/ фото илустрација - Управа полиције твитер
24/06/2021 u 16:04 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унутрашња контрола процесуирала два полицајца: Терете их за злоупотребу положаја и повреду дужности

Службеници Одјељења за унутрашњу контролу полиције су током маја извршили пет контрола законитости поступања полицијских службеника на основу оперативних и других сазнања о могућим незаконитостима

Одјељење за унутрашњу контролу полиције је током маја мјесеца извршило контроле поступања полицијских службеника на основу четири притужбе грађана. Притужбе су се односиле на начин вршења полицијских послова и примјену полицијских овлашћења.

- У три случаја радило се о притужбама на полицијске службенике полиције опште надлежности, а у једном случају на полицијског службеника Форензичког центра. У спроведеним поступцима унутрашње контроле нису утврђене чињенице и докази којима би се потврдили наводи притужби, односно чињенице и докази који би указивали на непрофесионално и незаконито поступање полицијских службеника у предметним случајевима- наведено је Извјештајем о поступању по притужбама.

Жалили се на вјештачење, увиђај и секелтивност

Грађани М.А. и В.Н. из Подгорице упутили су притужбу на полицијског службеника Форензичког центра Управе полиције Д.Г. Притужбом је исказан приговор на садржину Извјештаја о вјештачењу који је полицијски службеник сачинио по наредби поступајућег тужилаштва, а у вези кривичног предмета формираног код тог тужилаштва. Истакнуто је испољавање непрофесионалности од стране полицијског службеника у комуникацији са њима 31. марта.

Колашинац Д.С. упутио је притужбу на поступање полицијских службеника Станице полиције ОБ Колашин. Приговор се односио на садржај записника о увиђају и сачињене скице лица мјеста саобраћајне незгоде у којој је учествовао.

Грађанин К.Б. из Бијелог Поља упутио је притужбу на полицијског службеника Станице полиције ЦБ Бијело Поље Б.Б., због начина поступања и предузимања службених мјера и радњи према њему као учеснику у саобраћају – возачу, приликом контроле у саобраћају 16. априла у Бијелом Пољу.

Тада му је издат прекршајни налог због непоступања по саобраћајним знаком регулисаној забрани кретања возилом, а притужбом је истакао наводе о селективном поступању полицијског службеника. 

-  Адвокатица К.М. из Подгорице упутила је притужбу у којој су наведене сумње у незаконито поступање од стране полицијских службеника који су 9. марта у Никшићу, заједно са тржишном инспекцијом, изашли на лице мјеста како би провјерили да ли привредни субјекат ради са ограничењем (након што је претходног дана од стране тржишног инспектора ускраћен рад том привредном субјекту), иако при том, како је наведено, нијесу имали никакав документ за ту активност- одговори су које смо добилин из МУП-а.

Службеници Одјељења за унутрашњу контролу полиције су током маја извршили пет контрола, провјера законитости поступања полицијских службеника на основу оперативних и других сазнања о могућим незаконитостима.

У једном случају констатовано је да постоји основана сумња да су два полицијска службеника, злоупотребом службеног положаја и пропуштањем да предузму потребне мјере и радње приликом вршења полицијских послова, починила теже повреде службене дужности. Извјештај о извршеној контроли, са списима предмета, достављен је директору Управе полиције на даљи поступак, у циљу покретања дисциплинског поступка.

- Један службеник се сумњичи због злоупотребе положаја или прекорачење овлашћења у служби и чл.106 ст.1 т.11 Закона о унутрашњим пословима (свака радња, односно пропуштање радње којом се онемогућава, омета или отежава извршавање службених задатака). Други службеник се сумњичи због теже повреде службене дужности из чл.106 ст.1 т.11 Закона о унутрашњим пословима (свака радња, односно пропуштање радње којом се онемогућава, омета или отежава извршавање службених задатака) - саопштено је из МУП-а.

image

фото илустрација - Управа полиције твитер

- фото илустрација - Управа полиције твитер

Извјештај о извршеној контроли, са списима предмета, достављен је на даљи поступак и надлежном тужилаштву, на даљи поступак и коначну оцјену и одлучивање о постојању елемената кривичне одговорности. У преостала четири случаја нису утврђене чињенице и докази који би указивали на непрофесионално или незаконито поступање.

- И поред наведеног, у једном од назначених случајева, на основу консултација са државним тужиоцем надлежног државног тужилаштва, извјештај са списима предмета сачињеним у поступку унутрашње контроле достављен је државном тужилаштву, на даљи поступак и коначну оцјену и одлучивање- наводе из МУП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:39