/ - Радоје Звицер, фото детективинфо
13/04/2022 u 09:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужилаштво Србије: Звицер шест пута током 2015. и 2016. користио лажни пасош

Иако је Звицера полиција означила као вођу кавачког клана, а представници власти јавно оптуживали за бројна кривична дјела, ово је за сада једини поступак који се против њега води у Србији

Радоју Звицеру, вођи кавачког клана, прије пар дана почело је суђење у новосадском Вишем суду због лажне личне карте и пасоша, пише КРИК.

Ово је једини поступак који се у Србији води против њега упркос томе што су га представници власти означили као вођу криминалне групе и особу која припрема атентат на председника државе Александра Вучића.

Звицер је оптужен да је утицао на полицајца Миленка Ђукића из Темерина да му помогне и обезбједи туђа документа и лажно боравиште у Новом Саду како би добио личну карту и пасош на име Слободан Зец, тврди тужилаштво Србије.

Ђукић је такође оптужен и то да је Звицеру омогућио да дође до докумената. Тужилаштво тврди да је увидом у полицијски систем видео да се Зец одселио у Аустралију још 1998, те да његов отисак прста, потпис и фотографија нису у полицијској бази и зато је био погодно искористити његове податке.

Звицеру је, тврди тужилаштво, у периоду од 2015. до 2017. Ђукић набавио извод из матичне књиге рођених на име Слободан Зец и пријавио га на адреси код свог комшије у Темерину. 

Ђукић је на данашњем суђењу негирао оптужбе и рекао да је стварно мислио да пријављује Зеца. Испричао је да га је са Звицером упознао Даворин Балтић, иначе битан члан кавачког клана.

-Даворин Балтић ме упознао са Слободаном Зецом, за ког нисам знао тада да је Звицер. Питали су ме да ли могу да га пријавим негде у Србији да би добио папире. Проверио сам тог Зеца, да ли је осуђиван и пошто није био, повезао сам га са својим комшијом. Никад после тога нисам видео Слободана Зеца нити Даворина Балтића- рекао је данас Ђукић и навео да је сазнао да је у питању био Звицер тек када је Сектор унутрашње контроле покренуо поступак против њега.

Ђукић тврди да није знао ни да је Балтић из криминогене средине, све док он није убијен у јануару 2018. године.

Судији Ани Стаменић објаснио је да је Балтића упознао преко колеге који му је био комшија.

-Официр полиције Ђукић, мој презимењак и он живјели су у истој згради и Балтић је долазио код њега у Пап Павла гдје смо радили, можда смо отишли на пиће пар пута, тако сам виђао Балтића- рекао је бивши полицајац.

Ђукић тврди да је комшију Душана Поповића упознао са особом за коју је мислио да је Слободан Зец, да му је он дао документа потребна за пријаву пребивалишта и да се ту њихова сарадња завршила.

Поповић је, међутим,  свједочио на суду и тврди да никада није видео Зеца, односно Звицера.

-Рекао ми је да ће да пријави код мене свог колегу који жели са породицом да оде ’преко’, а ја сам то схватио као да је колега полицајац. Никад нисам видио Слободана Зеца. Мени је Миленко Ђукић направо велики проблем са овим, долази ми полиција на врата, ја не могу да вјерујем да ми је неко кога знам цио живот направио овај проблем- рекао је данас Поповић.

Свједочила је данас и Сања Шево, службеница која је примила захтјев за издавање докумената.

Она тврди да је Звицер сигурно показао личну карту неке стране државе са фотографијом, јер у супротном не би ни отпочела процес издавања докумената. Истакла да се не сјећа детаља.

Тужилаштво је током истраге утврдило да је Звицер шест пута током 2015. и 2016. користио лажни пасош за прелазак границе, пише у оптужници. 

Вођи кавачког клана суди се у одсуству. Он се налази у бјекству пошто су за њим и Србија и Црна Гора расписале међународне потернице. 

Иако је Звицера полиција означила као вођу кавачког клана, а представници власти јавно оптуживали за бројна кривична дјела, ово је за сада једини поступак који се против њега води у Србији. 

Покушај убиства, оптужбе и истрага у Црној Гори

Под окриљем Звицеровог кавачког клана радила је и криминално-навијачка група „Принципи“ коју је предводио Вељко Беливук. Ова група оптужена је за пет убистава, а тужилаштво тврди да су жртве отимали и одводили у кућу у Ритопеку гдје су их убијали. Њихова тијела су потом мљели у машини за мљевење меса и бацали у Дунав како би уништили све трагове злочина које су починили. 

Звицер није оптужен у овом случају, али су га представници власти у Србији често спомињали, највише предсједник Србије  Александар Вучић. 

Вучић је, између осталог, рекао да су Беливук и чланови његове групе од својих жртава правили ћевапе и слали их Звицеру.

-Ја му поручујем: ‘Наћи ћемо те било гдје на свијету и за те ћевапе ћеш морати да одговараш, зликовче један. Ђубре једно бандитско што си мислио да можеш од људи ћевапе да правиш и који си то тражио- поручио је Вучић Звицеру у мају прошле године. 

Министар полиције Александар Вулин је рекао да Звицер припрема атентат на Вучића и изјављивао да полиција има информације о његовом кретању и тако фактички најавио његово хапшење – до кога није дошло. 

За разлику од Србије у којој је Звицер оптужен за коришћење лажног пасоша, у Црној Гори је прошлог октобра са још 13 особа оптужен за стварање криминалне организације, убиство и планирање ликвидације. Осим њега, на оптужници је и Слободан Кашћелан, кога тужилаштво такође означава као вођу кавачког клана. Оптужницу још није потврдио надлежни суд. 

Кавачки клан је, подсјетимо, последњих осам година у рату са супарничким шкаљарском кланом у коме је убијено више од 60 особа. Звицер се такође нашао на мети нападача – чланови супарничког клана покушали су да га убију у Кијеву у мају 2020, тешко су га ранили, али је преживио. Како је открио KRIK са колегама из украјинског Слидства, оптужени за покушај увбиства имали су помоћ тамошњих полицајаца. 

Годинама уназад новинари су доказивали везе кавачког клана са државом и полицијом. Тужилаштво их до данас није до краја испитало. Више о томе прочитајте овде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 04:26