Рад у јавном интересу алтернатива за ћелију / -DAN
21/11/2021 u 14:53 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У јавном интересу ове године радило 236 осуђеника

Ова санкција најчешће је изрицана за кривична дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја, крађа, недавање издржавања, угрожавање безбједности јавног саобраћаја и непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести

Од почетка године до данас 236 осуђеника извршило је успјешно казну рада у јавном интересу, а казну су најчешће одрађивали у општинским предузећима и установама, као и у јавним здравственим установама

– Директорату за извршење кривичних санкција Министарства правде, људских и мањинских права је од почетка 2021. године од стране судова достављено ради извршења 216 предмета у којима је осуђеним лицима изречена казна рада у јавном интересу. У 2021. години је укупно 236 осуђених лица успјешно извршило ову казну. (Наведени број се односи на лица која су казну рада у јавном интересу започела извршавати током 2020. или 2021. године, а завршили је у току 2021. године) – наводи се у одговорима који су из Министарства правде, људских и мањинских права достављени "Дану".

Како су додали, на дан 18. новембар текуће године на издржавању ове алтернативне кривичне санкције налазе се 43 осуђена лица.

– Осуђена лица су најчешће обављала послове пружања помоћи техничком особљу код послодавца, послове одржавања травнатих и других површина у надлежности послодавца, помоћне занатске, грађевинске и друге стручне послове, пренос, утовар и истовар терета, те друге помоћне послове нижег степена сложености по налогу послодавца. Осуђена лица су у протеклом временском периоду најчешће била упућивана на извршење казне рада у јавном интересу у општинска предузећа и установе, као и у јавне здравствене установе – наводи се у одговорима које смо добили из ресора правде и људских и мањинских права.

Казна се може замијенити и затворском

Овај вид кривичне санкције почео је да се примјењује прије седам година, након доношења Закона о извршењу јавне осуде и казне рада у јавном интересу. Ове казне извршавају се на територији цијеле државе по мјесту пребивалишта. Послодавац омогућава услове рада и непосредно надгледа рад осуђеног. Важно је истаћи да је казна рада у јавном интересу добровољна, а у пракси се дешавало да осуђеници не пристају на такву врсту казне или да су недоступни службеницима надлежног директората, чиме бирају да казну служе у УИКС-у.

Осуђено лице које извршава казну рада у јавном интересу нема право на накнаду за рад, нити друга права по основу рада, осим права на заштиту на раду.

Осуђеници су од почетка године упућивани ради извршења казне и код 88 различитих правних лица и организација. Како је законом прописано, казна рада у јавном интересу извршава се код правног лица које се бави дјелатношћу од јавног интереса, као што су хуманитарна, социјална, комунална, здравствена, еколошка или друга слична дјелатност.

– Казна рада у јавном интересу је најчешће изрицана за кривична дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја, крађа и недавање издржавања. Затим слиједе кривично дјело угрожавање безбједности јавног саобраћаја, непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, те насилничко понашање, тешка тјелесна повреда, насиље у породици или у породичној заједници, лака тјелесна повреда, угрожавање сигурности, фалсификовање исправе, шумска крађа, итд. – навели су из министарства и додали да је у погледу прекршајних дјела ова казна најчешће изрицана за прекршаје из члана 319 Закона о безбједности саобраћаја на путевима.

Сходно Кривичном законику Црне Горе, конкретно члану 41, прописано је да се рад у јавном интересу може изрећи за кривична дјела за која је прописана новчана казна или казна затвор до пет година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 09:12