Ilustracija / Shutterstock
22/05/2024 u 12:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uhapšena tri lica sa crvene Interpolove potjernice

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala uspješno su realizovali više aktivnosti na lociranju i lišenju slobode meðunarodno traženih lica za kojima su raspisane crvene Interpolove potjernice, kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama iz regiona, koje su rezultirale lišenjem slobode tri lica, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

- Preduzimajući kontinuirane i planske aktivnosti koje su intenzivirane prethodnih dana, prilikom kontrole lica na teritoriji Bara, u mjestu Komarno lišeno je slobode lice L.S., državljanin Gruzije, kod koga je pronađeno oružje u ilegalnom posjedu i on je procesuiran zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret – nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija - naveli su iz UP. 

Kako su saopštili, dodatnim provjerama Nacionalnog biroa Interpola Podgorica utvrđeno je i da se ovo lice potražuje od strane Njemačke zbog više počinjenih krivičnih djela – kidnapovanje radi otkupa, pokušaj iznude i razbojništvo.

- Osim toga, službenici NCB Interpola Podgorica uspješno su realizovali lociranje i lišili slobode italijanskog državljanina G.R. koji je od strane italijanskih bezbjednosnih službi označen kao visokorangirani pripadnik organizovane kriminalne grupe, a koji se crvenom interpolovom potjernicom potražuje zbog izdržavanja kazne zatvora u trajanju od osam godina i mjesec dana zbog krivičnih djela prevara, pranje novca, ilegalna trgovina umjetninama i antikvitetima kao i prouzrokovanje lažnog bankrota velike kompanije u Italiji - saopštili su iz policije.

Policija je, pored ovih aktivnosti na teritoriji Crne Gore, uspješnom razmjenom operativnih podataka crnogorske i mađarske policije, na teritoriji Mađarske, lišila slobode lice R.B. iz Nikšića, koje Crna Gora potražuje radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 10 mjeseci, zbog izvršenog krivičnog djela teška tjelesna povreda.

Bar: Uhapšen državljanin Srbije po potjernici Interpola Beograd

- Provjerama posredstvom Interpola Podgorica i Interpola Budimpešta utvrđeno je da je ovo lice u pritvoru, kao osumnjičeni, za krivično djelo razbojništvo, izvršeno na teritoriji Mađarske.

U toku je komunikacija sa mađarskim partnerskim službama u cilju postupanja organa za spovođenje zakona po crnogorskoj međunarodnoj potjernici, te nakon što krivični postupak protiv pomenutog lica bude okončan u njihovoj zemlji, slijedi postupak ekstradicije - kazali su iz UP.

Intenziviranjem aktivnosti na lociranju i lišenju slobode međunarodno traženih lica, crnogorska policija šalje snažnu poruku da Crna Gora nije i neće biti sigurna destinacijal za skrivanje stranih bjegunaca, već pouzdan i ravnopravan partner međunarodnim policijskim organizacijama, gdje će u narednom periodubiti istaknuti prioriteti na pronalsku lica koja se potražuju od strane crnogorskih pravosudnih organa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 03:53