Претрес на броду / -SPLASH247.COM
04/08/2021 u 10:00 h
Marija Palibrk, Marko VešovićMarija Palibrk, Marko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Филаделфији изречене пресуде Ивану Ђурашевићу и Ненаду Илићу: Због 20 тона кокаина шест и по и седам година робије

Окривљени су изјавили пред судом да су покушали да одбију понуду да учествују у овом послу, али да су на крају били приморани да то ураде јер су страховали од освете

Црногорски држављани Иван Ђурашевић и Ненад Илић осуђени су на шест и по и седам година затвора због учешћа у међународном шверцу 20 тона кокаина. Пресуда им је изречена у суду у Филаделфији. Како су пренијели амерички медији, износећи одбрану, двојица црногорских помораца су навели да су покушали да одбију "понуду" да учествују у овом послу, али да су на крају били приморани да то ураде јер су страховали од освете.

Ђурашевић и Илић су испричали да је анонимни представник моћне балканске мафијашке организације за трговину дрогом ступио у контакт с њима прије него што су испловили на броду "МСЦ Гајан", на којем су америчке власти у јуну 2019. пронашле кокаин вриједан милијарду долара. Тврде да су у почетку одбијали да одраде тај посао за "астрономски високе новчане износе", али су на крају то учинили из страха за своју и безбједност својих породица.

Ђурашевићев адвокат рекао је да опција "не" није била могућа као одговор за регрутовање у ову криминалну групу.

– Регрутован је сувише блага ријеч, био је принуђен – истакао је Ђурашевићев бранилац.

Окружни судија САД Харви Бартл III оцијенио је да су обојица окривљених, упркос тврдњама да су били принуђени да шверцују дрогу и да из страха за живот нијесу смјели да одбију понуду моћног криминалног клана, ипак пристали да учествују "у великој, великој активности за злоупотребу дроге која је могла да доведе до смрти хиљада људи".

Ђурашевић и Илић нијесу први који су казали да су били приморани да учествују у шверцу кокаина који је заплијењен у Филаделфији. То су рекла још петорица сада већ осуђених њихових сарадника који су такође држављани Црне Горе. Они су ранијим одлукама суда осуђени на казне затвора у трајању од двије до седам година. Чека се изрицање пресуде још једном окривљеном.

Нудили им и више од милион долара

Илићев адвокат Денис Коган рекао је на суђењу одржаном у понедјељак да је његов клијент два пута примио анонимне телефонске позиве – једном прије него што је испловио из Антверпена у Белгији, и поново када је био на мору. Тада га је позвала особа чије име нијесу саопштили и притискала га да учествује у шверцу дроге, за шта му је нуђено више од милион долара.

Ђурашевић, који је рекао да му је понуђено 200.000 долара, није могао објаснити ко су биле особе које су га контактирале и приморале да се укључи у овај посао. Чак и након што је пристао да се придружи групи, покушао је да баци телефон који су налогодавци користили да контактирају с њим током путовања. Ипак су успјели да изврше притисак на њега преко других чланова посаде.

Амерички медији наглашавају да од хапшења 2019. године па до данас, када су изречене казне скоро свим оптуженим у овом предмету, учесници у шверцу коакина нијесу открили податке о организатору до сада највеће заплијењене пошиљке дроге у Америци. Подсјећају и да Црну Гору већ годинама обиљежава насиље банди повезано са уносном европском трговином дрогом.

Осим држављана Црне Горе, у овом предмету оптужени су и Samoans Fonofavae Tiasaga (29) и Laauli Pulu (34), који су осуђени на по пет година затвора.
Посљедња јавности позната пресуда у овом случају изречена је Владимиру Пенди (28), који је осуђен на пет година и десет мјесеци затвора због помоћи приликом утоварања и сакривања кокаина на брод МСЦ Гајан. Према наводима поменутог портала, он је казао да жели да се што прије врати у Црну Гору код своје породице и да се више неће бавити незаконитим радњама.

Медији су раније објавили да је Александар Каваја (27) признао да је за учествовање у међународном шверцу 20 тона кокаина добио 50.000 еура. Ни он није саопштио имена сарадника и шефова криминалног клана, али је навео да су још тројица ангажована у Црној Гори за овај посао.
Бошко Марковић осуђен је на седам година робије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:30