/ - Дарко Елез
03/06/2021 u 18:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојен захтјев тужилаштва: Сараднику кавчана продужен притвор за још три мјесеца

Тужилац је на рочишту нагласио да ће, уколико буде слободан, Елез побјећи у Црну Гору

Суд Босне и Херцеговине  продужио је за још три месеца притвор Дарку Елезу, осумњиченом за организовани криминал, сазнаје Агенција Срна из правосудних институција, преносе медији.Тужилац БиХ Дубравко Чампара је на рочишту које је одржано 1. јуна као главни аргумент за продужење притвора навео одузимање држављанства Србије осумњиченом, као и могућност бјекства, утицај на свједоке и извршење новог кривичног дјела.

Подсјећамо, Елез је 21. децембра 2020. године ухапшен у Београду, а БиХ је изручен 3. марта, пошто је Апелациони суд у Београду 23. фебруара правоснажно одлучио да су испуњени услови за његово изручење.нм Он се доводи у везу са Вељком Беливуком- Вељом Невољом и кавачким кланом. Сматра се да је Елез био задужен за послове ове групе на териротији Босне и Херцеговине.  

Тужилаштво БиХ о сараднику Беливука и кавчана: "Елез ће побјећи у Црну Гору ако изађе из притвора“

Чампара је на рочишту пред Судом БиХ нагласио да ће, уколико се нађе на слободи, Елез напустити БиХ и побјећи у Црну Гору, да му је "данас то већи интерес него икад" и да су створени услови да му се у БиХ суди у предмету "Лутка" за кривична дјла за која је запрећен дуготрајни затвор.

Као разлог за продужетак притвора, Чампара је навео и ометање кривичног поступка и угрожавање свједока. Он је истакао да Тужилаштво наставља истрагу, а када буду добијена документа из Србије која доказују да је Елезу одузето држављанство одмах ће бити покренут судски поступак у предмету "Лутка".

Чампара је у образложењу навео да су сви свједоци у страху и да траже заштиту.

Елез је био у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру прошле године у Београду, гдје је живио дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. године на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела, пишу Новости.рс.

Тужилаштво БиХ је, након хапшења Елеза у Београду, тражило његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаји убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и друга кривична дела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:47