/ - INTERNET arhiva dan
20/12/2021 u 12:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управни суд пресудио у корист е-commerce клијената Атлас банке

Адвокати сматрају да ова пресуда представља чврст аргумент на страни банке и њених акционара у арбитражном поступку

Управни суд пресудио је у корист e-commerce клијената Атлас банке, саопштио је адвокатски тим Атлас групе.

- У поступку који је вођен пред Управним судом, почетком новембра донијета је прва пресуда у корист e-commerce клијената Атлас банке, којим се обарају рјешења Министарства финансија и Управе прихода и царина, по којима је обрачунат порез на добит е-цоммерце клијентима Атлас банке- наводи се у саопштењу.

Адвокати су навели да се Управни суд тиме јасно одредио према поступању Управе прихода и царина и Министарства финансија према свим клијентима који су користили е-цоммерце услугу Атлас банке, а којима је Специјално државно тужилаштво блокирало средства у износу од 64 милиона еура код те финансијске институције са аргументом да се ради о утаји пореза.

-Оваква пресуда упућује на то да су основани наводи акционара Атлас банке да је блокада средстава e-commerce клијената у износу од 64 милиона еура у 2018. години извршена без законског основа и са намјером да се банци нанесе штета, што је у коначном довело до стечаја у Атлас банци- додаје се у саопштењу.

Централна банка је издала налог Атлас банци да се укупан износ од 64 милиона еура који се налазио на рачуну e-commerce клијената искључи из обрачуна ликвидне активе, због чега је коефицијент ликвидности банке пао испод законом прописаног минимума, а што је врховној монетарној институцији био разлог за увођење привремене управе и касније стечаја.

Клијент у чију корист је донесена предметна пресуда изнио је пред Управним судом све релевантне чињенице у вези пословања e-commerce клијената и оцијенио начин поступања Управе прихода и царина и Министарства финансија у управном поступку.

- Да је у поступку вршена правилна анализа пословања субјекта надзора у складу са прописима, јасно би се утврдило да се субјекат надзора није бавио трговином. Не постоји ниједан доказ да се тужилац бавио таквом дјелатношћу, а површност у рјешавању потврђује околност да се на више мјеста наводи да се субјекат надзора бавио e-commerce-om, иако је то само сервис банке који она пружа својим клијентима- наведено је у пресуди.

Обарајући рјешења Управе прихода и царина и Министарства финансија суд је констатовао да је тужба основана.

- Ставови које је изнијело Министарство финансија били су веома површни. То је појашњено у образложењу пресуде- наводи адвокатски тим.

Они сматрају да се овом пресудом такође потврђују и аргументи да су процеси против Атлас групе и Душка Кнежевића политички мотивисани, што је Интерпол, како тврде, и констатовао у рјешењу којим је међународне потјернице против Кнежевића одбио као неосноване.

- Усљед оваквог селективног приступа Пореске управе и органа Црне Горе, e-commerce клијенти Атлас банке покренули су поступке пред домаћим и међународним институцијама у циљу заштите својих интереса- наводи се у саопштењу.

Акционари Атлас банке покренули су арбитражни поступак пред међународним арбитражним судом у Лондону ради заштите имовинских интереса клијената банке и својих интереса и угледа и репутације како банке тако и акционара. У вези са тим, из адвокатског тима који заступа интересе акционара Атлас банке сматрају да ова пресуда представља увод у расвјетљавање околности под којим су доношене одлуке у односу на Атлас банку, њене акционаре, па самим тим и клијенте.

Адвокати сматрају да ова пресуда представља чврст аргумент на страни банке и њених акционара у арбитражном поступку, у којем судски поступак треба ускоро да почне.

- Вјерујемо да ће у поновљеном поступку који слиједи пред Управом прихода и царина и Министарством финансија, институције државе Црне Горе исправити накарадну политику који је водила претходна власт предвођена Демократском партијом социјалиста (ДПС), те да ће се на законит начин поступати, како је то у закључку пресуде навео и Управни суд- закључили су из адвокатског тима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:22