Ilustracija / Uprava policije
15/04/2024 u 16:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UP u protekloj nedjelji registrovala 71 krivično djelo

Službenici Uprave policije su, od 8. do 15. aprila, na teritoriji Crne Gore registrovali 71 krivično djelo za koja će odgovarati 71 fizičko i jedno pravno lice. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 65 djela.

U trenutku izvršenja 20 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvijetljavanjem 18 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 90 odsto.

- Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 51 osobu, od čega njih 37 zbog krivičnih djela, a 14 zbog učinjenih prekršaja.

Nedelju za nama su obilježile aktivnosti u okviru predmeta „Alfa“, te su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja u Danilovgradu lišili slobode M.K. bivšeg Glavnog specijalnog tužioca, a u Bijelom Polju Z.L. bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja - stoji u saoštenju.

Ova akcija je, kako su naglasili, rezultat višemjesečnog koordiniranog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i EUROPOL-a. Juče su izvršeni pretresi prostorija koje koriste ova lica na desetak lokacija i oduzeta je veća količina oružja, više motornih vozila visoke klase, a određene prostorije su zapečaćene radi dalje provjere dokumentacije i poslovanja.

Osim toga, ispred Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja lišili su slobode I.B. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Ovo lice je član jedne organizovane kriminalne grupe i tereti se za članstvo u kriminalnoj organizaciji i za krijumčarenje droga.

- Kriminalistička policija je sprovodila pojačane aktivnosti prema visokorizičnim bezbjednosno interesantnim licima na području Cetinja i Tivta. Na Cetinju su četiri osobe lišene slobode, a protiv pete je podnijeta krivična prijava zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. U Tivtu su procesuirana tri lica zbog istog djela, a kod njih je u vozilu pronađeno vatreno oružje izbrušenog fabričkog broja sa metkom u cijevi i 13 komada municije u okviru - navodi se u saopštenju UP.

Kada je riječ o aktivnostima na planu suzbijanja zloupotrebe narkotika, policija je prošle nedelje zaplijenila oko 36 kilograma različitih vrsta opojnih droga (marihuna, kokain i 15 tableta sintetičkih droga).

- Policija je prethodne nedelje podnijela pet krivičnih prijava protiv pet lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeto je i 35 prekršajnih prijava protiv 35 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga - saopšteno.

Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala policija je podnijela krivičnu prijavu protiv jednog fizičkog i jednog pravnog lica zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju. Oni su svojim nezakonitim radnjama pričinili štetu budžetu Crne Gore u iznosu od preko 300.000 eura - stoji u saoštenju.

Kada je riječ o ekološkom kriminalu policija je procesuirala jedno lice zbog kriivčnog djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje.

Kako se navodi, pripadnici policije podnijelu su dvije krivične prijave protiv tri osobe zbog djela trgovine ljudima. Dva lica su lišena slobode zbog krivičnog djela trgovina ljudima u pokušaju, a jedno lice je lišeno slobode zbog krivičnog djela trgovina ljudima.

Tokom navedenog perioda registrovano je 12 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 18 prekršajnih prijava.

- U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati šest maloljetnika, i to zbog krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, zlostavljanje, krađa i oduzimanje vozila. Takođe, 11 maloljetnih osoba će prekršajno odgovarati shodno Zakonu o javnom redu i miru i shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici - navode iz UP.

U prethodnoj sedmici, tačnije juče, registrovan je događaj napada na novinare i/ili imovinu medija i predstavnike medija, a u odnosu na koji su spisi predmeta dostavljeni nadležnom tužilšatvu na dalje odlučivanje. Naime, novinarka TV Vijesti je prijavila da su joj, tokom obavljanja radnog zadatka, u Bijelom Polju od strane više lica upućene uvrede i prijetnje, te da joj je nakon toga blokirano vozilo i da je spriječena u vršenju svog radnog zadatka.

Crnogorska policija je, shodno međunarodnim potjernicama, lišila slobode dva lica, dok je po nacionalnim potjernicima policija je lišila slobode 13 osoba.

- Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 21 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 26 lice zbog 20 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 14 je lišeno slobode.  Izvršiene su i dvije operativno – taktičke radnje „Racija“ u Beranama i Kolašinu u četiri ugostiteljska objekta.

Policija je, od 8. do 15. aprila obezbjeđivala tri javna okupljanja.

- Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 112 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 10 osoba zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 44 lake tjelesne povrede. U istom periodu, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 295 prekršajnih prijava, izdala 2.556 prekršajnih naloga i lišila slobode 105 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima - stoji u saopštenju.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 37.500 eura.

- Granična policija je od 8. do 15. aprila na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 397.009 lica, od toga 199.112 lica na ulazu i 197.897 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 112.212 motornih vozila, 91 plovilo, 495 vazduhoplova i 54 voza.

Nije dozvoljen ulaz u naš državu za 13 lica jer nisu ispunjavala propisane uslove za ulazak u zemlju i iz razloga nacionalne bezbjednosti, javnog pretka ili javnog zdravlja.  Službenici Sektora granične policije su podnijeli jednu prekršajnu prijavu i izdali 92 prekršajna naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 21 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 28 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 97 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je devet prestanka privremenih boravaka - stoji u saopštenju.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno šest akcija „Stranac“.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:44