Brđanin  / Foto: IVAN PETROVIĆ-IPE
20/11/2022 u 16:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uprava policije opet upozorava: Ne otvarajte mejlove sa lažnim potpisom Brđanina

Preporučujemo da nakon prijema navedeni mejl obrišete i zabranite prijem sa iste adrese, kažu iz Uprave policije

Iz Uprave policije su još jednom upozorili građane da ne otvaraju mejlove i priloge koje dobijaju putem elektronske pošte u čijem potpisu je direktor Uprave policije Zoran Brđanin. 

- Službenici Uprave policije – Sektora za borbu protiv kriminala i više ekperata iz obavještajno – bezbjednosnog i privatnog sektora, a u saradnji sa međunarodnim partnerima rade na identifikovanju osoba koje su od 16. novembra u poslepodnevnim časovima slale veći broj mejlova na elektronske adrese medija, udruženja i fizičkih lica, netačnog i lažnog sadržaja u čijem potpisu je bio direktor Uprave policije. Veći broj građana je podnio prijave u najbližim policijskim stanicama i na taj način doprinio da službenici Uprave policije prikupe što više početnih podataka koji doprinose daljem toku istrage- navodi se u saopštenju UP. 

Dodali su da su sve prijave detaljno razmatrane.

- Po njima su preduzete konkretne radnje koje su rezultirale prikupljanjem početnih podataka potrebnih za dalju komunikaciju sa međunarodnim partnerima u cilju lociranja IP adrese pošiljaoca spornih mejlova. Takođe, sprovedene su analize PDF fajla koji se nalazio u prilozima upućenih mejlova i utvrđeno je da nema prisustva malicioznog koda. Prema do sada prikupljenim sazanjima, načinu izvršenja, istovrsnim pojavama i iskustvima i u drugim zemljama, osnovano se sumnja da se radi o obmanjivanju primalaca mejlova u krajnjem cilju prevare i pridobijanja novčane koristi lažnim prikazivanjem činjenica kroz dalju komunikaciju sa primaocima mejlova, te upozorenje na ovu pojavu predstavlja prevenciju, odnosno sprečavanje nastanka posledica- ističu u saopštenju. 

Podsjetili su da je slanje mejla slične sadržine registrovano i u zemljama Evropske unije i zemljama regiona, gdje su takođe u potpisu navodno bili zvaničnici i pripadnici bezbjednosnog sektora tih zemalja.

- Još jednom apelujemo na građane i primaoce ovih mejlova da ne odgovaraju na mejl, ne otvaraju prilog i preporučujemo da nakon prijema navedeni mejl obrišu i zabrane prijem sa iste adrese- zaključuje se u saopštenju UP. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:48