FOTO: detective-info.com.ua / - FOTO: DETECTIVE-INFO.COM.UA
24/10/2023 u 11:01 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajina odobrila izručenje Tuzovića Crnoj Gori

Podsjetimo, državljani Srbije Milan Branković i Petar Jovanović, kao i Crnogorci Emil Tuzović i Stefana Džukić, nalaze se u pritvoru na teritoriji Ukrajine od kraja maja 2020. zbog sumnje na pokušaja ubistva Radoja Zvicera

Pred podgoričkim Višim sudom danas je održano suđenje navodnim pripadnicima škaljarskog klana, po optužnici  za planiranje likvidacija istaknutih predstavnika tužilaštva, suda i policije. Prvooptuženi su Stefan Đukić i Emil Tuzović.

Sudija Zoran Radović je saopštio da je 23.10. 2023.Ministarstvo pravde - Direktorat za međunarodnu pravnu saradnju, Višem sudu dostavilo kopiju akata Ministarstva pravde Ukrajine od 25.9.2023. na englesom jeziku, kojom je obavješteno da je dozvoljeno izručenje Emila Tuzovića.

PLANIRANJE UBISTVA KATNIĆA I ČAĐENOVIĆA: Đukić i Tuzović odbili da daju iskaz pred ukrajinskim tužilaštvom

- Koliko smo shvatili, pod uslovom da prvo tamo odsluži jednu kaznu što ima. Dokumenta će  biti prevedena -  kazao je sudija Radović.

Advokat Damir Lekić je nakon suđenja za portal Dan kazao da on ima potvrdu za ovo što je sudija naveo u sudnici, ali da nije dobio pomenuta dokumenta i da će ih tražiti jer on zastupa Emila Tuzovića.

U pritvoru zbog Zvicera

Podsjetimo, državljani Srbije Milan Branković i Petar Jovanović, kao i Crnogorci Emil Tuzović i Stefana Džukić, nalaze se u pritvoru na teritoriji Ukrajine od kraja maja 2020. godine nakon što su privedeni zbog sumnje na pokušajaubistva navodnog vođe narko kartela "Kavač " Radoja Zvicera.

Danas je pred sudom saslušan u svojstvu svjedoka advokat Božo Milonjić, koji je ostao u svemu kao pri ranijem iskazu koji je dao pred SDT i u kojem se detaljno izjašnjavao na sve okolnosti. 

Brajović: Sinđelić je kao dokaz vjerodostojniji od SKY-a; Tuzović: Sve mi je smješteno zbog brata

Sud je konstatovao da ni ovaj put policija nije pronašla, na adresi koju ima, svjedoka Beriša Maksuta, i ponovo izdao zahtjev da ga policija potraži i da MUP dostavi ako eventualno ima neku drugu adresu vezanu za ovog svjedoka.

-Smatram da je neophodno saslušati Maksuta Berišu, jer sam došao do saznanja  da on nije osoba koja je iznajmila stan  na Koniku, već njegov sin koji je sada pokojni, Eldin Beriša. I da je tu bilo još lica. Saslušanje tražim iz razloga jer samtram da je to bitno za odbranu mog branjenika, jer je odbrana insistirala na tome da nije bilo umišljaja,a u tome ide i prilog nedostatak drugih dokaza -  kazao je advokat Milak Kovačević, koji zastupa optuženog Zorana  Pejanovića.

Sudsko Vijeće  je odbilo da na predlog advokata ukine pritvor optuženima koji se skoro više od dvije godine nalaze u zatvoru.

Sudija Zoran Radović je kazao da će se naknadno odlučiti o jemstvu za optuženog Nina Koraća.

Podsjećamo, Viši sud potvrdio je ranije optužnicu protiv osumnjičenih koji su prema navodima SDT-a planirali likvidaciju sada bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića. Prema optužnici, meta napada je trebala da bude i sudija podgoričkog Višeg suda Biljana Uskoković, bivši službenik policije Zoran Lazović, njegov sin Petar Lazovcić.

Prema navodima SDT-a, optužnica je podignuta protiv grupe koju su navodno  formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović s ciljem likvidacije više osoba.

Podsjećamo, osim  Emila Tuzovića i Stefana  Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

(ВИДЕО) СДТ: Ђукић планирао да "ошега и заливади" Чађеновића и Катнића, а суткињи да "поломи" кости

- Cilj ove kriminalne organizacije je bio da za potrebe neidentifikovanih lica i za potrebe same kriminalne organizacije vrše likvidacije to jest ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika, specijalnog tužioca S.Č i glavnog specijalnog tužioca M.K, ali i drugih lica, te da tako djeluju da se pripadnici te kriminalne organizacije, oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična djela- navedeno je ranije iz tužilaštva.

Dalje, prema sumnjama SDT-a, "u tu svrhu organizator okrivljeni Đ.S je samo za predmet koji se vodi protiv njega obezbijedio milion eura koje prema stanju stvari treba dati nosiocima izvršne vlasti – sudijama i tužiocima koji bi preuzeli vođenje predmeta" -... A nakon smjene tužioca koji su ih optužili za najteža krivična djela, te upravo je u tom dijelu imajući u vidu poznanstva koja proističu iz komunikacija organizatora Đ.S, jasno uočeno da ovaj osumnjičeni kao i pripadnici njegove kriminalne organizacije ostvaruju uticaj na političku elitu u Crnoj Gori, a što je obilježe i biće krivičnog djela iz čl. 401a Krivičnog zakonika Crne Gore - saopštio je ranije specijalni tužilac Miroslav Turković.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:14