Privođenje Saše Čađenovića / FOTO: Srđan Boljević
28/05/2024 u 10:58 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ustavni sud: Saši Čađenoviću povrijeđeno pravo na ličnu slobodu

Ustavni sud Crne Gore usvojio je žalbu na rješenje o produženju pritvora specijalnom državnom tužiocu Saši Čađenoviću. To je potvrdio za portal Dan Lazar Aković, jedan od advokata koji zastupaju Čađenovića.

Podsjećamo, ovo nije prva ovakva odluka Ustavnog suda. I u ranijoj odluci stav te ustanove je bio da su Čađenoviću povrijeđena prava.

Istom odlukom, ukinuto je rješenje Apelacionog suda od 30. novembra 2023. godine i predmet je vraćen tom sudu na ponovno odlučivanje.

Ustavni sud: Produžavanjem pritvora Čađenoviću povrijeđena prava, nema dokaza da će pobjeći

Prema stavu Ustavnog suda, Čađenoviću je povrijeđeno pravo na ličnu slobodu Viši sud u Podgorici i Apelacioni sud Crne Gore nisu postupili sa dužnom pažnjom u procjeni dovoljnih i relevantnih razloga za dalje trajanje pritvora.

U odluci je naglašeno da "nisu dati jasni i relevantni razlozi za zaključak da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog Čađenovića".

Sud odbio jemstvo koje je ponuđeno za Čađenovića

- Sama činjenica da se nekom licu može izreći relativno visoka kazna zatvora, koja ga ne može ostaviti ravnodušnim u odnosu na dostupnost tužilaštvu i sudu, kao i to da je lice za koja se osnovano sumnja da je organizator i pojedina lica za koje se osnovano sumnja da su pripadnici kriminalne organizacije nalaze u bjekstvu, sa velikom vjerovatnoćom da se neki od njih nalaze van područja Crne Gore i da su za sada nedostupni državnim organima Crne Gore, ne mogu biti, same po sebi, razlog za produženje pritvora - navodi se u odluci u koju je portal Dan imao uvid.

(VIDEO) Sud prihvatio zahtjev: Saši Čađenoviću sudiće u odvojenom postupku

Dodaju da to "posebno  što je zaključak sudova da bi okrivljeni mogao očekivati i dobiti pomoć od tih lica za slučaj da se nađe na slobodi baziran na pretpostavci, pa uopštena mogućnost da se ista ostvari ne čini opasnost od bjekstva u konkretnom slučaju realnom".

Detalji odbrane Čađenovića: U poslednje dvije godine procesuirao sam više desetina kavčana

- Činjenica da su navedena lica u bjekstvu jeste okolnost koja ta lica u ovom momentu čini nedostupnim organima krivičnog gonjenja, ali navedena okolnost nije dokaz da će i okrivljeni (podnosilac) automatski pobjeći, te da će mu ta lica pomoći u tome. Ustavni sud, stoga, nalazi proizvoljnost u osporenim rješenjima o produženju pritvora podnosiocu ustavne žalbe, u cilju nesmetanog vođenja krivičnog postupka protiv istog, jer su sudovi zanemarili da procijene i obrazlože jedan broj faktora specifičnih za predmet, kao što su karakter lica, moral, dom, zanimanje, imovina, porodične veze i veze sa državom Crnom Gorom, u kojoj se krivično goni. Obaveza je suda da, ukoliko ocijeni da podnosiocu treba produžiti pritvor, u rješenju navede detaljne razloge za takvu odluku. Sama mogućnost teške kazne i težina dokaza nijesu, sami po sebi, dovoljni da kompenzuju ove faktore, odnosno da opravdaju produženje pritvora - dio je odluke Ustavnog suda.

Podsjetimo, Čađenović je pred SDT-om  negirao veze sa kavačkim klanom.  On je ukazao da posao tužioca obavlja 20 godina u skladu sa zakonom i ovlašćenjima zbog čega iskaz svjedoka saradnika Milana Kankaraša, kojim optužuje Duška Roganovića bez pokrića, nije mogao prihvatiti kao dokaz i pokrenuti krivični postupak.

Čađenović je naveo da ne poznaje Radoja Zvicera ni Duška Roganovića, ali zna da se imena ovih ljudi nalaze na optužnici za otmicu i ubistvo Mila Radulovića koju je on podigao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:15