Policija Crne Gore / - VLADA CG
04/08/2022 u 16:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uspješna saradnja sa austrijskom policijom na suzbijanju kriminala

Bilateralna saradnja policija Crne Gore i Austrije je na visokom nivou, ocijenili su direkor crnogorske policije Zoran Brđanin i direktor za javnu bezbijednost Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Franc Ruf

Bilateralna saradnja policija Crne Gore i Austrije je na visokom nivou, ocijenili su danas direkor crnogorske policije Zoran Brđanin i generalni direktor za javnu bezbijednost Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije Franc Ruf.

Brđanin je na online sastanku istakao da je podrška Republike Austrije, kao jednog od značajnih spoljnopolitičkih partnera Crne Gore na putu evropskih i evroatlanskih integracija, od velikog značaja za Upravu policije, posebno po pitanju razmijene obavještajnih podataka, zajedničkih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i realizacija obuka i razmijene pozitivnih parksi i iskustava.

Sagovrnici su se složili da crnogorska i austrijska policija moraju snažno da sarađuju na suzbijanju djelovanja kriminalnih grupacija, s obzirom na to da je evidentna povezanost kriminalnog djelovanja na teritorijama dvije države, što zahtijeva kontinuiranu razmijenu obavještajnih podataka i procesuiranje kriminalnih grupa.

Sporazumi potpisani u prethodnom periodu između predstavnika Crne Gore i Republike Austrije, predstavlju dobru platformu za dinamičnu implementaciju aktivnosti od obostranog interesa dvije države.

Podrška koju austrijska policija pruža graničnoj policiji Crne Gore je veoma značajna, Brđanin je konstatovao da angažovanje službenika policije Austrije u dijelu osmatranja državne granice dronovima na graničnim prelazima sa Republikom Albanijom i Kosovom, daje konkretne rezultate u sprečavanju nezakonitih migracija, te iskazao interesovanje da se isti model saradnje nastavi i u narednom periodu.

Zoran Brđanin i Franc Ruf su dogovorili intenziviranje saradnje na polju sajber bezbijednosti, migracija, saradnje elitnih protivterorističkih jedinica, kroz zajedničke obuke, razmjenu iskustava i dobrih praksi. Takođe, tim povodom u drugoj polovini godine biće realizovana i posjeta delegacije Uprave policije – MUP-a Crne Gore, Generalnom direktoratu za javnu bezbjednost Saveznog MUP-a Republike Austrije, navedeno je u saopštenju sa sastanka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:32