/ foto: ivan petrović
29/03/2023 u 12:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uhapšeni „kralj kriptovaluta“ ostaje u pritvoru

Sudsko vijeće cijeni neosnovanim i žalbu u dijelu kojim se ističe da je osumnjičenima povrijeđeno pravo na odbranu, zbog nemogućnosti da svoju odbranu iznesu na korejskom jeziku

Krivično vijeće Osnovnog suda odbilo je, kao neosnovane, žalbe branilaca osumnjičenih C.J.H. i K.D.H.  protiv rješenja sudije za istragu kojim im je određen pritvor  30 dana zbog sumnje da su izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave. 

Podsjećamo, crnogrska policija je 23. marta na podgoričkom aerodromu uhapsila Do Kvona i državljanina Koreje Han Čang Juna.

Ko je Do Kvon koji je uhapšen u Crnoj Gori: Sumnjiči se za prevaru od 40 milijardi dolara

Nedavno uhapšeni “kralj kriptovaluta”  Do Kvon osnovao je firmu u Srbiji samo tri nedjelje nakon što je Interpol za njim izdao crvenu potjernicu u septembru, javlja portal DL News, koji izvještava o kriptovalutama i decentralizovanim finansijama. 

- I po mišljenju vijeća postoje razlozi za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva, imajući u vidu da se radi o stranim državljanima, koji u Crnoj Gori borave samo privremeno i da ih za Crnu Goru ne veže nijedna okolnost. Osim toga, od istih je privremeno oduzeto više putnih isprava od kojih neka glase na različita imena, a za njima je raspisana Interpolova potjernica, što sve ukazuje da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli lako napustiti Crnu Goru i tako ometati vođenje krivičnog postupka. Vijeće cijeni i da se ista svrha ne bi mogla postići nekom drugom, blažom mjerom, jer se nijednom drugom mjerom ne bi na efikasan način mogla otkloniti opasnost od bjekstva- navodi se u saopštenju Suda.

Uhapšeni „kralj kriptovaluta“ osnovao firmu u Srbiji dok se krio od Interpola

Vijeće cijeni neosnovanim i žalbu u dijelu kojim se ističe da je osumnjičenima povrijeđeno pravo na odbranu, zbog nemogućnosti da svoju odbranu iznesu na korejskom jeziku, koji je njihov maternji jezik.

- Prednje jer se osumnjičenim mora obezbijediti da korespodenciju sa sudom vrše na jeziku koji razumiju, što ne mora nužno biti njegov maternji jezik, kako se to žalbom neosnovano pokušalo predstaviti, a posebno pri činjenici da su prilikom saslušanja kod tužioca isti naveli da govore engleski jezik, na kojem su iznijeli i odbranu i isto potvrdili svojim potpisom na zapisniku- pojašnjeno je iz Suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 05:01