Са привођења на саслушање / -Пинк
09/10/2021 u 16:00 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужилаштво у истрази против Вељовића саслушало 11 полицајаца

Потребно је извршити још неке доказне радње, након чега ће бити донијета одлука у предметној кривично-правној ствари, саопштио је за "Дан" Душко Милановић

Цетињско Основно државно тужилаштво и даље предузима бројне доказне радње како би утврдили да ли у поступању Веселина Вељовића, на дан устоличења митрополита Јоаникија, на Цетињу има елемената кривичног дјела. Током демонстрација на Цетињу бивши директор Управе полиције, а садашњи савјетник предсједника за безбједност приведен je када је одгурнуо једног од полицајаца који је био на задатку. На терет му је стављено кривично дјело напад на службено лице у вршењу службене дужности. Предмет је и даље у фази извиђаја, а до сада је, како наводе из тужилаштва, саслушано 11 полицајаца како би се утврдили детаљи спорног догађаја

– Обавјештавам Вас да се поступак против осумњиченог В.В. из Подгорице због извршења кривичног дјела напад на службено лице у вршењу службене дужности налази у поступку извиђаја, у којем су досад предузете бројне доказне радње, међу којима је саслушано 11 овлашћених полицијских службеника Управе полиције, а такође је потребно извршити још неке доказне радње, након чега ће бити донијета одлука у предметној кривично-правној ствари – саопштио је за „Дан“ руководилац Основног државног тужилаштва у Цетињу Душко Милановић.

Неће одговарати за позивање на отпор

Прије хапшења на Цетињу, Вељовић је у „Побједи“ објавио ауторски текст у којем је навео да је „света дужност и обавеза” сваког припадника сектора безбједности да одбије свако неуставно и незаконито наређење, али и да је дужност свих Цетињана и осталих грађана Црне Горе да у првим данима септембра буду заједно у престоници.“ Тужилаштво је формирало предемт како би утврдили да је на овај начин починио кривично дјело позивање на отпор.

– У предмету који је ВДТ у Подгорици самоиницијативно формирало поводом навода у ауторском тексту В.В., објављеног у дневном листу „Побједа“ под насловом „Видимо се на Цетињу“, ово тужилаштво је у фази извиђаја саслушало В. В. у својству грађанина, а потом затражило достављање других неопходних података релевантних за доношење одлуке, а након што су овом тужилаштву достављени сви тражени подаци, оцијењено је да у наводима изнијетим у предметном тексту нема елемената кривичног дјела из надлежности овог тужилаштва – наводи се у одговору који потписује државни тужилац Лепа Меденица.

Након хапшења Вељовић је спроведен на саслушање у Основно државно тужилаштво на Цетињу гдје му је, због опасности од бјекства и утицаја на свједоке одређено задржавање до 72 сата. Жалба на ту одлуку је одбијена, а Вељовић се нашао пред судијом за истрагу Основног суда у Цетињу. Након саслушања утврђено је да није основан предлог да предсједников савјетник буде у притвору, па је пуштен да се брани са слободе.

– Управо је суд донио рјешење да се укида притворски основ за мој даљи боравак у притвору, што потврђује да Црна Гора има капацитете и институције. Вјерујем да је овдје ријеч не о чињеницама и не о истини, него о политичком прогону и политичкој освети премијера Здравка Кривокапића и потпредсједника Владе Дритана Абазовића. За мене је Црна Гора, вјерујем као и за све Црногорке и Црногорце, идеал и због тога ми је драго што сам данас на Цетињу и што сам претходна 24 сата провео у притворским просторијама на Цетињу, због идеје слободне демократске европске Црне Горе – казао је Вељовић након саслушања.

Информацију о хапшењу Вељовића објавио је на Твитеру премијер Здравко Кривокапић.

– Обавјештавам јавност да су брзом акцијом полиције, коју сам наложио, управо стављене лисице на руке Веселина Вељовића – написао је Кривокапић на Твитеру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:32