Hapšenje, ilustracija / MUP
17/05/2024 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uhapšen osumnjičeni za utaju poreza i doprinosa

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti "Zapad", Odjeljenja bezbjednosti Nikšić su juče, u saradnji sa Sektorom za finansijsko obavještajne poslove, podnijeli krivičnu prijavu protiv pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu zbog utaje poreza i doprinosa.

Naime, krivična prijava podnijeta je protiv d.o.o. "Tasyapi gradnja" sa sjedištem u Nikšiću i odgovornog lica, turskog državljanina O.A. (45), koji se sumnjiče za pomenuto krivično djelo.

O.A. je, kao vlasnik, odgovorno lice i izvršni direktor u pomenutom pravnom licu, tokom 2022. i 2023. godine, u namjeri da potpuno ili djelimično izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima - prijavljujući rashode - troškove za koje u knjigovodstvu pravnog lica ne postoji dokumentacija koja bi pravdala iste. Nadalje podižući novac u gotovini kod banke nalogom za podizanje gotovine, bez dokumentacije o korišćenju sredstava, neprijavljujući porez po odbitku na isplate izvršene po osnovu zajma – pozajmice a i bez potpune dokumentacije po osnovu istog, koristeći ulazni PDV bez validne dokumentacije, na koji način je i prikrio podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, čime je nanesena šteta budžetu Crne Gore u iznosu od 61.252 eura.

Po nalogu nadležnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću O.A. je lišen slobode.

Dvije osobe osumnjičene da su utajom poreza ilegalno stekle više od 300 hiljada eura

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 14:34