Zgrada uprave policije / - DAN
13/09/2023 u 20:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UP: Naši službenici ne obezbjeđuju depo Višeg suda

Uprava policije je više puta inicirala sastanke u cilju implementacije zakonskih normi uz predloge da se prestane sa obezbjeđivanjem svih tužilačkih i pravosudnih organa na teritoriji Crne Gore, te da se u konačnom formira sudska policija

Službenici Uprave policije – Odsjeka za obezbjeđenje objekata i diplomatsko-konzularnih predstavništava, a koji su angažovani da unutar objekta stvore uslove zabezbjedan i nesmetan rad unutar zgrade Višeg suda, ne vrše obezbjeđenje depoa Višeg suda, niti imaju pristup prostorijama i ključevima od prostorija depoa.

To je navedeno u reagovanju UP na navode funkcionera Evrope sad Vasilija Čarapića da je Uprava policije primarno odgovorna za propust oko iskopavanja tunela ispod zgrade Višeg suda.

Službenici Uprave policije,obezbjeđuju unutrašnjost pravosudnih organa u Njegoševoj ulici u Podgorici (u kojoj se nalaze prostorije Višeg suda, Vrhovni i Apelacioni sud Crne Gore), "u cilju stvaranja nesmetanih uslova za rad i bezbjednog boravka štićenih ličnosti, prvenstveno iz razloga što je u toj zgradi sjedište Predsjednice Vrhovnog suda, koja je po Odluci Vlade Crne Gore štićena ličnost".

- Podsjećamo javnost da su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima iz opisa policijskih poslova izbrisane odredbe koje se odnose na obezbjeđivanje uslova za nesmetan rad sudova, državnog tužilaštva i održavanja reda u tim organima. Takođe, u smislu prelaznog zakonskog rješenja, članom 58 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je dodat i član 125b zakona, propisano je da će: „Uslove za nesmetan rad sudova, državnog tužilaštva i održavanja reda u tim organima obezbjeđivati Policija do 1. jula 2015. godine navodi se u reagovanju.

Napominjemo i da u posebnoj glavi Zakona o sudovima članovi 68-73 propisuju šta obuhvataju poslovi obezbjeđenja lica, imovine i objekata sudova, ko ih i na koji način obavlja, a takođe je i članom 95 ovog zakona propisano da će ti poslovi početi da se obavljaju od 1. jula 2015. godine.

Zakon o državnom tužilaštvu, takođe reguliše poslove obezbjeđenja njihovih objekata i prostorija na način kako se obezbjeđuju i sudovi.

Poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata sudova vrše zaposleni u sudu ili tužilaštvu na poslovima obezbjeđenja ili pravna lica ovlašćena za obavljanje poslova zaštite i obezbjeđenja.

-S obzirom na navedenu izmjenu normativnog okvira, Uprava policije je više puta inicirala sastanke u cilju implementacije zakonskih normi uz predloge da se prestane sa obezbjeđivanjem svih tužilačkih i pravosudnih organa na teritoriji Crne Gore, te da se u konačnom formira sudska policija shodno navedenim odredbama, navodi se u reagovanju.

- Iako su stvoreni zakonski preduslovi za formiranje sudske policije, nadležne institucije do danas nisu implementirale zakonske odredbe iz tačke 1, a Uprava policije nije prestala da fizičkim prisustvom unutar objekata i uz upotrebu tehničkih sredstava, samo obezbjeđuje uslove za nesmetan rad sudova i tužilaštava, kao organ čiji je osnovni posao zaštita života i lične bezbjednosti građana i imovine iako u propisima kojima se uređuju policijski poslovi, nije eksplicitno navedeno i obezbjeđivanjepravosudnih organa.

Kao što je prethodno istaknuto službenici policije fizičkim prisustvom obezbjeđuju uslove za nesmetan rad sudova i tužilaštava na teritoriji Crne Gore (19 sudskih i 15 tužilačkih objekata na teritoriji Crne Gore).

Na obavljanju ovih poslova i zadataka, koji se vrše sa ciljem obezbjeđenja uslova za rad u sudnicama i tužilaštvima, zaštite sudija i tužilaca i održavanja reda tokom suđenja, angažovano je oko 60 pripadnika Uprave policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 13:15