/ - DRAGAN KOVAČEVIĆ/ -DAN
28/10/2022 u 14:40 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uhapšen bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević

On je, kako nam je nezvanično potvrđeno iz Višeg suda, uhapšen nakon što se pojavio na današnjem ročištu

Dragan Kovačević, bivši direktor Uprave za nekretnine, danas je uhapšen, potvrđeno je za portal Dan.Podsjećamo, za njim je bila raspisana  međunarodna potjernica jer se nalazio u bjekstvu. On je, kako nam je nezvanično potvrđeno iz Višeg suda, uhapšen nakon što se pojavio na današnjem ročištu.

Kovačević je pobjegao nakon što je poslije privođenja pušten da se brani sa slobode. On je uhapšen 23. decembra 2020. godine zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je državno zemljište u zoni morskog dobra nezakonito upisivala na fizička i pravna lica, ali je 24. februara pušten na slobodu nakon što mu je istekao pritvor.

Nakon toga je pobjegao, a podgorički Viši sud je u julu naredio da se za njim raspiše potjernica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i iznuda putem podstrekavanja.

Pored Kovačevića, za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni morskog dobra terete se i Ana Lakićević Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Goran Tufegdzić, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija,,Geo&Arh". Oni se terete da su u okviru kriminalne organizacije pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 eura. Ročište za kontrolu optužnice protiv ovih okrivljenih biće održano u Višem sudu u Podgorici 11. oktobra.

Kako je se navodi u spisima tužilaštva, a kako je ranije pisao Dan, Dragan Kovačević je u septembru 2020. godine stupio u kontakt sa okrivljenim Aleksandrom Boljevićem preko okrivljene Sanje Popović, koja je ponudila Boljeviću da u ime organizatora kriminalne grupe prijetnjom i silom prinudi Aleksandra Gazivodu da proda suvlasnički dio Danku Kovačeviću i tako mu omogući da raspolaže cjelokupnom nekretninom u Bogišićima, što je i učinjeno. Kako se sumnja, Kovačević je za uslugu iznude častio Boljevića 10.000 eura, a Popovićeva je kao nagradu dobila zlatni lanac.

SDT sumnja da je Lakićević Grdinić prihvatila da po nalogu Kovačevića vrši upis i promjenu podataka u katastarskom operatu na nepokretnostima bez validnog pravnog osnova, da donosi nezakonita rješenja o upisu nelegalno sagrađenog objekta na osnovu lažnih elaborata koji ne sadrže potpise svih suinvestitora i da ne prihvata elaborate koji prikazuju stvarno stanje na terenu, da ne postupa po drugostepenim rješenjima Ministarstva finansija kojima su poništena rješenja o takvom upisu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 03:55