/ MARJAN VUJAČIĆ
18/11/2022 u 13:05 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubistvo Cvetanovića: Vujačiću 14, umjesto 30 godina robije

Podgoričanin Marjan Vujačić osuđen je i jedinstvenom kaznom zatvora podgoričkog Višeg suda na 20 godina robije zbog ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića

Podgoričanin Marjan Vujačić robijaće 14 godina zatvora nakon što je Apelacioni sud u Nišu uvažio žalbu na prvostepenu presudu njegovih advokata Ognjena Radića i Borivoja Borovića, saznaje portal Dan. To je jedinstvena kazna zatvora jer je osuđen i godinu zbog oružja, a 13 godina zbog ubistva. Njemu je i preinačeno krivično djelo za koje je osuđen, kaznu će odležati za ubistvo a ne za teško ubistvo. Vujačić je prema navodima istrage povezan sa "škaljarskim" klanom.

Uhapšen 12. juna 2019. godine u Novom Sadu zbog sumnje da je 2017. godine u Vranju sa više od 30 hitaca iz vatrenog oružja ubio Jugoslava Cvetanovića. Ovo ubistvo vodi se kao odmazda Luke Bojovića, jer je Cvetanovićev brat Saša u zatvoru zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu.

Tražiće slobodu zbog nedostatka dokaza

Podsjećanja radi, nakon što je Apleacioni sud u Nišu usvojio žalbu odbrane Vujačića i tako ukinuo presudu kojom je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Jugoslava Cvetanovića, rođenog brata muškarca koji je osuđen za ubistvo Nikole Bojovića, biće naloženo antropološko vještačenje čiji će ishod može znatno uticati na dalji tog slučaja. 

Pored toga, bilo je naloženo je da se urade još neka vještačenja koja su zatražena žalbom. Odbrana Podgoričanina uložila je tokom marta žalbu na presudu. Žlaba je uložena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o kazni, navodi se u dokumentaciji u koju je naš portal imao uvid.

VUJAČIĆ: Ubistvo Cvetanovića mi je podmetnuto, maltretirali su me

Podgoričanin Marjan Vujačić izjavio je ranije da osporava optužnicu u cjelosti, koja je protiv njega podnijeta zbog ubistva zbog ubistva Jugoslava Cvetanovića, iz razloga što tvrdi da nije izvršio krivično dejlo. Time je počelo ponovno suđenje nakon ukidanja presude 30 godina zatvora, pripremno ročište 13. septembra.

- Želi samo da dodam u vezi predloga i odbrane i tužilašva, da mi je ovo ubistvo podmetnuto od samog početka, jer su me u Novom Sadu maltretirali dva dana, o čemu imam i dokaze i prilažem u fotokopiji ljekarsku dokumentaciju gdje i kada su me mučili. Vaš predsjednik Aleksandar Vučić je javno na televiziji više puta rekao da postoje slučajevi gdje se neki dokazi sklone, a neki i podmetnu. Sa tim sumnjam, da mi je ubistvo namješteno, jer su mi u Novom Sadu dva puta uzimali bris i u Specijalnom sudu još jednom, treći puta- kazao je tada pred sudom Vujačić, a piše u dokumentaciji u kojoj je portal Dan ranije imao uvid.

Tada je navedeno da prvostepeni sud u fazi suđenja, kao ni tužilaštvo u Vranju nisu predložili niti izveli dokaz trasološkim vještačenjem, kao ni druga. Apelacionom sudu u Nišu žalbom je predloženo da njeno usvajanje, kao i da Vujačića oslobodi ili da prvostepenu presudu ukine i vrati sudu na ponovni postupak.

Podsjećanja radi, Marjan Vujačić osuđen je jedinstvenom kaznom zatvora na 20 godina robije zbog ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića. Ta kazna se odnosi i na krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i stvaranje kriminalne organizacije

JEDINSTVENA KAZNA MAKSIMALNA 20 GODINA

Sud je Vujačića za ubistvo Kalezića osudio na 15 godina, za ubistvo Ilića na 15 godina, za  stvaranje kriminalne organizacije na deset godina i za nedozvoljeno držanje oružja na jednu godinu. Međutim jedinstevnom kaznom osuđen je na 20 godina robije.

-Sud je obavezan članom ZKP-a da izriče jedinstvenu kaznu zatvora. Time je propisano da jedinstvena kazna zatvora ne može biti duža od 20 godina- obrazložila je ranije sudija Vesna Pean.

OPTUŽNICA

Prema navodima optužnice, Vujačić je označen kao direktni izvršilac ubistav Ilića i Kalezića. Istraga za ubistva Kalezića i Ilića, koji se dovode u vezu sa sukobom škaljarskog i kavačkog  klana, smatra da su naručena. Kako je ranije objavljeno u medijima, Vujačić je izvšenjem ovih likvidacija navodno otplatio kockarske dugove.

Podsjetimo, Milo Ilić ubijen je 30. aprila 2019. nakon što je u blizini Autobuske stanice u Podgorici izašao iz kladionice i krenuo ka svom automobilu. Kamere su tada snimile osobu sa kačketom, za koju se sumnja da je da usmrtio  Ilića sa 13 hitaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:30