Више тужилаштво у Бијелом Пољу / Дан
23/03/2022 u 08:30 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ускоро одлука у предмету против глумца због наношења тешких тјелесних повреда држављанину Велике Британије

ОДТ у Бијелом Пољу није донијело одлуку у назначеном предмету из разлога што је неопходно да вјештак медицинске струке достави налаз и мишљење, што се очекује у наредним данима, саопштили су из тог тужилаштва

У предмету формираном против глумца подгоричког Градског позоришта Павла Поповића (27), сина предсједника Основног суда у Колашину Арсена Поповића, и његових другова Луке Живковиће (23) и Ивана Јекнића (26), који се терете за учествовања у тучи 21. фебруара и сумњиче за наношење тешких тјелесних повреда држављанину Велике Британије С.Ч.Ј, који је иначе црногорског поријекла, Основно државно тужилаштво у Бијело Пољу саслушало је све предвиђене свједоке.

– ОДТ у Бијелом Пољу није донијело одлуку у назначеном предмету из разлога што је неопходно да вјештак медицинске струке достави налаз и мишљење, што се очекује у наредним данима – наводи се у одговору тог тужилаштва достављеном нашој редакцији.

Оштећеном констатован потрес мозга и фрактура лобање

С.Ч.Ј. је у тучи задобио тешке повреде опасне по живот. Према сазнањима "Дана", он је од силине удараца пао у несвијест, претрпио пострауматску епилепсију и пребачен је у КЦЦГ, гдје је констатовано да је имао потрес мозга и тешку фрактуру лобање. Након три дана проведена у Клиничком центру, С.Ч.Ј. је пуштен на кућно лијечење. Из полиције је три дана након овог догађаја саопштено да су четири особе лишене слободе због туче у Колашину у којој је једна особа задобила тешке тјелесне повреде.

– Предузимајући радње из своје надлежности, полиција је дошла до сазнања да је у једном угоститељском објекту прво дошло до вербалног, а потом и до физичког конфликта између Л.Ж. (23), М.Ж. (24), П.П. (27) и И.Ј. (26) из Колашина, са једне стране, и W.G.B., О.Ј., С.Ч.Ј. из Лондона, са друге стране. Том приликом је С.Ч.Ј. задобио тешке тјелесне повреде опасне по живот – саопштили су тада из полиције.

Иначе, овај предмет уступљен је ОДТ-у у Бијелом Пољу јер се тужилац из колашинског Основног тужилаштва разболио након што је започео поступак. Како је "Дан" раније писао, осумњиченима је након саслушања одређена мјера забране напуштања стана, а Поповић је седам дана након предметног догађаја добио потврду од Основног суда у Колашну да за потребе играња представе може напустити стан. Из тог суда су нам појаснили да је та одлука донијета у складу са Закоником о кривичном поступку.

– Чланом 166 ст.4 ЗКП-а је прописано да се мјерама надзора не може ограничити право окривљеном да живи у свом стану, да се несметано виђа са члановима породице и блиским сродницима осим кад се поступак води због кривичног дјела учињеног на штету члана породице или блиских сродника, као и да обавља своју професионалну дјелатност. Сходно наведеном, а након захтјева поднесеног од стране окривљеног Павла Поповића, судија за истрагу је дозволио да у циљу обављања своје професионалне дјелатности може напустити стан и након обављеног посла се вратити ради наставка извршења мјере надзора забране напуштања стана, уз обавезно јављање службеницима ОБ Колашин – наводи се у одговору.

Из тог суда су нам појаснили и да у овом предмету није постојала законска обавеза изузимања судија Основног суда у Колашину, с обзиром да је осумњичени син првог човјека тог суда. Навели су да судије Основног суда у Колашину поступају професионално и у складу са Уставом Црне Горе, законским прописима и општеприхваћеним правилима међународног права, на шта упућује њихово вишедеценијско судијско искуство и објективно поступање према свим странкама, без обзира у којем својству се налазе.

У одговору је појашњено и то да је Виши суд у Бијелом Пољу, поступајући по жалбама Основног тужилаштва из тог града и бранилаца окривљених, потврдио рјешење судије за истрагу Основног суда у Колашину којим су окривљенима одређене мјере надзора забране напуштања стана. Као неосноване су одбијене жалбе уложене на то рјешење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:37