UBISTVO POLICAJCA LEKOVIĆA (DAN) / - UBISTVO POLICAJCA LEKOVIĆA (DAN)
14/03/2023 u 11:40 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UBISTVO POLICAJCA LEKOVIĆA: Tužilaštvo traži ukupno 120 godina robije za Hasanaje

Prema navodima optužnice, Hasanaj je 15.decembra 2019. godine hicem iz pištolja "CZ” ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu “dačija daster” u Igalu

U Podgoričkom višem sudu danas su održane završne riječi u poredmetu za ubistvo policajca Milutina Lekovića. Tužilaštvo, viša državna tužiteljka Snežana Šišović, je tražilo po 40 goina zatvora za optuženog Luana, Nuru i Ljuljzima Hasanaj

Advokati odbrane su tražili oslobađajuću presudu ili psihijatrijsko vještačenje optuženih. Hasanaji su i ovaj put naveli da je sve ovo farsa i montaža. Presuda će biti izrečena 24. marta.

ПРИЈЕТЊЕ СУДУ - Хасанај: Очекујем да ћу одавде изаћи наоружан и све вас елеминисати

TUŽILAŠTVO: JEDINSTVENA KAZNA OD 40 GODINA ROBIJE

Tužiteljka je navela da je na nesumnjiv način dokazano da je izvršeno ubistvo policajca Lekovića i da su dokazi potvrdili sve navode optužnice.

Ona je podsjetila i na odbranu koju su tokom postupka iznosili optuženi i na navode svjedoka, među kojima su bile i kolege policajca Lekovića.

Stav tužilaštva je da je odbrana optuženih sračunata, kako bi se izbjegla odgovornost koja se na osnovu zakona određuje. Navela je da su sva tri optužena lica imala različite navode u odbrani za okolnosti na koje su se izjašnjavali.

Ona je podsjetila da je svjedok oštećeni Aleksandar Kilibrada, kolega Milutina Lekovića, naveo da je izvršen pretres Hasanaja a ne lični pretres.

-Svi svjedoci na identičan način predstavljaju događaj. iskaze svih saslušanih svjedoka potvrđuju i nalazi vještaka. Milutin Leković je ubijen s udaljenosti od 20 centimetara, pištoljem, to su navodi medicinskih vještačenja...DNK vještačenje je utvrdilo da se na pištolju nalazi krv Milutina Lekovića, a da se nalaze i DNK tragovi optuženog Luana Hasanbaja...-dodala je, između ostalog,  tužiteljka.

Ona je podsjetila da je od strane Interpol Albanija Interpol Podgorica obaviješten da je raspisana potjernica za Luanom i  Ljuljzim Hasanaj, takođe zbog krivičnog djela ubistvo, a za Nure Hasanaj zbog prijetnji.

Tužiteljka je navela da Hasanaji ni nakon ubistva policajca Milutina Lekovića nisu prekinuli a vrše krivična djela. Ona je dodala i da su optuženi svjesno željeli da ovo djelo bude njihova pojedinačna odluka.

Jedinstvena kazna od po 40 godina robije

-Zato predlažem sudu da optužene proglasi krivima i osudi ih za teško ubistvo na kaznu od po 40 godina zatvora. Do 12 mjeseci za nedozvoljen prelazag graničnog prelaza.  Za napad na službeno lice po pet godina zatvora i Luana Hasanaja za nedozvoljeno držanje oružja na tri godine zatvora. Jedinstvena kazna od po 40 godina zatvora- zaključila je tužiteljka.

"NISU POKAZALI KAJANJE"

Pravni predstavnik oštećene porodice Leković, Aleksandra Kovačević, je navela da su optuženi tokom postupka nisu pokazali kajanje ili empatiju.

-Dokazano je da ovo krivično djelo nije moglo biti izvršeno ni na jedan drugi način, niti od strane bilo kojeg drugog lica. Bez obzira na to ko je izvršilac, optuženi su u trenu ubistva dali saglasnost.  Sve to proizilazi iz činjenice da su se zajedno dali u bjekstvo i da niko nije pomislio da pomogne žrtvi. Djelo je izvršeno iz niskih pobuda, na drzak način- smatra ona.

OSLOBODITI OPTUŽENE ILI PSIHIJATRIJSKO VJEŠTAČENJE

Advokati koji zastupaju optužene naveli sud a nema dokaza kojim bi se utvrdilo da su njihovi branjenici počinili krivična djela koja se navode, a koje je između ostalog i ubistvo policajca Milutina Lekovića. Neki od njih su zatražili oslobađajuću presudu ili psihijatrijsko vještačenje optuženih.

Advokat Veljko Bacović je kazao da su dokazi koji su sprovedeni pravnonevaljani. On smatra, između ostalog, da optužnica počiva na nekoliko pretpostavki koje nisu dokazane. Podsjetio je na vještačenje barutnih čestica, za koje je utvđeno da su mogle biti prenesene. Smatra da ima nelogičnosti vezanih za pištolj koji je vještačen.  On je dodao da su iskazi svjedoka i nalazi vještačenja kontradiktorni. 

Advokatica Ivana Stanišić  takođe smatra da tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice.  Ona je, između ostalog, ukazala da opisi krivičnih djela moraju biti precizni i jasni i da nije ispoštovano načelo istinitosti. Prema njenim riječima nije logično da neko u centar grada ode i izvrši ubistvo i da nema dokaza da su optuženi bez pasoša prešli granicu. 

Advokat Aleksandar Stanković je naveo da njegova branjenica ne priznaje krivicu i da ni jednim dokazom nisu potvrđeni navodi optužnice. 

HASANAJI: SVE JE FARSA

Optuženi Nure, Luan i  Ljuljzim Hasanaj su i danas pred sudom ponovili da je " sve ovo farsa".

-Sve je laž, izmišlkotina...Očekujem da izađem kao slobodan čovjek. Oni su htjeli nas da ubiju...- naveo je on. Nakon toga je govorio o političkom motivu za njihovo hapšenje, zbog čega ga je sudija Milena Matović prekinula.

Optuženi  Ljuljzim Hasanaj je dodao da je sve farsa i da je namješteno. On je naveo da ga je u zatvoru prebio B.L. nakon što je jedan pritvorenik koji je, kako navodi, iz Herceg Novog a čije ime ne zna, rekao da oni nisu krivi.

Optužena Nure Hasanaj je navela da ni jedna riječ koju je rekla tužiteljka i zastupnica oštećene porodice nije istina. 

-Sve je montirano da bi spasili ovog crnogorskog policajca- kazala  je ona. 

NAVODI OPTUŽNICE

Prema navodima optužnice, Hasanaj je 15.decembra 2019. godine hicem iz pištolja "CZ” ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu “dačija daster” u Igalu. Potom je, kako se navodi u optužnici, pištolj uperio u policajca Aleksandra Kilibardu, u namjeri da ga liši života. Tada je pištolj zakočio.  Kako se navodi u optužnici, zločin se dogodio 15. decembra 2019. godine oko 14.40 časova.

Leković i Kilibarda su tog dana priveli Luana, Ljuljzima i Nure Hasanaj jer kod sebe nijesu imali lična dokumenta.

Okrivljeni su odmah nakon ubistva Lekovića i udara vozila u betonsku ogradu pored puta, izašli iz automobila i iz gepeka uzeli kesu, nakon čega su se dali u bjekstvo.

Nakon kraće portage, bjegunci su uočeni u naselju Sutorina, a Luan Hasanaj se tada mašio pištolja koji je uperio prema policajcima koji su ih uočili i uz prijetnje pokušao da sa bratom i majkom uđe u policijski kombi ,,reno trafik“ kojim su planirali dalji bijeg.

Oni su uspjeli da uđu u kombi i nastavili da prijete policiji. Ovog puta osim pištoljem, Luan je zaprijetio i aktiviranjem bombe, na šta je jedan od policajaca Luana pogodio u ruku u kojoj je držao pištolj i tako ga onesposobio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 09:21