Одјељење безбједности Будва / Фото Дан
06/07/2021 u 09:40 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Управа полиције укида центре безбједности, надлежности дијели по регијама

План је да због ефикаснијег ланца командовања они буду смјештени у три регије, сјеверну, јужну и централну, а свака регија ће имати свој ланац командовања, пише "Дан"

Ради унапређења рада и командовања полицијом у наредном периоду планирано је укидање више центара и одјељења безбједности. Према сазнањима "Дана", постојаће три или четри центра безбједности који ће бити распоређени у три цјелине. План је да због ефикаснијег ланца командовања они буду смјештени у три регије – сјеверну, јужну и централну. Свака регија ће имати свој ланац командовања по сличном моделу како је организована гранична полиција. На овај начин, како је планирано новим измјенама, биће спријечене разне злоупотребе, смањен број руководилаца и побољшан оперативни рад. Ове измјене планиране су новим правним актом о систематизацији Управе полиције.

image

Измјене почеле доласком Брђанина на чело полиције


Од доласка Зорана Брђанина на чело Управе полиције догодиле су се многе измеје у том органу. Нека радна мјеста, која су по оцјени стручњака била спорна, укинута су, а смијењени су и бројни шефови полиција различитих сектора у многим градовима.

Највећа "чистка" догодила се почетком марта када је на предлог вршиоца дужности директора Управе полиције Зорана Брђанина Влада усвојила акт о систематизацији у тој служби. На тај начин аутоматски су смијењени помоћници директора Управе полиције Зоран Лазовић, Енис Баковић, Дејан Ђуровић, Веско Дамјановић, Драган Благојевић, Драго Спичановић и Зоран Томчић.

Радоњић на функцији до када и Катнић

Актом о систематизацији није обухваћено мјесто шефа специјалног тима Драгана Радоњића и он не може бити смијењен све док Миливоје Катнић буде обављао функцију главног специјалног тужиоца. Не може бити смијењен без сагласности Катнића. Иако је усвојен нови Закон о државнмом тужилаштву, на челу СДТ-а је и даље Катнић, који тврди да не мора да иде у пензију, како је то у Скупштини било наглашено.

Тада је одлучено да они остану нераспоређени. Истовремено су функције престале и свим начелницима центара и одјељења безбједности, њиховим помоћницима, командирима и шефовима одсјека. Влада је прихватила и предлог о именовању нових помоћника, па је умјесто Зорана Лазовића и Ениса Баковића у обједињеном одсјеку – Сектор за борбу против криминала, именовала Дејана Кнежевића. Он је обављао бројне функције у Управи полиције, а више пута су истицани његови резултати у борби против шверца наркотика. За Кнежевића се не везују афере. На предлог Брђанина на челу Сектора за финансијске и обавјештајне послове постављен је Саша Машковић. У новом сектору полиције за посебне намјене у оквиру којег је и заштита личности и објеката нови шеф ће бити Милош Ракоњац. Ради се о полицијском функционеру који је завршио ФБИ академију, док ће помоћник директора задужен за сектор граничне полиције бити Драган Кликовац. Он је био Брђанинов противкандидат за мјесто директора полиције и један од најбоље оцијењених кандидата на конкурсу. Зоран Брђанин ће до именовања у пуном мандату обављати и функцију шефа Одсјека полиције опште надлежности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

15. septembar 2021 07:04