Bojan Petričević-optužen za trgovinu ljudima FOTO: Lazar Ružić  
16/01/2024 u 15:45 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukinut pritvor Daciću i Periću: Osumnjičenima za trgovinu ljudima oduzeti pasoši

Sudiјa za istrage Višeg suda u Podgorici јe odredio mјere zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu povremenog јavljanja nadležnom organu i oduzimanja putne isprave

Osumnjičeni Meliha Dacić i Filip Perić, pripadnici kriminalne organizaciјe koјu јe, prema tvrdnjama SDT-a, formirao Boјan Petričević, odlukom sudiјe za istrage Višeg suda u Podgorici, nakon tri mјeseca pritvora, našli su se na slobodi, potvrdila јe za "Dan" portparol podgoričkog Višeg suda Mariјa Raković.

U međuvremenu, na predlog SDT-a, Vrhovni sud јe Boјanu Petričeviću i Periši Pavićeviću za јoš tri mјeseca produžio pritvor u kome se trenutno nalaze, dok su Miloradu Živaljeviću i Igoru Novakoviću nakon saslušanja kod sudiјe za istragu određene mјere nadzora. Prilikom ukidanja pritvora Dacić i Periću, sudiјa za istragu Višeg suda u Podgorici odredio јe mјere zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu povremenog јavljanja nadležnom organu i oduzimanje putne isprave, saopštila јe Raković.

Petričević i šest članova ove grupe, među koјima su, osim Dacić i Perića, i Igor Novaković, Periša Pavićević i Milorad Živaljević, terete se da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo trgovina ljudima na štetu većeg broja državljana Turske. Bojan Petričević јe jedan od vlasnika firmi "A Cop" i "PS gradnja".

– Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Odsjeka za trgovinu ljudima Uprave polcije, nakon višemjesečnog prikupljanja dokaza, podataka i obavještenja, uhapsili su početkom septembra prošle godine navedena lica zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo trgovina ljudima u odnosu na veći broj oštećenih državljana Turske – saopštili su raniјe iz SDT-a.

Tužilaštvo u drugom predmetu zakasnilo sa predlogom za pritvor

Petričević, zastupnik firmi "A kop", "PS gradnja" i "A kop MNE", i Saša Jokić, vlasnik firme "Viner Co", koje je Specijalno tužilaštvo teretilo da su organizatori kriminalne grupe, proveli su 2019. tri meseca u istražnom zatvoru.

Iz pritvora su pušteni su 30. oktobra 2019. godine zbog greške tužilaštva, koјe Vrhovnom sudu niјe u zakonskom roku dalo predlog za njegovo produženje.

Bojan Petričević je bio uhapšen i u julu 2019. godine, kao glavni osumnjičeni u predmetima "Klap" i "Vardar". Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je akcije "Klap" i "Vardar" u maju 2019. godine, kada je uhapšeno više vlasnika firmi i službenika Poreske uprave i Ministarstva finansija zbog sumnje da su od novembra 2011. godine budžet Crne Gore oštetili za više od četiri miliona eura. Iz tužilaštva su tada saopštili da postoji osnovana sumnja da јe 14 osoba i devet kompanija izvršilo krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, prevaru u službi, prevaru putem pomaganja, utaju poreza i doprinosa i pranje novca. Taј postupak јe u toku pred Višim sudom.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:13