Одјељење безбједности Будва / Фото Дан
06/07/2021 u 09:40 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа полиције укида центре безбједности, надлежности дијели по регијама

План је да због ефикаснијег ланца командовања они буду смјештени у три регије, сјеверну, јужну и централну, а свака регија ће имати свој ланац командовања, пише "Дан"

Ради унапређења рада и командовања полицијом у наредном периоду планирано је укидање више центара и одјељења безбједности. Према сазнањима "Дана", постојаће три или четри центра безбједности који ће бити распоређени у три цјелине. План је да због ефикаснијег ланца командовања они буду смјештени у три регије – сјеверну, јужну и централну. Свака регија ће имати свој ланац командовања по сличном моделу како је организована гранична полиција. На овај начин, како је планирано новим измјенама, биће спријечене разне злоупотребе, смањен број руководилаца и побољшан оперативни рад. Ове измјене планиране су новим правним актом о систематизацији Управе полиције.

image

Измјене почеле доласком Брђанина на чело полиције


Од доласка Зорана Брђанина на чело Управе полиције догодиле су се многе измеје у том органу. Нека радна мјеста, која су по оцјени стручњака била спорна, укинута су, а смијењени су и бројни шефови полиција различитих сектора у многим градовима.

Највећа "чистка" догодила се почетком марта када је на предлог вршиоца дужности директора Управе полиције Зорана Брђанина Влада усвојила акт о систематизацији у тој служби. На тај начин аутоматски су смијењени помоћници директора Управе полиције Зоран Лазовић, Енис Баковић, Дејан Ђуровић, Веско Дамјановић, Драган Благојевић, Драго Спичановић и Зоран Томчић.

Радоњић на функцији до када и Катнић

Актом о систематизацији није обухваћено мјесто шефа специјалног тима Драгана Радоњића и он не може бити смијењен све док Миливоје Катнић буде обављао функцију главног специјалног тужиоца. Не може бити смијењен без сагласности Катнића. Иако је усвојен нови Закон о државнмом тужилаштву, на челу СДТ-а је и даље Катнић, који тврди да не мора да иде у пензију, како је то у Скупштини било наглашено.

Тада је одлучено да они остану нераспоређени. Истовремено су функције престале и свим начелницима центара и одјељења безбједности, њиховим помоћницима, командирима и шефовима одсјека. Влада је прихватила и предлог о именовању нових помоћника, па је умјесто Зорана Лазовића и Ениса Баковића у обједињеном одсјеку – Сектор за борбу против криминала, именовала Дејана Кнежевића. Он је обављао бројне функције у Управи полиције, а више пута су истицани његови резултати у борби против шверца наркотика. За Кнежевића се не везују афере. На предлог Брђанина на челу Сектора за финансијске и обавјештајне послове постављен је Саша Машковић. У новом сектору полиције за посебне намјене у оквиру којег је и заштита личности и објеката нови шеф ће бити Милош Ракоњац. Ради се о полицијском функционеру који је завршио ФБИ академију, док ће помоћник директора задужен за сектор граничне полиције бити Драган Кликовац. Он је био Брђанинов противкандидат за мјесто директора полиције и један од најбоље оцијењених кандидата на конкурсу. Зоран Брђанин ће до именовања у пуном мандату обављати и функцију шефа Одсјека полиције опште надлежности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:21