom pregleda kontejnera, agenti su pronašli otprilike 60 velikih svežnjeva koji su sadržavali bijelu praškastu supstancu skrivenu u kontejneru.

Svaki paket je sadržavao dva velika paketa, svaki umotan u nekoliko slojeva plastike i gume. Svaki paket je sadržavao nekoliko cigli bijele praškaste tvari. Laboratorijsko ispitivanje je potvrdilo da je supstanca kokain. Agenti su takođe pronašli lažni pečat kontejnera.

Federalni agenti su 18. marta 2019. zaplijenili oko 537 kilograma kokaina izlučenog na brodu MSC Desiree u luci Philadelphia. Agenti su se ukrcali na brod i izvršili pretres zajedničkih prostora, prostorija za posadu, radnih prostora i skladišta za teret.  Nekoliko sumnjivih kontejnera na brodu je istovareno i pregledano. Agenti su primijetili da se u jednom posebno sumnjivom kontejneru nalazilo 13 crnih torbi na legitimnom teretu.

Nakon pozitivnog psećeg upozorenja za narkotike u kontejneru, agenti su skenirali, a zatim prevezli kontejner van lokacije radi dalje inspekcije. Pretresom su pronađene kokainske cigle u vrećama za prtljag. Agenti su takođe pronašli lažni pečat kontejnera i par rezača vijaka iz kontejnera.

Agenti su 19. juna 2019. zaplijenili oko 17.956 kilograma kokaina izlučenog na brodu MSC Gayane u luci Philadelphia. Agenti su se ukrcali na brod i izvršili pretres zajedničkih prostora, prostorija za posadu, radnih prostora i skladišta za teret. Tokom inspekcije MSC Gayane, agenti su uočili anomalije na nekoliko sigurnosnih pečata kontejnera. Nakon otvaranja sumnjivih kontejnera, agenti su u sedam kontejnera uočili bale i vreće koje su u skladu sa švercom narkotika.

Ti kontejneri su istovareni, pregledani i pronađeno je 17.956 kilograma kokaina. Pronađena je i crna plastična vrećica u kojoj je bilo oko 48.000 dolara u evrima i američkoj valuti. Nekoliko članova posade uhapšeno je i procesuirano u istočnom okrugu Pennsylvanije zbog prekršaja u distribuciji narkotika.

SVJEDOCI SARADNICI I DOKAZI

U dokumentu tužilaštva se u postupku protiv Gogića  dalje navodi da "težina dokaza protiv okrivljenog je jaka i takođe ide u prilog pritvoru".

-Uključuje, bez ograničenja: (1) više svjedoka saradnika koji su upoznati sa ključnom ulogom optuženika u koordinaciji s članovima posade na pomorskim komercijalnim teretnim brodovima koji se koriste za transport kokaina, investitorima i izvorima snabdijevanja u Kolumbiji, investitorima i vlasnicima kokaina na Balkanu i radnici koji primaju i distribuiraju kokain u evropskim lukama; (2) elektronske komunikacije, uključujući snimke sastanaka na kojima su zaverenici razgovarali o teretu droge i zaplijeni i gubicima koji proizilaze iz zaplijene; (3) same zapljene droge, uključujući fotografije pronađenih narkotika, njihove markirane marke i ambalažu, te izvještaje o laboratorijskim ispitivanjima; i (4) dokumentovani dokazi uključujući fotografije optuženog na sastancima sa saučesnicima na kojima se razgovaralo o trgovini narkoticima- navode u dokumentu u koji je portal Dan imao uvid.

Pojašnjavaju da snimljene komunikacije uključuju konkretnu raspravu o ulozi optuženika u zavjeri, uključujući njegov kontakt s raznim kolumbijskim narko-trgovcima koji su odvojeno ukrcavali pomorska plovila, te njegovu kontrolu nad odlučivanjem kako će različite grupe investitora podijeliti gubitke koji proizlaze iz određenih zapljena.

-Snimci takođe uključuju raspravu među zaverenicima optuženog u vezi sa sumnjom optuženog i upite o pronalaženju "cinkaroša" nakon što su organi za sprovođenje zakona nekoliko zaplijena. Položaj optuženog kao visokog trgovca narkoticima za balkanske kartele takođe govori o njegovoj opasnosti i opasnosti njegovih saradnika Uopšteno govoreći, njihovo ponašanje u distribuciji droge predstavlja jasnu i rasprostranjenu opasnost za zajednicu. Osim toga, poznato je da balkanski karteli poput onih koji zapošljavaju optuženog koriste otmice i ubistva unapređenje njihovih aktivnosti distribucije droge- detalji su iz dokumenta.

"OPASNOST OD BJEKSTVA U CRNU GORU"

Tužilaštvo SAD-a smatra da ako Gogić bude pušten postoji opasnost od bjekstva.

-.. u bilo koji broj zemalja u kojima bi izručenje bilo malo vjerovatno. Na primjer, optuženi bi mogao vrati se u svoju matičnu državu Crnu Goru, koja ne izručuje svoje državljane... S obzirom na njegovo odsustvo bilo kakve veze sa Sjedinjenim Državama i njegove široke veze sa Crnom Gorom, okrivljeni predstavlja značajan rizik od bjekstva..-preciziraju u dokumentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:25