/ Шверц 840 кг кокаина
17/11/2021 u 17:23 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ухапшен Подгоричанин: Пао због 840 кила кокаина

Он се сумњичи да је повезан с кријумчарењем 840 килограма кокаина који је заплијењен на катамарану „Флорида II” у португалској луци Хорта у септембру 2018. године

Службеници Управе полиције су синоћ ефикасном акцијом у Подгорици лишили слободе Радоjа Радуловића који се терети за кривично дјело стварање криминалне организације. 

- Слободе је лишен Р.Р. (43) из Подгорице по националној потјерници због кривичног дјела стварање криминалне организације. Он се сумњичи да је повезан с кријумчарењем 840 килограма кокаина који је заплијењен на катамарану „Флорида II” у португалској луци Хорта у септембру 2018. године. Р.Р. се потражује ради обезбјеђења његовог присуства вођењу кривичног поступка пред правосудним органима Црне Горе- речено је из Управе полиције.

Ухапшен Подгоричанин: Осумњичен да је дио групе оптужене за шверц 750 килограма кокаина

Полиција је 10. марта 2020. године реализовала значајну операцију кодног назива „Аурел”, уз подршку полицијских служби Португала, Аустрије, Републике Србије, Републике Хрватске, Словеније и Управе царина Француске.

- Тада је успјешном активношћу разбијена организована криминална група са западног Балкана која се бави кријумчарењем кокаина из Јужне Америке ка Европи- навели су из полиције.

Специјалном државном тужилаштву су тада поднијете кривичне пријаве против 13 особа због сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

“Флорида” је заплијењена 2018. године у Португалији, када је ухапшено више особа.

Подсјећамо, у судском поступку поводом овог случаја један дио оптужених је склопио споразум о признању кривице. Подсјећамо, како су раније саопштили из тужилаштва,  на челу криминалне групе су били Н.Т. и Д.В.  Они су, како је раније навело тужилаштво, почетком марта 2018. године, како се сумња организовали криминалну организацију, чији је план био да дјелује на међународном нивоу. Клан је шверцовао дрогу из Јужне Америке у Европу.

Скоро три године истражитељи су били на трагу међународној групи кријумчара осумњичених за шверц дроге, а епилог акције била је управо заплијена 840 килограма кокаина на броду. Ухапшено је и осам осумњичених, одузето седам луксузних аутомобила, 12.500 еура, оружје, криптовани телефони.

Претходно су припадници организоване криминалне групе били под мјерама тајног надзора. Прислушкивањем и праћењем инспектори су дошли до доказа да криминална група располаже великим количинама новца у иностранству. 

Поједини припадници криминалне групе имали су улогу да преносе поруке између чланова, а ангажовани су и поморци.

Међу прикупљеним доказима је и евиденција о преласку границе окривљених, документација коју је Управа полиције Црне Горе прикупила преко „Европола” у комуникацији и размјени података с полицијама Португалије, Француске, Словеније, Хрватске, Србије.

Ту се налазе и уговор о куповини брода „Флорида 2”, изводи из рачуна о уплатама купопродајне цијене, фалсификовани пасоши, анализа листинга осумњичених и њихово кретање по базним станицама у спорном периоду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:25