27/05/2022 u 06:25 h
Редакција ДанаРедакција Дана
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Душка и даље пуцају, а он и мртав држи час

И вас као и претходну 42. Владу подсјећамо да, ако нијесте трговали Душковом главом, испитате ко је од шефова подземља у ноћи убиства испијао виски са члановима ужег кабинета

"Ако држава одлучи да те убије, џаба ти сва обезбјеђења", упозорио је својевремено уредник "Дана" Душко Јовановић.

Ако држава одлучи да расвијетли злочин, џаба опструкције и пропусти. Дакле, питање је само хоће ли надлежни органи послије 18 година смоћи снаге да посложе добро познате чињенице и приведу правди све починиоце и налогодавце убиства уредника "Дана". Однос нове власти према овом случају показаће да ли се у Црној Гори коначно настанила правда или се наставља трговина крвљу и сaкупљање политичких поена.

image
AP-RISTO BOZOVIC

"Отворити досијее и открити убице", "Анкетни одбор да се бави убиством Душка Јовановића", "Стријељање уредника `Дана` мрља на образу Црне Горе", "Расвјетљавање убиства Јовановића је приоритет прве демократске владе у Црној Гори ", само су неки од наслова и изјава од 27. маја 2004. године закључно са данашњим даном. Прва демократска влада не само да ништа није учинила на расвјетљавању злочина већ су на обећања заборавили чим су заузели фотеље. У међувремену је формирана и друга демократска влада, а тишина правосудних органа је све гласнија. А да је ћутња громогласнија од било које ријечи најсликовитије описује чувени Борислав Пекић: "Ћутање је теже од лажи, јер чак и највећа лаж подразумева ма и најмању меру истине, а ћутање чак и њу игнорише."

Једни су лагали, други су ћутали, трећи трговали. Можда се негдје и назиру разлози оваквог понашања и бивших и садашњих власти. Душко и његов "Дан" никад нијесу лагали, ћутали, а понајмање трговали. Зато је платио најскупљу циијену.

Меденицу питати о нестанку доказа

Нова власт, уколико жели да крене са мртве тачке, сада има шансу, пошто се особа коју су чак и полицијски функционери који су водили истрагу оптужили за опструкцију, налази у спушком затвору. Ради се о бившој предсједници Врховног суда Весни Меденици. Она је у том периоду била главни тужилац, а управо је тужилаштво заказало.

Да ли намјерно или не, требало би питати Меденицу која је недавно ухапшена, због сумње да је починила најтежа кривична дјела. Подсјећамо да би након 18 година био ред да питате тужиоца Новака Ражнатовића зашто није овјерио признање оптуженог, а Ивицу Станковића зашто је предмет дао судији Радовану Мандићу.

Треба ли вас подсјећати да питате судију по чијем је налогу ослободио саучесника у злочину, Весну Меденицу да одговори гдје су нестали снимци убица са камера словеначке амбасаде, а Веселин Вељовић да каже где је службена забиљешка о саслушању Дамира Мандића.

Зато и ову владу и нову власт подсјећамо да ако постоји политичка воља, у шта, ваљда, не би требало да сумњамо, онда очекујемо да испуните обећање. Такође, ако постоји воља и искрена намјера да расвијетлите злочин, то можете, а и могли сте учинити за 24 сата. Управо онако како сте заједно са нама тврдили свих ових 18 година. Осим, ако опијени влашћу и ви нијесте заборавили како је Јовановић стријељан испред редакције "Дана". Зато смо ми ту да вас подсјетимо, као што са насловнице на овај злочин подсјећамо 18 година. Да ли ћемо чекати још толико да размонтирате црну кутију бившег режима и тадашњег шефа тајне полиције? Да ли ћемо чекати да питате Дамира Мандића ко му је из Службе државне безбједности давао пушке "да их буде више". Намјерно постављамо иста питања као и претходним владама, јер у Душка и даље пуцају, а он и мртав држи час. Држи час демократије, слободе говора...

image
-дан

Питамо вас да ли сте којим случајем отворили досије Душка Јовановића, јер сада то можете. Уколико се испостави да је баш тај досије спаљен и то у периоду када сте великодушно бившем шефу АНБ-а Дејану Перуничићу дали још недјељу дана да "среди ствари", сматраћемо вас директно одговорним за уништавање доказа.

Да ли сте, од такође бившег директора АНБ-а Дејана Вукшића тражили податке о кретању службеника АНБ-а у ноћи убиства и њихове контакте са лицима која су се доводила у везу са убиством Јовановића. Објавите службене забиљешке о "црним тројкама" и пријетњама Душку Јовановићу. И вас као и претходну 42. Владу подсјећамо да, ако нијесте трговали Душковом крвљу, испитате ко је од шефова подземља у ноћи убиства испијао виски са члановима ужег кабинета.

Абазовић: Не бисте вјеровали ко је све опструирао процес

Премијер Дритан Абазовић рекао је јуче, одговарајући на питање новинара да ли након 18 година од убиства уредника "Дана" Душка Јовановића има помака у истрази и да ли се осјећа угроженим, јер су медији писали да му је угрожена безбједност због те истраге, нагласио да лично "вјерује да можемо да дођемо до резултата".

– Много сам уложио да би се све што је везано за истрагу помакло са мртве тачке. Ја лично вјерујем да можемо да дођемо до резултата. Многи људи за које не бисте повјеровали, говорим о политичарима, који су наводно за неку правду, опструирали су и обесмишљавали тај процес. Ја ћу наставити да радим свој посао, мислим да правда не може да буде задовољена, ни медијске слободе не могу да буду потпуне у Црној Гори, док се не ријеши питање налогодавца убиства Душка Јовановића – истакао је Абазовић,

Треба ли вас подсјећати да је Душко Јовановић синоним страдања слободе говора не само у Црној Гори, већ и шире у региону. Сви они којима је пријећено, који су хапшени, шиканирани, пребијани, блаћени, праћени и прислушкивани, међу којима су и чланови Душкове редакције, срећом су се вратили кући, својим породицама и пријатељима. Душко Јовановић је те кобне ноћи завршио насловницу, али се није вратио кући. Пао је за све нас, пао је и за вас. Платио је главом да бисмо се ми враћали кући.

Онај од чијег је метка Душко страдао знао је да га у оној медијској магли и брлогу, једино Душко Јовановић може зауставити. "Дан" је био кост у грлу многима. У Душков "Дан" су пуцали, и данас пуцају из мишјих рупа и из свих оружја. Душка је убила прејака ријеч.

Па и вас подсјећамо, Душка су држали за ријеч, а Вас?

Редакција "Дана"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:08