Током октобра спроведено 11 контрола / Дан
12/01/2022 u 08:55 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унутрашња контрола предала списе против четири полицајца тужилаштву

Извјештај о извршеној контроли, са списима предмета, достављен је надлежном државном тужилаштву, због постојања основане сумње да су се у радњама полицијских службеника стекла обиљежја кривичног дјела злостављање

Службеници Одјељења за унутрашњу контролу полиције предали су надлежном тужилаштву списе предмета против четворице службеника Управе полиције, након извршене провјере поступања на основу опертвних сазнања, а због основане сумње да су незаконитом употребом силе починили злостављање. То је једна од осам контрола које је ово одјељење извршило у новембру 2021. године на основу оперативних и других сазнања о могућим незаконитостима и неправилностима у раду полицијских службеника.

– У једном случају, на основу чињеница и доказа утврђених у поступку унутрашње контроле, констатовано је да постоји основана сумња да су четири полицијска службеника, незаконитом употребом принуде на штету грађанина, починили теже повреде службене дужности из чл. 95 ст. 1 т. 4 Закона о државним службеницима и намјештеницима (злоупотреба положаја или прекорачење овлашћења у служби) извјештај о извршеној контроли, са списима предмета, достављен је на даљи поступак надлежном државном тужилаштву, због постојања основане сумње да су се у радњама и поступању полицијских службеника у овом случају стекла обиљежја кривичног дјела злостављање из чл.166а ст. 2 Кривичног законика Црне Горе – прецизирано је у извештају овог одјељења.

Додаје се да је извјештај са списима у преедметном случају достављен и директору Управе полиције у циљу покретања поступка за утврђивање њихове дисциплинске одговорности.

Пријава за гађање шок-бомбама

Током новембра прошле године пристигле су четири притужбе грађана на поступање полицијских службеника, у једном случају притужба је оцијењена основаном, а списи су предати директору УП ради утврђивања дисциплинске одговорности али и цетињском тужилаштву ради утврђивања кривичне одговорности. Ријеч је о притужби Никшићанина В.С. који је навео да је полицијски службеник 5. септембра прошле године (на дан устоличења митрополита Јоаникија) на Балшића пазару у Цетињу, према њему више пута циљано употријебио средства принуде гађајући га шок-бомбама, иако према њему и осталим полицајцима није учинио ниједну противзакониту активност.

– На основу чињеница и доказа утврђених у поступку унутрашње контроле поводом предметног случаја, констатовано је да постоји основана сумња да су полицијски службеници Станице полиције ЦБ Будва Л.М. и К.Р. у предметном догађају прекорачили службена овлашћења и тиме починили теже повреде службене дужности из чл. 95 ст.1 т. 4 Закона о државним службеницима и намјештеницима (злоупотреба положаја или прекорачење овлашћења у служби) и чл.173 ст. 1 т.18 Закона о унутрашњим пословима (несачињавање извјештаја о употреби средстава принуде) – констатовано је у извјештају.

Такође, у још једном случају приликом поступка унутрашње контроле констатовано је да постоји основана сумња да су два полицијска службеника починили теже повреде службене дужности – један службеник је, како се сумња, починио тежу повреду службене дужности из чл.173 ст.1 т. 22 Закона о унутрашњим пословима (непредузимање или недовољно предузимање мјера за безбједност лица, имовине и повјерених ствари), а други се, наводно, оглушио о чл.173 ст. 1 т. 3 Закона о унутрашњим пословима (предузимање или непредузимање радње којом се онемогућава или отежава обављање полицијских послова и извршавање службених задатака). Списи који се односе на ову двојицу службеника полиције достављени су директору УП, ради евентулног покретања дисциплинског поступка.

– У преосталих шест случајева, у спроведеним поступцима унутрашње контроле нијесу утврђене чињенице и докази који би указивали на непрофесионално или незаконито поступање полицијских службеника у вршењу полицијских послова и примјени полицијских овлашћења – наводи се у извјештају и додаје да су у три од ових случајева контроле спроведене на захтјев државног тужилаштва због чега су извјештаји са списима предмета ипак предати надлежним тужилаштвима, на коначну оцјену и одлучивање о постојању елемената кривичног дјела у радњама и поступању полицијских службеника.

Током контрола спроведених у октобру 2021.године, а којих је било 11 на основу оперативних и других сазнања, у два случаја извјештаји о извршеним контролама са списима предмета, достављени су Етичком одбору, на оцјену етичности поступања полицијских службеника. У првом случају провјерава се да ли је полицијски службеник поступао по кодексу приликом вршења службене дужности, а у другом да ли је полицајац држао до етике ван службе. Када су у питању притужбе грађана, током окотбра Одјељењу је достављена једна притужба.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:30