Rakonjac, Krivokapić i Knežević, / - RAKONJAC, KRIVOKAPIć I KNEžEVIć, FOTO: SCREENSHOT/GOV.ME
01/05/2022 u 12:01 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МУП: Предузете радње у вези снимка; ПЕН центар: Покренути истрагу против Кнежевића и Ракоњца

Министар унутрашњих послова је од стране директора УП обавијештен о радњама које се спроводе, а чији је фокус на идентификацији и расвјетљавање чињеница и околности садржаја снимка наводног говора полицијског службеника

Из МУП-а је саопштено да се предузимају мјере и радње у циљу утврђивања чињеница и околности и евентуалне одговорности полицијског службеника поводом садржаја објављеног аудио снимка.

- Поводом навода из аудио снимка и текстова у медијима Управа полиције предузима мјере и радње. С тим у вези, министар унутрашњих послова је од стране директора Управе полиције обавијештен о радњама које се спроводе, а чији је фокус на идентификацији и расвјетљавању чињеница и околности садржаја аудио снимка наводног говора полицијског службеника Петра Кнежевића. С тим у вези, укључиће се и Одјељење за унутрашњу контролу полиције, а у зависности од исхода ових радњи, спровешће се и одговарајући поступци прописани Законом у односу на одговорност полицијског службеника- наводе у саопштењу.

Управа полиције ће се, након окончања поступка, огласити са исходом и детаљима.

- Наша свијест, нашег народа је да смо ми, значи, грешни ту. Ми смо отишли, освојили смо тамо Цетиње, не освојили него рашчистили тамо ту багру и то завршили. Појавило се, и ту се појави безбожника људи који кажу: "Нијесте требали ово, нијесте требали оно". …тако је, мени је драго што ме човјек питао. Лако је поповима причат', лако је поповима причат'. А онога дана, причаће Милош и ја кад дође моменат за то на телевизију, какве су то појединачне фаце биле, како их није срамота кравату и одијело да обучу. То су љиге једне биле. Вашему помоћнику каже једна од најзнаменитијих личности, не најзнаменитијих не дај Боже, него најбитнијих личности те ноћи ту, сиједа пред 20 људи и каже - "Ракоњац и даље сам ти ја тај и тај пази шта рече", а он каже: "Шта причаш то, немој да ти гркљан сад ишчупам ође"… Па долазе сјутра ка задњи сужњи да се љубе са нама ту. И вама причају бајке и басне- други је дио снимка.

-…побунио. Мислили би да су се ови договорили, изашао би народ на улице, колапс би био. Тешки колапс. Ја сам држао никшићку групу, бјелопољску групу, беранску групу, новљанску групу и барску групу. Све криминалце на телефон. Крећемо, требамо вам, крећемо спремни смо, крећемо… Не дај Боже, ако не пуште патријарха крећемо, 'оћемо Цетиње да запалимо данас, да запалимо Цетиње“. Шта би ми ту радили 30-40 људи. Тебе је довољно да ти убаце сад најхрабријега чојека из града, да га убацимо у формацији са људима увјежбаним, катастрофа- дио је снимка који је исјечен.

Црногорски ПЕН центар тражио је хитну реакцију државних органа, смјену и истрагу против команданта Специјалне антитерористичке јединице Петра Кнежевића и помоћника директора УП Милоша Ракоњца.

Друштвене мреже и медији су објавлен је аудио снимак на којем се препричавају догађаји од 4. и 5. септембра 2021. године на Цетињу.

Активиста заљудска права Александар Зековић објавио је на Твитер налогу да је на емаил примио аудио записе који указују на основану сумња да лице које говори, а тврди се да је то наводно комадант ПТЈ Петар Кнежевић, починио кривично дјело. Навео је да је обавијестио Више државно тужилаштво и друге дресе у земљи.

Црногорски ПЕН центар позива предсједника Црне Горе, премијера, министарство одбране, министарство унутрашњих послова, Управу полиције и тужилаштво да хитно реагују и утврде све околности везане за наводе из Кнежевићева аудио записа, као и да санкционишу све учеснике и руководиоце срамне полицијске акције за које се утврди да су кршили закон и угрозили безбједност грађана Црне Горе.

- Одговорност новога министра унутрашњих послова Филипа Аџића утолико је већа што је као савјетник за безбједност тадашњега координатора безбједносних служби Дритана Абазовића морао бити упознат с дјеловањем полицијских функционера и службеника током спровођења акције- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:44