/ Nataša Asanović
14/07/2023 u 16:00 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukazivala na nezakonitosti u policiji, pa smijenjena zbog riječi "vozi"

U žalbi je navedeno da je Asanović suspendovana zbog obraćanja kolegi, a da se to nije desilo službenicima protiv kojih se vode krivičnih postupci pa i za teža krivična djela, kao i kojima su utvrđeni ozbiljni prekršaji i propusti u rad

Glavni policijski inspektor Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Nataša Asanović odlukom ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, udaljena je privremeno sa posla zbog navodne teže povrede službene dužnosti. Razlog za smjenu, kako je navedeno u rješenju, jeste "ponašanje koje narušava međusobne odnose policijskih službenika", pošto se, kako navode, službenicima Odjeljenja bezbjednosti Kolašin obraćala povišenim tonom. Takođe, povreda službene dužnosti ogleda se i u tome što je kolegi iz odjeljenja za Unutrašnju kontrole policije rekla: "Logističaru, vozi me" i "logističaru, nabavi mi papir", čime je, kako je ocijenjeno, izazvala kod njega osjećaj poniženosti.

Asanović je na rješenje o suspenziji podnijela žalbu MUP-u, ali je tim povodom podnijela prijavu i Agenciji za sprečavanje korupcije. Ova inspektorka tvrdi da je pozadina ovakve odluke njena upornost da otkrije i sankcioniše neprofesionalno i nezakonito ponašanje policijskih službenika. Asanović je, između ostalog, utvrdila slučajeve zloupotrebe ličnih podataka građana od strane određenih policijskih službenika, o čemu postoje presude i rešenja AZLP-a. Ipak, suspendovana je zbog "grubih riječi", a, kako je navela u žalbi, to se nije desilo kolegama protiv kojih se vode krivičnih postupci pa i za teža krivična djela, kao i kojima su utvrđeni ozbiljni prekršaji i propusti u radu.

Kolege koje je navodno ponizila tonom i upućenim riječima, kako je pojasnila, zloupotrijebljene su jer je ranije utvrdila njihovo neprofesionalno postupanje. U ovim dokumentima je naglasila da je suspenzija uslijedila iako je njen rad u svim segmentima ocijenjen sa "odličan", čak i za sklonost timskom radu i saradnju sa drugim članovima tima. Takođe, pojasnila je i da je osoba za koju je terete da mu se obratila sa "logističaru" službenik za logistiku te da nije jasno kako bi ga time mogla poniziti.

Utvrđena diskriminacija i progon

Asanović je u prijavi AKS naglasila da su nadležni organi već utvrdili da je već izložena progonu, diskriminaciji. U tom smislu doneseno je Mišljenje sa preporukom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Zaključak Savjeta za građansku kontrolu rada policije gdje je navedeno da je zbog otvorenog zalaganja za zaštitu svojih prava izložena stalnom pritisku i diskreditaciji pa je preporučeno MUP-u da se za nju osigura odgovarajući raspored. Takođe, doneseno je i mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije kojim je utvrđeno da tužilja ispunjava zakonske uslove za zaštitu zvizdača.

U prijavi ASK pojasnila je da je 16. marta podnijela zahtjev za slobodan pristup informacijama Odjeljenju za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama kojim je tražila da joj dostave dokumenta, odluke, ko je sve od službenika iz Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije MUP-a, u posljednje četiri godina određen u komisije koje se plaćaju, na čiji predlog su određeni i po kojim kriterijumima su predloženi i izabrani u navedenim komisijama, kao i koji je novčani iznos tih nadoknada. Namjera je bila da u skladu sa zakonom pokrene odgovarajuće postupke, a radi zaštite zakonskih i ustavnih prava jer je službenik pomenutog odjeljenja 15 godina, a ukupno sa radnim stažom sa beneficijama 37 godina, a do sada nikad nije bila predložena i izabrana za komisiju koja se plaća, dok se za istu predlažu i biraju kolege i koleginice, u više komisija sa mnogo manje radnog staža i iskustva u Odjeljenju za unutrašnju kontrolu MUP-a, a još je ona glavni inspektor, dok su članovi komisije koji su predloženi i izabrani manjeg zvanja od nje. Zahtjev je djelomično usvojen. Osim toga, pokrenula je postupak kako bi se utvrdila zloupotreba službenih vozila u privatne svrhe.

Asanović je navela i da je obavila kontrolu i sačinila izvještaj o izvršenoj kontroli zakonitosti postupanja policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje prilikom preduzimanja službenih mjera i radnji povodom obezbjeđenja konvencije predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića na Cetinju 10. marta.

Odluka donesena bez izjašnjenja

Pravni zastupnik Asanović, u žalbi je naveo da su prekršeni zakonski propisi time što inspektorki nije omogućeno da učestvuje u postupku, a samim tim ni da se izjasni na navode iz zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka, te je odluka o privremenom udaljenju donesena bez njenih izjašnjenja.

– Međutim, navedeni predlog stranka nije dobila na uvid radi izjašnjenja na isti ili makar da se prethodno upozna sa istim, ali to nije smetalo prvostepenom organu da odmah odluči po navedenom predlogu i to tako što će isti usvojiti bez vođenja bilo kakvog postupka. Na kraju kao finale svega dana 5.7.2023. godine stranka dobija već ranije urađeno i spremno rješenje MUP broj 104/23-39183 od 4.7.2023. godine sa kojim se stranka privremeno udaljava sa rada koje će trajati do okončanja disciplinskog postupka – navedeno je u žalbi.

– U odnosu na navedeni događaj sačinjen je predlog direktoru Uprave policije radi preduzimanja mjera i radnji protiv tačno navedenih policijskih službenika OB Cetinje i utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti u vezi s njihovim nezakonitostima i propustima iz gore navedenog događaja, kao i protiv jedne službenice MUP-a, da se formirani spisi dostave njenoj rukovoditeljki radi daljeg preduzimanja mjera i radnji iz njene nadležnosti, i predložila sam da se svi spisi predmeta i izvještaj dostave Osnovnom državnom tužilaštvu Cetinje na dalji postupak radi radnji iz nadležnosti državnog tužilaštva. Prethodno, dana 13.3.2023. godine kada sam zaduživana za navedeni predmet od načelnice Odjeljenja Olivere Vojinović, ista mi je tom prilikom rekla: "Ovdje nema ništa, sigurno si vidjela snimak da se Jakov sam okliznuo". Na šta sam joj odgovorila: "Nijesam ništa vidjela, vidjeću kada sačinim zaključak i kada ti ga predam", a pošto sam ja poslije kontrole utvrdila da ipak ima i to pismeno sastavila, obrazložila i sa dokazima potkrijepila i kad sam sve završila predložila sam da se protiv odgovornih policijskih službenika preduzmu mjere i da se o ishodu postupka obavijesti tada predsjednički kandidat Jakov Milatović i Andrej Milović, rukovodilac partije Evropa sad, koji je u svojstvu stranke i svjedoka učestvovao u postupku, ista je počela da viče na mene, odbila da se isti obavijeste o ishodu postupka i prekinula je sa mnom svaki lični kontakt, poslije razduženja sa predmetom više nemam nikakvog kontakta, i ne znam što se dalje dešava po mojim predlozima. Za sve navedeno spremna sam da idem na poligrafsko testiranje, ali isto tražim da se putem poligrafskog testiranja na sve gore navedeno ispita i načelnica Olivera Vojinović – navedeno je u prijavi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:42