/ - фото: БИЉАНА БРАШЊО
30/12/2021 u 16:43 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Шавнику претучен в.д. директора тамошњег образовног центра

Запослени у овој установи овај напад осјећају као напад на све нас и захтијевамо од вас да станете у заштиту свих запослених у овој установи, наводи се у допису Наставничког вијећа

Вршилац дужности (в.д) директора Образовног центра у Шавнику Бајо Зорић задобио је лакше тјелесне повреде у инциденту који се у том граду догодио у уторак, 28. децембра. На њега је физички насрнуо суграђанин и родитељ једног од ученика Данило Јанковић наводно „огорчен“ што је Зорић дозволио да организација „Михољски збор“ ученицима шавничке школе, међу којима је и његово дијете,  донира новогодишње пакетиће. Зорић је за портал „Дана“ потврдио да се догодио инидент те да га је Јанковић сачекао испред стана у којем живи.

image
- FOTOGRAFIJA NAPRAVLJENA 48 SATI NAKON INCIDENTA

 -Возило сам кренуо испред свог стана према згради Скупштине општине Шавник гдје сам требао да присуствујем сједници ради извјештаја о стању у образовању на подручју Шавника. Јанковић је пришао возилу,а када сам отворио врата од кола одмах ме је ударио питајући „ко је дијелио поклоне“. Објаснио сам да је у питању наставак акције „Хиљаду пакетића за хиљаду осмијеха“ које спроводи Михољски збор, испричао је Зорић.

Задобио је, каже, посјекотину изнад ока и више удараца у предјелу главе, а током инцидента појавили су се и припадници шавничке полиције.

- Сигуран сам да су имали неку дојаву шта ће он да уради јер се не би тако брзо око нас окупила четири полицајца. У моменту кад сам изашао из аута појавио се један, одмах и други, одвијили су га од мене, али сам и ту задобио ударце. Одмах су пришла још двојица полицајаца и привели су Јанковића у станицу полиције, рекао је Зорић.

Шавничка опозиција огорчена, власт још увијек ћути

Јанковић је, наводно, члан Патриотско-комитског савеза и до сада имао више сличних инцидената. Напад на Зорића, за сада, у том поддурмиторском граду јавно су осудили представници тамошњих опозиционих партија, ДФ-а, Демократа и СНП-а, који су посебно огорчени што је, како наводе, један такав човјек „поново“ прошао готово некажњено.Владајућа ДПС још увијек ћути, иако су, тврде њихове опозиционе колеге одборници, упознати са детаљима инцидента јер је Зорићу повреде у Здравственој станиц у Шавнику санирала др Сања Бушај, иначе одборница ДПС-а.

-Директор Образовног центра је прихватио поклоне за дјецу не гледајући ни политичку, ни вјерску, ни било каквудругу припадност. Како осуђујемо тај чин који се десио једном часном и поштеном човјеку, добром педагогу, какав је Зорић,  исто бисмо осудили и да је у питању било који други човјек који свој посао ради савјесно и на начин који приличи његовом звању. Позивамо све на мир, љубав и слогу, али и наше  колеге из владајуће коалиције и предсједника Општине Југослава Јакића, уз чуђење да се већ нису огласили, да се и они на неки начин укључе и да јавно осуде тај чин, казао је за портал Дана Мркоје Луковац у име клубова одборника ДФ-а, Демократа и СНП-а у Шавнику.

Обојица су потом у полицији дали изјаву али, истакао је Зорић, тужилаштво је констатовало да у „радњама“ Јанковића, који је иначе повратних у вршењу сличних дјела, нема кривичне одговорности, већ је „добио“ прекршајну пријаву у редовном поступку. Огрочени због инцидента у Образовном центру је засиједало Наставничко вијеће које је министру унутрашњих послова Сергеју Секуловићу упутило хитан допис са захтјевом да их заштити од таквих и сличних инцидената.

-Није небитно навести да је Јанковић при том својим мобилним телефоном снимао цијелу своју акцију. Ми запослени и колеге Баја Зорића заиста се гнушамо оваквог поступка и исказујемо незадовољство начином на који је и полиција реаговала, имајући у виду да је имала сазнања о подлим намјерама Јанковића, не покушавајући да напад благовремено спријечи. Вршећи савјесно и одговорно свој посао и имајући једнак став према сваком ученику ове школе, имамо право да се запитамо да ли је ово начин на који родитељ нормално реагује и да ли овакве поступке да очекујемо и надаље, пошто сматрамо да све ово има равнодушност и нечињење и надлежних органа иза себе. Запослени у овој установи овај напад осјећају као напад на све нас и захтијевамо од вас да станете у заштиту свих запослених у овој установи, наводи се у допису Наставничког вијећа које је потписало 27 радника.

Они се се обратили и Министарству просвјете, подсјећају све да су се новогодишњи пакетићи у шавничком Образовном центру ученицима дијелили и ранијих година од разних организација, те да им је увијек на првом мјесту била добробит ученика и добра намјера оног ко поклања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 07:31