Uhapšen Veselin Veljović / - FOTO: Ž.B.
05/01/2024 u 21:01 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UIKS: Prema Veljoviću postupamo po zakonu, ostvaruje jednaka prava kao i bilo koje drugo pritvoreno lice

Povodom dijela pitanja koje se odnosi na obezbjeđenje u bolničkim uslovima ističemo, da je riječ o vanzatvorskim uslovima obezbjeđenja lica, što nosi dodatne bezbjednosne izazove i rizike, navode iz UIKS-a

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija saopštili su u odgovoru na pitanja portala Dan da se prema Veselinu Veljoviću poduzimaju sve propisane mjere kao i prema drugim licima.

DPS: Veljović izložen nehumanom tretmanu, obezbijediti mu adekvatno liječenje

- Pritvoreno lice V.V. od dolaska u UIKS smješten je i prema istom  postupa se u skladu sa onim što je propisano Pravilnikom i prema onom što je praksa u odnosu na sva pritvorena lica. Povodom dijela pitanja koje se odnosi na obezbjeđenje u bolničkim uslovima ističemo, da je riječ o vanzatvorskim uslovima obezbjeđenja lica, što nosi dodatne bezbjednosne izazove i rizike. Iz prednje navedenog razloga u svim slučajevima, a ne samo u ovom unazad godinama primjenjuju se dodatne mjere obezbjeđenja lica lišenih slobode - navode iz UIKS-a.

Praksa koja se sprovodi od ranije

Vezivanje lica koje je iz pritvora, tokom boravka u medicinskoj ustanovi, se primjenjuje u proteklih 7, 8 godina iz bezbjednosnih ali i preventivnih razloga. Ta praksa je poznata od ranije.

Mnogi primjeri ovakvog postupanja, koje se sprovodi iz bezbjednosnih razloga, mogli su se vidjeti i u Višem sudu, tokom sprovođenja video materijala sa saslušanja osumnjičenih koji su se zbog određenih razloga nalazili u bolnici.

Naglašavaju da  nije riječ o bilo kom obliku postupanja koje se primenjuje u odnosu na samo ovo pritvoreno lice, već je riječ o postupanju koje se primjenjuje u odnosu na svaki pojedinačni slučaj.

-Isto postupanje nema za cilj bilo koji vid nehumanog postupanja ili kažnjavanja, već obezbjedjena svakog lica u onom što jesu  vanzatvorski uslovi. Kada je u pitanju zdravstvena njega koje se pruža od nadležnih u UIKS, ističemo da u odnosu na isto pritvorenik V.V. u punom obimu blagovremeno ima dužnu njegu i pažnju zaposlenih a na koji način postupaju i zaposleni iz svih Sektora prema svim licima podjednako -pojašnjavaju iz UIKS-a.

Ističu da u konkretnom slučaju odgovorno tvrde da pritvorenik V.V. (Veselin Veljović) ostvaruje jednak obim prava kao i bilo koje drugo pritvoreno lice, te da ne stoje iznijete konstrukcije o neprofesionalnom postupanju bilo kojeg pojedinca iz reda zaposlenih UIKS.

- Na kraju pozivamo sve one koji imaju ili su u saznanju za postupanje zaposlenih u UIKS, koje nije u skladu sa propisima o istom obavijeste UIKS, a što jeste bio i u narednom periodu biće predmet posebne pažnje imajući u vidu da je aspekt poštovanja i zaštite prava lica lišenih slobode prioritet menadžmenta UIKS - zaključuju iz UIKS-a u odgovoru.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:42