дамир лекић / - дан
22/11/2023 u 23:39 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubistvo Klikovca - advokat Lekić: Izuzeti dokazi, Katnić sugerisao advokate optuženima

Kako navodi SDT, ubistvo je učinjeno na podmukao način i uz prethodno obećanu nagradu od 20.000 eura

Advokat Damir Lekić, koji zastupa Predraga Vukadinovića, saopštio je da je rješenjem Višeg sudu u Podgorici  usvojen  predlog odbrane optuženih Marka Šukovića, Miloša Markovića, Ivana Milačića i Vukadinovića. 

Tako su iz spisa predmeta izdvojeni određeni dokazi, koji su označeni kao pravninevaljani. 

Radi se o sudskom postupku povodom ubistva Saše Klikovca. 

- Izdvojen je zapnisnik specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 25.07.2020. godine o saslušanju Marka Šukovića u svojstvu osumnjičenog i Zapisnik o uviđaju Uprave policije – Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – Specijalnog policijskog odjeljenja  od 28.07.2020. nad pokretnom stvari telefonskom uređaju “Iphone 7” vlasništvo okrivljenog Miloša Markovića i to CD sa snimcima tog uviđaja, te prepis pregledanih poruka i transkripti glasovnih poruka kornisnika naloga “Corleone” sa korisnikom koji koristi nalog po imenu “Kaurin”, kao i prepis pregledanih poruka i transkripti glasovnih poruka kornisnika naloga “Corleone” sa korisnikom koji koristi nalog po imenu “Frrrr”, jer se radi o pravno nevaljanim dokazima u smislu odredbe čl. 17 st. 2 ZKP-a - precizirao je Lekić. 

Kako je on saopštio, za ovo rješenje sud je naveo da se iz spisa predmeta  utvrđuje da advokatu Branimiru Jovićeviću koji je na zapisniku o saslušanju osumnjičenog Marka Šukovića od dana 25.07.2020. godine, konstatovan kao branilac po izboru osumnjičenog Marka Šukovića. 

- Nije dato punomoćje od strane bliskih srodnika osumnjičenog Marka Šukovića, da istog brani u tom krivičnom, niti u državnotužilačkim spsima postoji službena zabilješka koja ukazuje da je tada osumnjičeni Marko Šuković kontaktirao sa pomenutim braniocem putem telefona i izabrao ga za svog branioca, već iz zapisnika o saslušanju osumnjičenog od dana 25.07.2020. godine se utvrđuje da je advokat Branimir Jovićević prisutan prilikom saslušanja osumnjičenog, koji mu tom prilikom daje punomoćje za odbranu na zapisnik o njegovom saslušanju. Nadalje, iz reprodukovanog video snimka saslušanja osumnjičenog Marka Šukovića se utvrđuje kako prisutni Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u trenutku dok osumnjičeni Marko Šuković vodi povjerljiv razgovor sa advokatom Branimirom Jovićevićem izvan prostorije za saslušanje, sugeriše savjetniku u tom državnom tužilaštvu Damiru Kujoviću da prenese advokatu Branimiru Jovićeviću da od tužioca traži da istog postavi za branioca po službenoj dužnosti, obzirom da je osumnjičeni izjavio da je lošeg imovnog stanja - navodi Lekić. 

Dodaje da je  nadalje konstatovano da " Katnić specijalnom tužiocu Veljku Rutoviću takođe sugeriše da osumnjičenom Marku Šukoviću postavi advokata Branimira Jovićevića za branioca po službenoj dužnosti zbog slabog imovnog stanja osumnjičenog Marka Šukovića".

-Dalje, iz zapisnika o saslušanju osumnjičenog Marka Šukovića od dana 25.07.2020 godine se utvrđuje da nakon ulaska u prostoriju za saslušanje advokat Branimir Jovićević navodi da mu je osumnjičeni u povjerljivom razgovoru rekao da nema mogućnosti da ga plati, a Specijalni tužilac Veljko Rutović zatim odmah određuje advokata Branimira Jovićevića za branioca po službenoj dužnosti osumnjičenom Marku Šukoviću uz pozivanje na loše imovno stanje osumnjičenog iako prema odredbi čl. 70 ZKP-a postavljanje branioca zbog slabog imovnog stanja je moguće samo kada ne postoje uslovi za obaveznu odbranu, a što ovdje nije slučaj. Kod takvog činjeničnog stanja, po nalaženju suda, zapisnik Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore Kt-S.br. 124/20 od 25.07.2020 godine o saslušanju Marka Šukovića u svojstvu osumnjičenog  predstavlja pravno nevaljani dokaz u smislu odredbe, jer iskaz tada osumnjičenog Marka Šukovića po nalaženju suda nije izraz njegove slobodne volje. Naprotiv - naglašava Lekić. 

Dalje, navodi citate suda, u kojima je kondtatovano da  iz zapisnika o Uprave policije – Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – Specijalnog policijskog odjeljenja  od 28.07.2020 godine utvrđuje se da je uviđaj izvršen na telefonskom uređaju “Iphone 7” vlasništvo Miloša Markovića koji je oduzet  27.07.2020 godine uz potvrdu o privremeno oduzetim predmetima.

- Zapisnik o uviđaju sačinjen je sa pozivom na odredbu čl. 263 st. 3 u vezi čl. 133 ZKP-a. Odredbom čl. 263 st. 3 ZKP-a propisano je da ako državni tužilac nije u mogućnosti da odmah izađe na lice mjesta, policija može sama izvršiti uviđaj i odrediti potrebna vještačenja koja ne trpe odlaganje, osim obdukcije i ekshumacije leša, te ako državni tužilac stigne na lice mjesta u toku vršenja uviđaja, on može preduzeti vršenje ovih radnji. U citiranom zapisniku o uviđaju se na drugoj strani navodi da je Miloš Marković po dovođenju u službene prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja policijskim službenicima saopštio da je telefon koji je od njega oduzet tzv kriptovani telefon koji posjeduje aplikaciju “SKY ECC” te da je dobrovoljno saopštio pristupne šifre (iako nije tako) - naglašava Lekić. 

Takođe, advokat saopštava da se navodi da je o tome obaviješten Specijalni tužilac Veljko Rutović  28.07.2020 godine, u 04:05 časova, koji je naložio službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja vršenja uviđaja na predmetnom telefonu. 

- Te da je uviđaj započet dana 28.07.2020 godine u 04:20 časova u prostorijama SPO u Podgorici kao i da se radnja uviđaja snima video kamerom i snimci uviđaja čine sastavni dio zapinsika o uviđaju.Iz ovog zapisnika o uviđaju nadalje slijedi da je telefonski uređaj uz korišćenje pristupnih šifri koje je dobrovoljno saopštio Miloš Marković (iako nije tako) aktiviran i tokom sprovođenja radnje uviđaja koristio je mrežu operatera mobilne telefonije “M-tel” kao i da je potom pregledom utvrđen sadržaj aplikacije “SKY ECC”. Dakle, nad mobilnim telefonom kao pokretnom stvari ne vrši se uviđaj u smislu odredbe čl. 133 ZKP-a, već pretresanje prema odredbama o pretresanju pokretnih stvari, te zapisnik o uviđaju Uprave policije – Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – Specijalnog policijskog odjeljenja  od 28.07.2020 godine nad pokretnom stvari telefonskom uređaju “Iphone 7” vlasništvo Miloša Markovića predstavlja pravno nevaljan dokaz - navodi Lekić stav suda. 

Dodaje da pretresanje računara, pa time i mobilnih telefona kao pokretnih stvari, ne može biti zakonito ako se sprovodi bez naredbe suda. 

On naglašava da je iz " navedenog  i više nego jasno da Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore u ovom predmetu nije postupalo u skladu sa zakonom". 

- Jer se radi o ključnim dokazima na kojima se bazira optužnica, a koja će bez ovih dokaza teško tj nikako moći da egzistira i da se pravno održi u pravnom prometu pred Višim sudom u Podgorici - stav je advokata Damira Lekića. 

Podsjećamo, Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Marka Šukovića (29), Miloša Markovića (32), Ivana Milačića (28) i Predraga Vukadinovića (23) zbog članstva u kriminalnoj organizaciji i ubistva Klikovca u julu 2020. godine.

Prema optužnici SDT-a,  Marković je ukradenim “golfom 3” kojim je upravljao Šuković, došao ispred restorana “Kod Crnogorca” i sa zadnjeg sjedišta pucao na Klikovca.

To je, kako navodi SDT, učinjeno na podmukao način i uz prethodno obećanu nagradu od 20.000 eura”.

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:43