Advokatska komora
13/05/2024 u 16:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Osnovnom sudu u Beranama napadnut advokat: Zadobio teške tjelesne povrede

U prostorijama Osnovnog suda u Beranama, danas oko 11 sati brutalno je fizički napadnut advokat Aleksandar Simonović, koji je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede, saopšteno je iz Advokatske komore.

- Nemili događaj se odigrao u hodniku Osnovnog suda u Beranama, nakon okončane rasprave, kada su ga lica suprotne strane u postupku fizički napala i nanijela mu teške tjelesne povrede, navodi se u saopštenju.

Iz Advokatske komore najoštrije osuđuju postupanje osoba koje su napale advokata Simonovića.

- Cijene da je takvo ponašanje, u svakom slučaju, prema advokatu koji pruža pravnu pomoć jednoj od strana u postupku, pritom postupajući isključivo profesionalno, u cilju zaštite interesa svakog klijenta, a bilo to prihvatljivo suprotnoj strani ili ne, naročito kod činjenice da u procesnom smislu Sud vodi računa o procesnoj disciplini stranaka, te da bi eventualno neprimjereno posupanje bilo koga od učesnika u potupku bilo sankcionisano od strane Suda, pa je sudnica jedino mjesto za primjerenu reakciju procesne prirode. Stoga je napad na kolegu Simonovića, napad na advokatsku profesiju, na njenu nezavisnost i samostalnost, slobodnu misao i profesionalnost, pa kod prednjeg, a cijeneći čdinienicu da advokatura predstavlja jedan od stubova pravosuđa, smatramo da je izvršeno krividno djelo posebno teško uzimajući u obzir okolnosti i mjesto gdje je izvršeno, te da se radi o advokatu koji je napadanut isključivo i jedino što je učešćem u postupku štitio interese svoga klijenta, odnosno profesionalno obavljao djelatnost kojom se bavi, ističu iz Advokatskle komore.

Advokatska komora: Ne utičemo na rad suda i tužilaštva, pritvor ne smije biti kazna

Ono su apelovali na nadležne državne organe da preduzmu sve mjere i radnje, radi privođenja pravdi aktera napada na advokata Simonovića.

- Time bi se apsolutno ostvario i smisao specijalne prevencije kao i smisao generalne prevencije kako ubuduće u konkretnom slučaju i sviom drugim slučajevima ne bi dolazilo do ovako nemilih događaja, navodi se u saopštenju.

Crnogorski advokati, ističe se u saopštenju, cijene da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mjere i radnje kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoju bezbjednost, nesmetano mogli obavljati advokatsku djelatnost na najbolji mogući način, ističu oni.

Dodaju da će Advokatska komora svakako preduzeti sve aktivnosti, u skladu sa svojim nadležnostima, u cilju zaštite interesa kolege i najozbiljnije se posvetiti ovoj problematici, koja evidentno uzima maha, a što je neophodno u cilju zaštite lične bezbjednosti i temeljnih principa advokatske profesije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jun 2024 11:20