/ - FOTO: PR CENTAR
21/09/2021 u 13:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење тужилаца: Непримјерено ћутање законодавне и извршне власти на пријетње Катнићу и Чађеновићу

Незаинтересованост за безбједност државних тужилаца доводи у питање истинску опредијељеност и способност државе да се избори са најтежим облицима криминала

Удружење државних тужилаца Црне Горе, реаговало је поводом посљедњих дешавања у вези са угрожавањем безбједности и припремањем убистава Главног специјалног тужиоца и специјалног тужиоца.

Саопштење преносимо у цјелости:

Удружење државних тужилаца Црне Горе, поводом посљедњих дешавања у вези са угрожавањем безбједности и припремањем убистава Главног специјалног тужиоца и специјалног тужиоца, од стране организованих криминалних група, чији чланови су постали и поједини припадници безбједносног сектора, изражава озбиљну забринутост због непримјереног и индикативног ћутања и индиферентности представника законодавне и извршне власти и скреће пажњу јавности на свеукупни друштвени амбијент у којем раде државни тужиоци.

Од државних тужалаца се с правом очекује да наставе борбу против свих видова криминала и да пруже што боље резултате у кривичном гоњењу извршилаца најтежих кривичних дјела, али исто тако државни тужиоци с правом очекују да  своју функцију обављају у безбједном амбијенту који им у Црној Гори није обезбијеђен. 

Вјерујемо да би у свакој демократској земљи информација о припремању убистава Главног специјалног тужиоца и специјалног тужиоца, високих полицијских функционера и припремање физичког напада на носиоца судске функције, те одлука Главног специјалног тужиоца,  чија је безбједност неспорно угрожена, да одбије даљу полицијску заштиту, озбиљно алармирала јавност и изазвала реакцију носилаца власти, надлежних државних органа, цивилног сектора, академске заједнице, медијских посленика и струковних удружења, што се у Црној Гори није десило. Сви ћуте, све се дешава без било каквих јавних коментара, осврта, оглашавања или озбиљних анализа тренутних догађања, прије свега од стране оних који су задужени за обезбјеђивање услова рада и сигурног амбијента за рад носилаца јавних функција од којих се очекују резултати у области владавине права. 

Умјесто тога, имамо непримјерене коментаре, у виду изругивања путем друштвених мрежа и то од стране предсједника скупштинског Одбора за безбједност и одбрану и ћутање потпредсједника Владе, координатора служби безбједности.  

Изостанак реакције са званичних адреса, осим неумјесних тwиттер пошалица, за Удружење државних тужилаца не представља ништа друго него подстрек за криминалне структуре да до краја реализују своје планове. Исто тако, то  јасно говори о односу државе према једном важном државном органу као што је Државно тужилаштво и о истинској опредијељености да се појача борба против организованих криминалних група. У заблуди су сви који вјерују или промовишу тезу  да је Државно тужилаштво једино одговорно за успјешну борбу против криминала. То су демократске државе одавно схватиле, па знају да државни тужиоци, ма колико били посвећени свом послу, не могу успјешно вршити своју функцију без подршке свих сегмената друштва и без стварања што оптималнијих услова у којима врше своју функцију.

Наглашавамо, да су државни тужиоци свјесни тежине посла који обављају  и да свјесно прихватају сваки ризик који по њихову безбједност носи функција гоњења учинилаца кривичних дјела, па ово обраћање нема за циљ да изазове било чију емпатију, већ да се свеукупна јавност, а посебно они који су одговорни за обезбјеђивање сигурности и једнакости свих и који се, макар декларативно залажу за владавину права и борбу против организованог криминала и корупције, упозоре на амбијент у којем раде државни тужиоци ове државе и на све могуће посљедице. Незаинтересованост за безбједност државних тужилаца доводи у питање истинску опредијељеност и способност државе да се избори са најтежим облицима  криминала и  далеко превазилази оквире пуке физичке заштите носилаца Знамо да борба против криминала не може дати резултате у друштву у којем су тужиоци физички угрожени и препуштени сами себи без подршке свих осталих друштвених чинилаца, јер је та борба задатак цијеле државе, а не само Државног тужилаштва. Апсурдно је да се од државних тужилаца траже резултати, а онда када ти резултати имају за посљедицу планирање убистава државних тужилаца, управо да би се тужиоци  зауставили у даљем раду, тада се, игнорисањем таквих догађаја, криминалне групе охрабрују да наставе са вршењем кривичних дјела.

Зато, остаје горак утисак да се, већ дуже вријеме, упорним непримјереним критикама, етикетирањем и јавним омаловажавањем државних тужилаца, у атмосфери цртања мета и оркестрираног блаћења, отворених пријетњи и јавног коментарисања тужилачких и судских одлука, створио амбијент у којем је постало оправдано, ради наводне добробити друштва, постојеће тужиоце не само разријешити, принудно пензионисати и кривично процесуирати, већ и физички елиминисати.

Коначно указујемо, да су критике представника владајуће већине упућене на рад Државног тужилаштва, када тврде да су државни тужиоци заштитници криминала и да, због корупције или политичког утицаја не желе да се упусте у борбу са организованим криминалом, најбоље демантоване управо од стране тих истих криминалних и финансијски моћних  група које су планирале и планирају убиства државних тужилаца. Ваљда сами извршиоци кривичних дјела најбоље знају ко им је највећа препрека и опасност у реализацији криминалних планова, а незаинтересованост државе да обезбиједи укупни друштвено политички амбијент за несметани рад државних тужилаца само их охрабрује у њиховим намјерама.

Државни тужиоци су одавно увидјели да свакодневне изјаве носилаца  власти о благодетима које ће донијети предстојеће персоналне промјене у Државном тужилаштву представљају само параван иза кога се крије намјера да се тужилаштво стави под политичку контролу и да се изврши утицај на усмјеравање постојећих и будућих кривичних поступака, а не жеља за јачањем борбе против најтежих видова криминала, што последња дешавања додатно потврђују, а о чему се тужилачка организација више пута изјашњавала поводом измјена Закона о Државном тужилаштву.

Очекујемо да власт у Црној Гори, али и сви други, схвате озбиљност ситуације, не само због угрожености физичког интегритета државних тужилаца, већ и ради благовременог побољшања свеукупног амбијента за нормално функционисање овог државног органа, у складу са Уставом и законом, јер једино тако, уз подршку и допринос свих осталих субјеката у друштву, Црна Гора може остварити резултате у борби против организованог криминала и корупције и испунити захтјеве Европске уније из поглавља 23 и 24.

Предсједница Удружења, Ђурђина Нина Ивановић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:04