/ - ЛУКА БАР ИЛУСТРАЦИЈА
11/02/2022 u 12:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа царина: Крађа цигарета трајала у континуитету, суспендовано осам службеника

На капији предметног складишта, у циљу додатног обезбјеђивања робе у приватном складишту, постављено је, дана 01.01.2022. године, царинско обиљежје – царинска пломба А379841

Управа прихода и царина Црне Горе предузима све мјере и радње ради спровођенаја царинских и других прописа, који се примјењују на робу која је под царинским надзором, за све робе које на легалан и законит начин улазе или излазе из СЦЗ Бар.

Шверц цигарета у Луци Бар: Ухапшен још један возач из Подгорице

Саопштење преносимо интегрално: 

Конкретно, већ у првој половини децембра 2021. године, службеницима царинске испоставе Слободна зона Бар наложена је, послије дугог низа година, непосредна контрола уноса и износа роба на главној капији Слободне Царинске зоне Луке, а све у циљу превенције и елиминисања незаконитих појава.

Ово је био први корак у правцу повећања позорности и превентивних дјеловања, да у оквиру својих капацитета и надлежности спријечимо евентуална незаконита дешавања. Корисницима који су имали одобрење за промет дуванским производима у СЦЗ Лука Бар 01.01.2022. године престао је статус активних корисника, сходно Одлуци Владе Црне Горе о забрани складиштења дуванских производа на територије СЦЗ лука Бар (СЛ. лист 143/2021) и у складу са Инструкцијом Управе прихода и царина број 8447/2-2021 од 05.01.2022. године отпочео је поступак укидања раније одобрених евиденција.

Шверц цигарета: И лани милионске заплијене

Поводом посљедње крађе цигарета, Одлуком Старјешине Органа број И/1-3255/2-22 од 08.02.2022. године, суспендовано је осам царинских службеника ПЈ Царинарнице Бар и против истих поднијет је Предлог за покретање Дисциплинског поступка у циљу утврђивања појединачних одговорности, због штете причињене Буџету Црне Горе, процијењене на близу 11 милиона еура, која је директна посљедица ове крађе.

ЗАШТО ПОНАВЉАМО ДА НИСМО ЈЕДИНА ОДГОВОРНА ИНСТИТУЦИЈА У СИСТЕМУ ФУНКЦИОНИСАЊА ДРЖАВНИХ ОРГАНА?

За конктретно складиште из којег је у дужем временском периоду крадено, и на крају укупно украдено 11.349 пакета цигарета, различитих брендова, истичемо да се третира с додатном пажњом овог Органа.

На капији предметног складишта, у циљу додатног обезбјеђивања робе у приватном складишту, постављено је, дана 01.01.2022. године, царинско обиљежје – царинска пломба А379841, а у складу са чланом 38 Закона о царинској служби.

Кроз искуство овог Органа, а тиче се предметне проблематике истичемо сљедеће:

- Из наведеног складишта украдено је 11.349 пакета (у неколико наврата) у периоду од

28.12.2021. године до 02.02.2022. године;

- Крађа цигарета је трајала у континуитету, индикативно, само у једној смјени, а то говори да је крађа имала озбиљне облике организованости, што ће се доказати у поступку код надлежних органа;

- Наш одговор вам је познат. То је, суспензија осам службеника до утврђивања

појединачне одговорности сваког од њих;

- Украдена количина од 11.349 пакета, није била у поступку дозвољеног царинског

поступања или употребе робе.

Вјерујемо, да је ово одраз појединаца међу великом већином у УПЦ професионалних,царинских службеника од интегритета, због чега не треба импутирати колективну одговорност Управи прихода и царина

Позорност свих запослених у УПЦ је на највишем могућем нивоу, како би се превенирао степен ризика и посљедице од могуће нових крађа. Надлежности УПЦ су јасне, али су нам и ограничени капацитети. И поред тога, уложићемо све напоре да се ови случајеви не понове.

Такође, на располагању смо свим државним органима за све облике будуће сарадњу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 06:59