/ - PRIVOđENJE VIšI SUD - FOTO: žANA BOJANIć
28/09/2023 u 15:20 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubistvo Vujovića- Advokat: Dokaze sačinili policajci koji su optuženi za torturu

Podajećamo, Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dražena Vojvodića i Novice Đikanovića zbog ubistva Vidaka Vujovića

Pred podgoričkim Višim sudom danas je održana kontrola optužnice za ubistvo Vidaka Vujovića. Za to su optuženi Dražen Vojvodić i Novica Đikanović. 

Advokati odbrane smatraju da optužnica ne sadrži dovoljno dokaza i da su oni sačinjeni na pravno nevaljan način. Istakli su da ovaj postupak treba da se obustavi. Viša državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić je ostala pri navodima optužice i dokazima.

Advokat Damir Lekić je naveo da su neke od dokaza sačinili službenici policije koji su optuženi za torturu i kojima se sudi. 

-Ja sam i više nego neprijatno iznenađem sa sadržajem dokaza na kojima se zasniva ovaj optužni akt. Od samog početka ovog postupka sam svjedočio da je veći broj ovih dokaza prikupljen nezakonito. Ono što je bitno istaći da su u najranijoj fazi ovog postupka dokaze prikupljali službenici policije koji nisu dostojni za obavljanje tog posla.Ja sam to predočio i tužiocu- kazao je advokat Lekić.

On je zatim sudiji Borisu Saviću predao optužnicu koja je podignuta protiv određenih službenika policije koji se sumnjiče za torturu.

Lekić je naveo, da ne ulazeći u to da li su ti službenici policije krivi ili ne, da ne bi da krši pretpostavku nevinosti, oni su trebali biti suspendovani još tada.

Kazao je da je to od strane MUP-a urađeno kasnije.

-Policija je došla u situaciju da kriminalci sprovodeći istragu otkrivaju druge kriminalce- naveo je advokat Lekić.

On je naveo da nezakonitostima tu nije kraj i ukazao da  su prekršena pravila i kada je u pitanju uzimanje podataka iz telefona njegovog klijenta Dražena Vojvodića.

- Kad smo ušli u prostoriju telefon je već bio izvađen iz omota dokaza. Nisu ga ni pitali je li njegov i da li hoće da da šifru. Ukoliko neće onda da pristupe drugim metodama. Oni su već počeli prenos podataka iz telefona. Kad smo pitali kako su dobili šifru, rekli su od ANB-a- naglasio je Lekić.

Advokatica Aleksandra Rogušić, koja zastupa optuženog Đikanovića, kazala je da je optužnica neodrživa i da nema dovoljno dokaza koji bi podržali osnov sumnje.

Navela je da optužnicu treba vratiti na dopunu ili obustvaiti postupak.

Podajećamo, Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dražena Vojvodića i Novice Đikanovića zbog ubistva Vidaka Vujovića

Kako je navedeno optužnicom, oni su 31. marta u mjestu Šteke, u Podgorici, na podmukao i svirep način, ubili Vidaka Vujovića. 

Prema navodima tužilatva, oni su ga namamili u nenaseljeni dio naselja Šteke, a Vojvodić  je u pravcu oštećenog ispalio najmanje četiri metka.

Istraga ubistva Vidaka Vujovića: Tužilaštvo prikupilo dokaze, uskoro odluka o optužnici

Tužilaštvo je utvrdilo a je okrivljeni Đikanović bio na licu mjesta.

- Zajedno sa okrivljenim Đikanovićem polio benzinom i zapalio beživotno tijelo oštećenog Vujović Vidaka, da bi potom zajedno napustili lice mjesta- navodi su optužnice.

Osumnjičen za ubistvo Vujovića: Vojvodiću istražni pritvor 30 dana

Vojvodić se tereti da je učinio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka I u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Đikanović se tereti za krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore- navodi se u optužnici.

U obrazloženju optužnice se navodi da su okrivljeni Vojvodić Dražen i Dikanović Novica iskoristili svoje zakonsko pravo, te nijesu iznosili svoju odbranu i branili su se ćutanjem.

Iz policije su ranije rekli da su pretresom prostorija koje koristi Đikanović pronađene i oduzete lovačka puška i municija.

- Pretragom terena, u blizini kuće N.Đ, pronađen je mobilni telefon sa oštećenjima za koji je utvrđeno da je pripadao oštećenom V.V - navodi se u saopštenju policije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:13