Milivoje Katnić / - foto: Lazar Ružić
13/05/2024 u 15:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uprava UIKS-a nije dozvolila predstavniku CeMI-ja da posjeti Katnića uprkos dozvoli Višeg suda

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) nije dozvolila danas predstavniku Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) da posjeti pritvorenika Milivoja Katnića, bivšeg glavnog specijalnog tužioca, uprkos odobrenju koje je imao od predsjednika Višeg suda u Podgorici, ističu u ovoj NVO.

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, shodno čl. 183 st. 3 Zakonika o krivičnom postupku, po odobrenju Predsjednika Višeg suda u Podgorici, danas u 13 sati, predstavnik CeMI-ja je pokušao da posjeti Katnića.

- Dozvola za posjetu je od strane Višeg suda izdata danas, sa mogućnošću da se može koristiti samo danas, 13. maja tekuće godine. Međutim, nakon što je predstavnik CeMI-ja pristupio Istražnom zatvoru, dežurni službenik, nakon konsultacija sa Upravom je obavijestio da Uprava ne dozvoljava posjetu. Žalimo zbog postupanja Uprave UIKS-a koja je odbila da postupi po odluci predsjednika Višeg suda - kaže se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su ocijenili da takav postupak Uprave Istražnog zatvora pojačava zabrinutost i budi sumnju i stanje i uslove u kojima se nalazi pritvorenik Katnić.

- CeMI poziva nadležne da dozvole posjetu posmatrača CeMI-ja u skladu sa odlukom Višeg suda, i omoguće nam da utvrdimo u kakvom stanju i uslovima se pritvorenik Katnić nalazi. Tražimo takođe i reakciju ministra pravde - naveli su iz te organizacije.

Naglo pogoršano zdravstveno stanje Milivoja Katnića

Pojašnjavaju da se posjeta ne realizuje na zahtjev pritvorenika, nego na osnovu čl.183. stav 3 kojima je domaćim organizacijama koje se bave ljudskim pravima dozvoljeno da izvrše uvid u uslove u kojima boravi pritvorenik.

- Kao nevladina organizacija koja već dugi niz godina sprovodi aktivnosti praćenja sudskih postupaka, sa ciljem unaprjeđenja poštovanja ljudskih prava u pravosudnom sistemu Crne Gore,  smatramo da je imperativ pružiti pritvorenicima adekvatnu medicinsku njegu i uslove za boravak - istakli su iz CeMI-ja.

Oni su poručili da će kao NVO nastaviti da prate ovaj slučaj “i pored ponašanja uprave UIKS-a i odbijanja da postupi po sudskoj odluci“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:18