Виши суд / -DAN
12/10/2021 u 08:38 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У току оцјењивање кандидата за попуњавање судијских мјеста

Како већина приjављених кандидата нема оцjену, започео је поступак оцjењивања и виjећа за оцjењивање по судовима увелико раде, па очекуjемо да ће таj поступак убрзо бити завршен, објаснили су из Судског савјета "Дану"

Већина црногорских судова више инстанце у последња два мјесеца је у проблему због недостатка судија чија мјеста су упражњена услед одласка у пензију, због чега је састављање судских вијећа скоро неизводљиво. Из тог разлога велики број раније заказаних суђења, међу којима и огроман број притворских предмета, у том периоду је одлаган, што се мора негативно одразити на годишњи извјештај рада судова.

Изузетак су Виши суд у Бијелом Пољу и Апелациони суд.

– И поред тога што овом суду већ више од пола године недостаjе пет судиjа, на данашњи дан завршено jе 93,96 одсто предмета у односу на прилив предмета за текући период године, што jе резултат ванредног напора, како судиjа, тако и свих запослених –саопштили су Апелационог суда, који је од предвиђених 12 судија тренутно има предсjедника суда и седам судиjа.

Из Вишег суда у Бијелом Пољу је од почетка године у пензиjу отишло троjе судиjа које су биле распоређене у грађанском одjељењу, а били су задужени с укупно 156 предмета. Ниjедно рочиште ниjе одложено услед престанка рада ових судиjа.

Из Судског савјета су казали за "Дан" да су у току огласи за избор судиjа за више судове, Апелациони и Врховни суд Црне Горе, односно да су пристигле приjаве кандидата. Подсјетили су да се попуњавање слободних судиjских мjеста у тим судовима врши поступком напредовања судиjа избором у суд вишег степена, у складу са планом слободних мjеста.

У складу са том процедуром, судиjа има право да напредуjе избором у суд вишег степена ако jе његов рад оциjењен оцjеном одличан или добар у складу са законом и уколико испуњава посебне услове прописане за избор у таj суд.

Вишем суду недостаје седам судија

У подгоричком Вишем суду немају податак са колико предмета су биле задужене судиjе коjе су напустиле функциjу.

Портпарол тог суда Аида Музуровић саопштила је да jе судијама Миљани Павлићевић и Драгици Вуковић престала судиjска функциjа услед одласка у пензиjу.

– Одлагање рочишта у предметима у коjима су поступале ове судиjе свакако успорава рад суда. Истовремено указуjемо да jе приjе наведене одлуке Судског савjета констатован престанак судиjске функциjе jедном судиjи због одласка у пензиjу, док jе након доношења наведене одлуке за двоjе судиjа констатован престанак функциjе на лични захтjев. Овом суду недостаjе седам судиjа– казала jе Музуровић.

Судиjа може да напредуjе у Врховни суд ако jе оциjењен оцjеном одличан и уколико испуњава и посебан услов за избор у Врховни суд из члана 38 став 8 Закона о Судском савjету и судиjама. Критериjуми за избор судиjе коjи напредуjе су оцjена рада судиjе и оцjена интервjуа.

Како већина приjављених кандидата нема оцjену, започео је поступак оцjењивања и виjећа за оцjењивање по судовима увелико раде, па очекуjу да ће таj поступак убрзо бити и завршен. Комисиjа за оцjењивање рада судиjа коjу образуjе Судски савjет дониjете одлуке о оцjени рада на предлог виjећа за оцjењивање доставиће Судском савjету, коjи ће спровести интервjуе са кандидатима коjи имаjу адекватну оцjену.

Судски савjет jе раније расписао интерни оглас за попуњавање слободних судиjских мjеста у вишим судовима траjним добровољним распоређивањем у други суд истог или нижег степена, али како ниjе било заинтересованих кандидата, дониjета jе одлука да распише jавни оглас.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:08