Unsplash, pištolj, ilustracija / - UNSPLASH, PIšTOLJ, ILUSTRACIJA
30/09/2023 u 18:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osuđen u Crnoj Gori: Ubica italijanske mafije postaje svjedok saradnik

Još prije desetak godina razjašnjena je uloga Guarinija u ubistvu u Baru. A krajem devedesetih, italijanska mafija bila je posebno aktivna u Crnoj Gori, gdje je bio aktuelan šverc cigareta prema Italiji

Italijan Emanuel Gaurini, osuđen za ubistvo u Crnoj Gori, postao je svjedok saradnik u sudskom procesu u Brindiziju koji se vodi zbog likvidacije Đampjera Karvonea, prenose tamošnji mediji.

Guarini je osuđen na 30 godina za ubistvo Nikolaja Lipolisa, počinjeno u Crnoj Gori u septembru 1998. godine,.Do tog zločina je došlo zbog sukoba unutar mafijaške organizacije "Sakra korona unita". Lipolis je ubijen i potom zakopan u Baru, prenosi portal RTCG.

U međuvremenu, piše ."brindisireport.it", Guarini je itaijanskom pravosuđu ponudio izjave o ubistvu Đampjera Karvonea, potvrđujući odgovornost jedinog optuženog za zločin: 27-godišnjeg Đuzepea Ferarezea. Inače, 49-godišnji Emanuel Guarini je 2021. godine osuđen na 30 godina zatvora pravosnažno zbog ubistva Nikolaja Lipolisa, počinjenog u Crnoj Gori. 

Guarinijevu saradnju ozvaničila je tužiteljka Direkcije za antimafiju (DDA) iz Lećea, Karmen Ruđero, na početku novog ročišta u procesu protiv Đuzepea Ferarezea i Orlanda Karele. Guarini sada tvrdi da mu je u zatvoru Ferarreze priznao učešće u ubistvu Karvonea i time postaje saradnik pravde.

Još prije desetak godina razjašnjena je uloga Guarinija u ubistvu u Baru. A krajem devedesetih, italijanska mafija bila je posebno aktivna u Crnoj Gori, gdje je bio aktuelan šverc cigareta prema Italiji.

Kasacioni sud Italije potvrdio je presude izrečene Emanuelu Gauriniju, Antoniju Epikoku, Marćelu Ćinćinatu i Tomazu Belfioreu za ubistvo italijanskog državljanina Nikolaja Lipolisa 1998. godine koje je izvršeno u Baru. Guarini i Epikok osuđeni su na 30 godina zatvora, Ćinćinato na 20 a Belfiore na 11 godina robije.

Podsjećamo, istražni organi Crne Gore 2015. godine saopštili su da je ovo ubistvo, koje se dogodilo na teritoriji Crne Gore, riješeno.

-Kroz međunarodnu policijsku saradnju, pripadnici barske kriminalističke policije i nadležnih italijanskih policijskih službi, rasvijetljeno je ubistvo koje je u Baru počinjeno 1998. godine-navela je policija Crne Gore 2015. godine..

Kako je tada saopšteno, vlasnik  privatnog imanja u jednom barskom naselju je, 7. oktobra 2009. godine prijavio Centru bezbjednosti Bar da je na svom placu primijetio udubljenje. On je tada kazao da sumnja se radi o mjestu na kojem je nešto zakopano.

-Na lice mjesta su po obavještenju izašli policijski službenici, koji su po ovlašćenju sudije Višeg suda u Podgorici izvršili uviđaj, a o događaju je obaviješten i zamjenik Višeg državnog tužioca u Podgorici. Prilikom uviđaja pronađen je leš, kao i dokumenta koja su glasila na ime pokojnog Lipolisa. Obdukcija je pokazala da je smrt lica nastupila nasilnim putem – upotrebom vatrenog oružja i podesnog sredstva, kojom prilikom su konstatovane povrede u predjelu glave, grudnog koša i lijeve lopatice- saopštili su tada iz Uprave policije. 

U komunikaciji NCB Interpola Podgorica i NCB Interpola Rima, potvrđena je tada autentičnost dokumenata i identitet Lipolisa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 20:43