Гранични прелаз Шћепан Поље / -Шапурић
14/11/2021 u 11:42 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У ОДТ-у још траје извиђај у предмету "Граница": Траже осумњиченог за проневјеру тендера МУП-а

Злоупотребом службеног положаја и несавјесним радом приликом спровођења тендера за електронски надзор државне границе, учињена је проневјера више од милион еура из донације Европске уније

Предмет формиран због незаконитих радњи приликом спровођења тендера МУП-а за електронски надзор државне границе још увијек је у фази извиђаја, а један од осумњичених још није саслушан јер се налази у иностранству и за њим је расписана централна потрага, потврђено је "Дану" из Основног државног тужилаштва у Подгорици.

У овом предмету осумњичено је десет физичких и једно правно лице, међу којима и власник фирме Телевех Веселинко Мијајловић, који се сумњичи да је извршио кривично дјело злоупотреба службеног положаја путем помагања.

image

Вукас Радоњић

-Архива

Како је навео државни тужилац и портпарол у Основном државном тужилаштву у Подгорици Вукас Радоњић, у досадашњем току поступка саслушано је девет осумњичених физичких лица, прикупљени су одређени персонални, писани и електронски докази, али још увијек нијесу прикупљени сви расположиви и потребни докази за доношење одлуке. Како истиче, за осумњиченим који борави у иностранству, полиција је по захтјеву државног тужиоца расписала централну потрагу, по којој још увијек није пронађен и лишен слободе.

– У овом тужилаштву је формиран кривични предмет против десет осумњичених физичких и једног правног лица, за продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја, злоупотреба службеног положаја путем помагања, продужено кривично дјело несавјестан рад у служби, злоупотреба положаја у привредном пословању, неовлашћена употреба туђе фирме, продужено кривично дјело давање мита и продужено кривично дјело примање мита, у којем је у току извиђај – прецизирано је у одговору ОДТ-а на наша питања.

Фаворизовано једно привредно друштво

Како је раније саопштио државни тужилац Вукас Радоњић, основана сумња базирана је на прикупљеном доказном материјалу који указује да су чланови поменуте комисије у периоду од новембра 2017. до краја фебруара наредне године расписали тендер за набавку опрему не уважавајући сугестије, примједбе и потребе сектора пограничне полиције.

– Затим су више пута продужавали рок за подношење понуда на тендеру а последњи пут и измијенили услове на тендеру и на тај начин фаворизовали једно привредно друштво из Србије као најповољнијег понуђача који је једини поднио понуду. Та понуда је оцијењена као исправна, иако је у досадашњем поступку утврђено да није задовољавала услове тендера за понајмање четири критеријума – казао је тада Радоњић.

Подсјетимо, Мијајловић је ухапшен 21. априла у наставку акције "Граница".

– Криминалистичком обрадом, у сарадњи са Основним државним тужилаштвом из Подгорице, прикупљени су докази који упућују на сумњу да је В.М. утицао на поједине осумњичене да учествују у тендерском поступку Министарства унутрашњих послова за надзор државне границе, за корист његове и других фирми у тендерском поступку – саопштено је тада из Управе полиције.

Мјесец и по дана прије његовог хапшења ухапшени су чланови Тендерске комисије за спровођене јавне набавке опреме за праћење граница Татјана Дробњак, Војин Рондовић и Зоран Милић, чланови Комисије за праћење реализације тог уговора Бојана Лучић, Иван Гломазић, Јурица Живковић и Зоран Ласица. Полицијском истрагом обухваћена је и Вишња Ђуровић.

Подсјетимо, како је саопштено након спроведених хапшења у акцији Граница, злоупотребом службеног положаја и несавјесним радом приликом спровођења тендера за електронски надзор државне границе, учињена је проневјера више од милион еура из донације Европске уније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:35