/ - STEFAN ĐUKIć, optužen za ubistvo Jovana Klisića FOTO: DETECTIVE INFO
30/11/2022 u 12:53 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UBISTVO KLISIĆA: Odbrana traži izuzimanje iskaza svjedoka; Tužilac smatra da se radi o zloj namjeri

Stefan Đukić i njegova supruga Danijela se nalaze u bjekstvu i za njima je raspisana crvena potjernica

U podogoričkom Višem sudu, u novom postupku, nastavljeno je suđenje za ubistvo Baranina Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića.

Kao direktni izvršilac ovog krivičnog djela označen je Stefan Đukić. Optužnicom su obuhvaćeni i njegova supruga, majka i polubrat – Danijela Mandić, Zorica Đurović, Vuk Lakićević, zatim Marko Vujadinović (27), Hasip Murić (44), Andrija Glavičanin i Bojan Vuksanović.

UBISTVO JOVANA KLISIĆA-Lakićević: DNK je podmetnut, Vuksanović mi je čistio put zbog neregistrovanog vozila

Na današnjem ročištu trebalo je da pred sudom, u svojstvu svjedoka oštećenog, da iskaz Velizar Gardašević. Međutim prije toga reagovala je advokatica iz reda odbrane i zatražila da se iz spisa predmeta izuzmu određeni zapisnici, među kojima je i zapisnik o izjavi Gardaševića pred tuđžilaštvom od 2019. godine.

-Predlažem da se iz spisa predmeta izuzme zapisnik o saslušanju Velizara Gardaševića od 7.11.2019., zapisnik o saslušanju predstavnika oštećene porodice Luke Klisića od 6.4.2022., zapisnik o saslušanju svjedoka Orlandić Vuka od  8.11.2019. Kako su saslušanji bez prisustva advokata optuženih, nisu nam dali pravo učešća, smatram da ove zapisnike treba izuzeti iz spisa predmeta , posebno imajući u vidu da sam predala zahtjev SDT-u  kom sam tražila da budem obavještena o svim radnjama i da prisustvujem saslušanju  svjedoka- kazala je jadvokatica Snežana Mićović.

Na to se nadovezala advokatica Bojana Franović koja je navela da predlaže da se iskaz svjedoka Snežane Vojinović. Franović je navela da je pomenuti svjedok  tetka optužene Danijele Mandić, smatrajući da nije bila upozorena da po zakonu ima pravo da ne svjedoči u slučaju gdje joj je neko u srodstvu optužen.

Franović je navela i da treba da se izuzme zapisnik o saslušanju Vuka Orlandića, koji je svjedok, smatrajući da se optužnica bazira na njegovom iskazu a da je on tako dobio povlašćen status za druge predmete i rkivična djela koja je izvršio (po drugom predmetu). Ona se, povodom toga,  pozvala  na odluku Ustvanog i Vrhovnog suda koja se odnosi na drugo lice i predmet koji nije dio ovog postupka, a gdje je ustanovljeno da je došlo do "beneficiranog" statusa svjedoka (koji nije iz ovog predmeta) a koji je počinio neka krivična djela.

Na to je reagovao specijalni državni tužilac Saša Čađenović navodeći da da ta odluka se ne odnosi na ovaj predmet, lica iz ovog predmeta.

-Imajući u vidu predloge i šta su advokati odbrane naveli, u ovom trenutku mogu reći da odluke Ustvanog i Vrhovnog suda, koje su donjete u drugom rpedmetu, se ne mogu primjeniti u ovom slučaju, jer se branilac poziva na nešto što nije dokaz. Istovremeno, dodajem sudu, da je svjedok Orlandić za krivična djela koja je izvršio optužen i pravosnažno osuđen. Tako da ne stojer navodi branioca da je beneficiran već je to zla namjera branioca koja se graniči sa zloupotrebom prava u pogledu zahtjeva izuzimanja iskaza svjedoka koji su dati u istrazi- kazao je Čađenović.

Specijalni tužilac je sudu naveo da, ukoliko se ne vara,  dio iskaza u predmetu za ubistvo Jovana Klisića je uziman od strane Višeg državnog tužilaštva a dio od strane Specijalnog državnog tužilaštva.

-Kolikos e mogu sjetiti, a treba da provjerim, svaki branilac je bio obavješten o radnjama koje se vrše, mjestu i vremenu, shodno po zakonu. Ipak bih to tražio, zbog obimnosti spisa, da provjerim-pojasnio je tužilac.

On je dodao da je jedino, kada su davani iskazi u svojstvu građanina i prikupljane informacije, sada optuženi smatra da treba da ima advokata iz lične pretpostavke prije optuženja da je kriv.

Advokatica Bojana Franović se nakon toga obratila sudu, navodeći da je tužilac trebao biti opomentu kada je izgovorio "zlonamjeran pokušaja dvokata" jer je u pitanju njen integritet.

O zahtjevima advokata sud će saopštiti odluku na narednom ročištu.

Navodi istrage

Specijalno tužilaštvo je Stefana Đukića označilo kao direktnog izvršioca likvidacije Klisića i ranjavanje Gardaševića 1. Novembra 2019. Godine dok se njegova supruga, majka i polubrat – Danijela Mandić, Zorica Đurović, Vuk Lakićević, zatim Marko Vujadinović (27), Hasip Murić (44), Andrija Glavičanin i Bojan Vuksanović terete za stvaranje kriminalne organizacije.

Đukić je optužen i da je dva i po mjeseca prije ovog zločina naoružan automatskom puškom upao u barski lokal ,,Savoja“ da bi likvidirao Gardaševića. Međutim, njegov naum nije ostvaren jer se Gardašević nije nalazio u lokalu.

Stefan Đukić i njegova supruga Danijela se nalaze u bjekstvu i za njima je raspisana crvena potjernica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. februar 2023 20:44