/ - Акција "Левант"-фото УП
12/11/2021 u 16:51 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ухапшенима у акцији "Левант" након годину дана укинут притвор

Љешковић сматра да "судско вијеће, које је мјесецима продужавало притвор по предлогу тужилаштва, очито ни једног момента није вршило увид у списе предмета"

Виши суд у Подгорици уважио је жалбу и укинуо је притовр Шуковић Виторију, Милану Биговићу, Драгану Биговићу и Бигопвић Ивану, сазнаје портал Дан. Подсјећамо, они су обухваћени истрагом поводом кривичног дјело криминално удруживање у стицају са кривичним дјелом неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

Њима је одређена мјера надзора према којој су у оабвези да се два пута у мјесецу јављају полицији.

-Од лишења слободе мојих брањеника тврдимо да и ово вријеме што су провели у притвору је противзаконито.Једини доказ којим тужилаштво располаже и на који се оптужница базира су мјере тајног надзора. Чланом 159 став 3 ЗКП одређено је да мјере тајног надзора могу трајати највише 18 мјесеци од дана прве донесене мјере, након чијег истека уколико тужилац не покрене поступак, доказ пријављен прикривеним мјерама не може се користити у ту сврху. А како у овом случају поступак није покренут у законом прописаном року то се те мјере не могу користити као доказ-казао је у изјави за портал Дан адвокат Срђан Љешковић. 

image
СРЂАН ЉЕШКОВИЋ-адвокат

Љешковић сматра да "судско вијеће,  које је мјесецима продужавало притвор по предлогу тужилаштва, очито ни једног момента није вршило увид у списе предмета".

- Јер да јесу увидјели би све што је предходно речено. Чак и решењу о укидању притвора постоје датумске грешке које се односе на  вријеме које су моји брањеници преовели у притвору- нагласио је Љешковић.

Како је наведено у одлуци Вишег суда у коју је портал Дан имао увид, за сада нема нових чињеница које би биле разлог даљег задржавања ових лица у истражни притовр. Суд је узео у обзир проток времена који су осумњичени провели у притвору а то је од 20.11.2020. до 12.11. 2021. 

Подсјећамо, 18. новембра 2020. године  у Херцег Новом у опсежној акцији херцегновске полиције ухапшен је Биговић Милован, Биговић Радомир, Биговић Драган, Биговић Иван, Шуковић Виторио, Биговић Милан. Истрагом је обухваћен и Богдановић Небојша, Биговић Жељко и Ивовић Никола.

Након ранијег саслушања код тужиоца, Биговић Жељко и Богдановић Небојша пуштени су да се бране са слободе. За остала лица тада је било одређено тужилачко задржавање. Као организатор ове криминалне организације, према незваничним информацијама, у истрази полиције означен је Милован Биговић.

Ивовић се од раније налази у истражном затвору због сумње да је повезан са убиством Стефана Шаровића.

Полиција је раније поднијела кривичне пријаве против М.Б. (34), Р.Б. (28), Д.Б. (29), И.Б. (29), В.Ш. (24), М.Б. (33) и Н.И. (30) због сумње да су починили кривично дјело криминално удруживање у стицају са кривичним дјелом неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

-Спроведеном криминалистичком обрадом и предузетим службеним мјерама и радњама полиција је дошла до сумње да је М.Б. (34) током 2018. и 2019. године организовао криминално удружење које је дјеловало у дужем временском периоду, чији су припадници постали остали осумњичени, а све ради реализације криминалног плана који се односио на продају опојних дрога кокаин и марихуана на подручју Херцег Новог. Спроводећи у дјело криминални план, како се сумња, ова лица су имала јасне улоге и задатке у вршењу кривичних дјела, почев од набавке дроге за даљу продају, препакивања и скривања опојних дрога, уговарања продаје, посредовања у продаји дроге, вођења евиденција, примопредаје дроге крајњим купцима и преузимања новца стеченог продајом наркотика- истакли су раније из полиције.

Полиција је током претреса код осумњичених пронашла и одузела више средстава комуникације, шест возила, три моторцикла, одређену количину новца у различитим валутама, пет ручних сатова различитих марки и уговоре о непокретностима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:23