/ ПРИВАТНА АРХИВА
15/08/2022 u 21:06 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Budvi za dva mjeseca 93 udesa, pooštrene represivne mjere

Najčešće registrovani prekršaji u oblasti bezbjednosti saobraćaja su: vožnja pod dejstvom alkohola, korišćenje telefona, prekoračenje brzine, neregistrovana vozila, vožnja motocikla bez kacige

Tokom juna i jula na području budvanske opštine dogodile su se 93 saobraćajne nezgode, dok se u istom periodu prethodne godine dogodila 71 saobraćajna nezgoda, što čini povećanje u izvještom periodu za 31 odsto, navode iz CB Budva u odgovoru dostavljenom "Danu".

Upravo zbog ovakve statistike, represivne mjere su oštrije.

– Sa smrtnom posledicom dogodila jedna saobraćajna nesreća, u junu mjesecu, kao i godinu ranije. Najčešće registrovani prekršaji u oblasti bezbjednosti saobraćaja su: vožnja pod dejstvom alkohola, korišćenje telefona, prekoračenje brzine, neregistrovana vozila, vožnja motocikla bez kacige... S obzirom na negativan trend kad su u pitanju saobraćajne nezgode, službenici saobraćajne policije znatno su pooštrili represivnu djelatnost u dijelu sankcionisanja počinioca saobraćajnih prekršaja – ističu iz Centra bezbjednosti Budva.

Кada su u pitanju krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, preventivnim planskim aktivnostima službenika Jedinice za suzbijanje opšteg kriminaliteta, u značajnoj mjeri spriječeni su napadi na imovinu ljudi, pa je za protekla dva mjeseca počinjeno šest krivičnih djela krađa, pet krivičnih djela teška krađa, dok razbojništva nije bilo.

Policija je riješila 73 odsto slučaja iz ove oblasti.

– Tokom trajanja ljetnje turističke sezone, shodno ranijem iskustvu i analitičkim presjekom stanja i kretanja kriminaliteta i ukupnih bezbjednosnih izazova, dolazi do usložnjavanja problematike, zbog čega službenici Centra bezbjednosti Budva intenziviraju svoje planske preventivne aktivnosti na terenu s ciljem sprečavanja i suzbijanja svih vidova kriminaliteta i očuvanju stabilnog i povoljnog bezbjednosnog ambijenta, kako za domicilno stanovništvo tako i za sve goste-turiste koji borave na području Budve. Naime, analitičkim presjekom stanja i trenda kretanja kriminaliteta na godišnjem nivou s obzirom na boravak velikog broja turista, na području nadležnosti CB Budva u prosjeku se tokom turističke sezone izvrši oko 36% krivičnih djela, od kojih se najveći broj odnosi na imovinske delikte – precizirali su nam iz ovog CB-a.

Oduzeto 85 grama droge

Tokom juna i jula registrovano je ukupno šest krivičnih djela iz oblasti zloupotreba opojnih droga i sedam prekršaja iz oblasti Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga.

Кako navode iz CB Budva, statistički gledano u broju procesuiranih krivičnih prijava nema značajnijih promjena tokom turističke sezone, međutim, prekršajna problematika je znatno veća i najčešće se taj porast manifestuje prilikom održavanja velikih muzičkih festivala.

– Ukupno je oduzeto oko 85 grama opojnih droga, (kokain, heroin, marihuana i amfetamin). Značajno je istaći da zloupotreba psihoaktivnih supstanci i posledična bolest zavisnosti o drogama pogađa sve društvene slojeve, sve društvene zajednice i sve zemlje, te je stoga glavni cilj smanjenje dostupnosti droge zabranom distribucije, krijumčarenja, proizvodnje opojne droge, kako se ne bi narušile temeljne vrijednosti društva, porodice i pojedinca – ističu iz CB Budva.

Кako navode, suzbijanjem ove društveno opasne, negativne pojave iziskuje se potreba za angažovanjem svih operativnih struktura policije.

– Zahtijeva se uravnotežen, multidisciplinarni, integrisani pristup i koordinacija svih tijela uključenih u borbu protiv zavisnosti i implementaciji planskih aktivnosti na suzbijanju zloupotreba opojnih droga – navodi se u dostavljenim odgovorima. 

Ističu da će novim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a, broj radnih mjesta koja nedostaju biti kadrovski popunjen službenicima sa adekvatnim kvalifikacijama predviđenim za ta policijska zvanja, čime će se znatno poboljšati rezultati rada i sami uslovi rada trenutno angažovanih službenika. Dodaju da efikasnim, profesionalnim i koordinisanim radom sa nadležnim sektorima Uprave policije i drugim državnim organima, uz angažovanje određenog broja policijskih službenika iz drugih organizacionih jedinica Uprave policije kao ispomoć, službenici daju svoj maksimum u radu.

Iz CB-a Budva ocjenjuju da je veoma značajna korespondencija u odnosu na bezbjednosno interesantna lica sa drugim državama regiona i inostranstva preko Interpol-a i Europola.

– Značajna je i korespondencija na rješavanju drugih složenih zadataka gdje su sa nivoa Operativnog koordinacionog tima za praćenje turističke sezone uključene sve inspekcijske službe na lokalnom i državnom nivou – dodaju iz CB Budva.

Кada su u pitanju turisti kao počinioci krivičnh djela, u odnosu na jun i jul prošle godine, u ovoj godini procesuiran je manji broj stranaca. Službenici CB Budva procesuirali su 14 stranih državljana koji borave na području Budve, zbog počinjenih 12 krivičnih djela: ugrožavanje sigurnosti, dva krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, jedne krađe, dva krivična djela omogućavanje uživanja opojnih droga, jednog krivičnog djela građenje objekata bez građevinske dozvole i dokumentacije, jednog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene radnje kao i pet krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. U prethodnoj godini registrovana su 24 strana državljana – počinioca krivičnih djela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:17