Са ранијих привођења Вукотића / -DAN
31/10/2021 u 14:35 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У препискама Миљковића и Беливука пронађене поруке најаве још једног убиства: Лака је мета, кад не буде са дјететом – кидај

Не пази се и долази за дијете у вртић – дио је гласовне поруке у којој један од саучесника у планираној ликвидацији даје упутства другоме како да ликвидира тог мушкарца

Провјеравајући комуникацију оптужених за планирање ликвидације озлоглашених Београђана Вељка Беливука и Марка Миљковића, истражитељи су дошли до доказа који указују на чврсту сумњу да су они планирали убиство још једне особе. Према незваничним сазнањима "Дана", ради се на утврђивању идентитета тог лица и прикупљања доказа у том правцу. До овог сазнања истражитељи су дошли када су у комуникацијама између двојице наводних припадника ове криминалне групе пронашли гласовну поруку. У тој поруци један од њих даје упутства другоме како треба убити особу, чији идентитет се још увијек не зна, а рекао му је и да има сазнања да се ради о лакој мети која се не чува.

– Не пази се и долази за дијете у вртић – дио је гласовне поруке у којој један од саучесника у планираној ликвидацији даје упутства другоме како да ликвидира тог мушкарца.

Између осталог, говори му и да ће за то убиство добити панцир и оружје, те да сачека када мета не буде са дјететом и да га тада "кида".

Због планирања убиства Беливука и Миљковића, Специјално тужилаштво подигло је оптужницу против Јанка Вукадиновића, Радована Станишића, Милете Јовановића, Алмира Мујахоџића, Момчила Милића и Душана Ивановића. Особа под кодним именом Каменко Куч добила је статус свједока сарадника. Наводно, он је требало да почини све ликвидације.

image

Привођење Јанка Вукадиновића

Фото: Побједа

Као организатор криминалне групе означен је Вукадиновић, који је из спушког затвора давао упутства кога, када и гдје треба ликвидирати. У налозима који су контролисани, његов је откривен под именом "Лауфер". У једној од његових комункација са другим окривљеним, он је давао директна упутства сада свједоку сараднику у овом предмету кодног имена Каменко Куч, гдје и како починити убиства. Он је добио наређења да Беливука и Миљковића убије на аеродрому Тиват, приликом шалтерске овјере авионских карата када крену да изађу из Црне Горе. Такође, у тим порукама Лауфер сугерише свједоку сараднику да се адекватно обуче и обавјештава га да су му обезбијеђени возач и возило за извршење кривичног дјела. Такође, Лауфер свједоку сараднику саопштава да је као мјесто бјекства након убистава одређена плажа Јаз, гдје ће запалити ауто којим ће побјећи са аеродрома и да ће га тамо чекати друго возило за даље бјекство. Када га је обавијестио када двојица Београђана имају лет, послао му је и фотографију Беливука, уз напомену да је он главна мета, а да Миљковића убије ако му "налети на цијев".

Вукотића траже због планирања убистава

Накнадном истрагом и на основу мјера тајног надзора полиција и Специјално државно тужилаштво дошли су до сазнања да је наводни вођа "шкаљарског клана" Јовица Вукотић планирао убиство Беливука и Миљковића. Двојица Београђана блиски су пријатељи Радоја Звицера који је, према полиицјским евиденцијама, један од вођа "кавачког клана". Беливук и Миљковић требало је да буду убијени на аеродрому у Тивту, управо приликом повратка из посјете Звицеру.

Вјештачењем другог телефона утврђена је комуникација Вукадиновића и свједока сарадника. Лауфер му у једној од порука поручује: "Брате мој, ја никога нијесам заје*ао, нећу ни тебе. Ако ћеш да одрадимо, да то буде то. Црни те сјутра вози на штек, са никим ништа не причај, доће ти возач, чекаће те, одвозиће те, запали кола и гас. Ја ћу после да те макнем, раздвојите се и то је то. Тамо ћеш сјутра добити паре, за одијело и да имаш за трошак, и добићеш, брате, пиштољ са 26 метака, да пођеш неђе да испуцаш, и на штек чекамо кад ће се појавити њих двојица на чекирање карата. Уђеш, брате, у одијело искусно, по метак им у главу опалиш, два метка увис, и црта, брате, назад у ауто, овај те чека, и то је то, брате".

СДТ због заштите истраге не може да одговори

Из Специјалног државног тужилаштва нијесу могли да одговоре на питања да ли су утврдили идентитет лица које су осумњичени наводно планирали да убију. Такође, због тајности истраге, нијесу навели ни да ли је о овом случају формиран нови премдет и ко је на списку осумњичених.

Према незваничним сазнањима, истражитељи имају чвртсе сумње ко би могао бити мушкаарц чију ликвидацију су наводно оптужени припремали.

Вјештачењем налога за које се сумња да су их користили оптужени утврђено је да су неки од њих планирали бјекство из затвора. У једном од вјештачених налога пронађене су преписке у којима су учествовала и лица под псеудонимима "Милош М" и "Друг Затвор", за која је закључено да се налазе у затвору, а која дају инструкције како би побјегли из затвора. Забиљежена је и преписка налога за који се сумња да га је користио Турковић, у којем му особа меморисана као "Друг Затвор" даје упутства како да му помогне у бјекству.

У Вишем суду у Подгорици било је заказано разматрање оптужнице у предмету за планирање ликвидације Миљковића и Беливука али је одложено. Двојица Београђана ухапшена су у Србији по повратку из Црне Горе. Тамо се терете да су организовали криминалну групу која је починила неколико стравичних убистава. Специјално државно тужилаштво Црне Горе терети их за двије ликвидације које су наводно директно они починили у Спужу у Даниловграду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 12:04