- Саво Липовина / - Дан
06/06/2022 u 14:49 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Укинут притвор Саву Липовини, осумњиченом за "прање" три милона

Апелациони суд је констатовао да у вриjеме доношења првостепеног рjешења вијеће Вишег суда ниjе било прописно састављено

Апелациони суд је уважио жалбу Специjалног државног тужилаштва и по службеноj дужности укинуо рjешење Вишег суда у Подгорици којим је укинут притвор Цетињанину Саву Липовини, осумњиченом за стварање криминалне организациjе и утаjу пореза и доприноса путем помагања и кривично дjело прање новца.

Липовини је била изречена и мjера надзора обавеза повременог jављања Одjељењу безбjедности Цетиње jедном недjељно.

Судије Апелационог суда су утврдиле да је рјешење Вишег суда у Подгорици захваћено битном повредом одредаба кривичног поступка, да је било непрописно састављено и да се због тога ниjе могло са сигурношћу испитати, па га је било неопходно укинути.

– Из списа предмета произилази да jе на главном претресу одржаном 8.4.2022. године рjешењем првостепеног суда укинут притвор окривљеном Л.С., те да jе истом изречена мjера надзора обавеза повременог jављања Управи полициjе – Одjељењу безбjедности Ц. Даље произилази да jе оваj суд рjешењем од 21.4.2022. године укинуо наведено рjешење првостепеног суда и исто вратио на поновни поступак, те да jе првостепени суд ван главног претреса у истом саставу донио побиjано рjешење – наводи се у укидном рјешењу.

Одали их докази прикупљени у другом предмету

У разоткривању ове криминалне организациjе за Специjално тужилаштво од пресудног значаjа били су докази прикупљени мјерама таjног надзора 2017. године у другом предмету.

Управо на основу ових прислушкиваних разговора и одбрана коjе су пред специjалним тужиоцима дали поjедини ухапшени истражитељи су утврдили да су Липовина и Jовановић у 2015. години формирали криминалну организациjу коjа jе имала за циљ вршење кривичних дjела прање новца и утаjа пореза.

Апелациони суд је нашао да у вриjеме доношења побиjаног рjешења суд ниjе био прописно састављен.

Виши суд у Подгорици потврдио jе оптужницу против Сава Липовине и Ивана Jовановића, коjи су означени као организатори деветочлане криминалне групе коjа jе користећи пословне и привредне структуре опрала три милиона еура и утаjила 700.000 еура пореза.

Ово су резултати анализе само диjела пословне документациjе 11 компаниjа преко коjих jе ова криминална група незаконито пословала.

Липовина и jош десет особа ухапшени су 14. марта 2020. године због сумње да су починили кривична дjела стварање криминалне организациjе, утаjа пореза и прање новца.

– Липовина и Jовановић су сачинили криминални план према коjем су формирали предузећа у име коjих су као овлашћена лица сачињавали лажне фактуре и рачуне у коjе су уносили лажне податке да су испоручили робу и извршили услуге предузећима у коjима су се на мjестима извршних директора и овлашћених лица налазили остали припадници ове организациjе. Иако продаjа робе и услуге ниjе извршена, на основу ових фактура предузећа су уплаћивала средства на рачуне предузећа коjа су издала лажне фактуре. Та средства су подизали са рачуна на име материjалних трошкова, путних налога и слично – пише у оптужници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:20